Joe Zavala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joe Zavala on henkilöhahmo Clive Cusslerin romaaneissa.

Zavala on diplomi-insinööri, joka on erikoistunut erikoiskulkuneuvojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Hän ottaa aina itse osaa jokaisen laitteen rakentamiseen ja huolehtii että ne paitsi täyttävät vaatimukset myös ylittävät ne; tästä mm. kirjassa Merenpinta nousee vitsailevat tutkijat Gamay ja Paul Trout keskenään kun joutuvat käyttämään Zavalan suunnittelemaa kauko-ohjattua sukelluslaitetta - joka yllätyksettä ylittää asetetut toiveet.

Kuten monet Cusslerin avainhenkilöt, Zavalakin on täyspätevä sukeltaja ja lentäjä.

Zavala on mielestään oikea mies: hän tuo sen ilmi sanomalla kertaalleen, ettei koskisi pitkällä tikullakaan samppanjan kaltaiseen "nynnylitkuun", vaan joisi vain ja ainoastaan raakaa tequilaa lasista, jonka reunassa on suolaa; tosin bourbon-viskikin kelpaa hänelle.

Tosipaikan tullen hän keksii nopeasti improvisoiden ratkaisuja pulmatilanteisiin, esimerkiksi kirjassa Nollapiste sen miten saa käynnistettyä maastoauton jonka akku on tyhjä. Samoin kirjassa Haamulaiva hän rakentaa hylätyistä osista nopean vesiskootterin, jonka avulla Kurt Austin ratkoo osan erityisestä ongelmasta, eli pääsee juonittelujen eräässä kiintopisteessä olevaan nopeaan alukseen.

Zavalan inspiroidut välineet tosin ovat kalliita: vesiskootteriin moottori saadaan hylätystä liki sadan tuhannen arvoisesta Tesla-autosta.

Samoin jeepin käynnistäminen maksaa toisen samanlaisen auton: Zavala kytkee autot yhteen vinssivaijerilla ja järjestää järveen johtavassa mäessä eräänlaisen mäkistartin jonka seurauksena tosin hinaava auto uppoaa järveen.