Joe Keeper

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kestävyysurheilijaa. Manitoban provinssissa liikennöi lautta-alus MV Joe Keeper.

Joseph Benjamin ”Joe” Keeper (17. tammikuuta 1886 Walker Lake, Manitoba, Kanada29. syyskuuta 1971) oli kanadalainen kestävyysjuoksija ja Kanadan joukkueen jäsen vuoden 1912 olympialaisissa.

Keeper syntyi Norway Housen intiaanireservaattiin kuuluvassa Walker Laken kylässä Manitobassa ja opiskeli myöhemmin Brandonissa Brandon Indian Residential Schoolissa. Kestävyysjuoksuharrastuksen hän aloitti lukioaikanaan.

Vuonna 1910 Keeper muutti Winnipegiin ja liittyi North End Amateur Athletic Clubiin. Seuraavana vuonna hän rikkoi kymmenen mailin juoksun Kanadan ennätyksen.

Vuonna 1912 Keeper valittiin Kanadan olympiajoukkueeseen ja hän osallistui Tukholman olympiakisoihin miesten 5 000 metrin sekä 10 000 metrin juoksuun, sijoittuen jälkimmäisessä neljänneksi, joka oli korkein kanadalaisen juoksijan saavuttama sija.

Vuonna 1916 Keeper liittyi armeijaan ja palveli kahden vuoden ajan Ranskassa ensimmäisen maailmansodan aikana, ja hän sai palveluksestaan Military Medalin. Keeper sekä hänen palvelustoverinsa Tom Longboat, A. Jamieson sekä John Nackaway olivat kaikki alkuperäiskansojen edustajia ja palvelivat lähetteinä 107. pioneeripataljoonassa. Seuraavana vuonna Keeper voitti yhdessä Longboatin kanssa maastojuoksumestaruuden Vimyn harjanteen taistelukentän lähellä.[1]

Sodan jälkeen Keeper palasi Winnipegiin ja työskenteli puuseppänä. Myöhemmin hän muutti provinssin pohjoisosiin ja siirtyi Hudson's Bay Companyn palvelukseen. Keeper jäi eläkkeelle vuonna 1951.

Keeper meni naimisiin Christina McLeodin kanssa[2] ja he saivat kolme tytärtä ja neljä poikaa. Näyttelijä ja poliitikko Tina Keeper on Joe Keeperin lapsenlapsi.

Manitoba Runners' Association järjestää vuosittain keväällä Joe Keeper Memorial Run -kilpailun, jonka nimi myöhemmin on muuttunut muotoon Joe Keeper/Angela Chalmers Celebration Run.[3] Myös Norway House Cree Nation järjestää Keeperin nimeä kantavia muistokisoja.[4]

Keeper valittiin Manitoba Sports Hall of Fame and Museumiin vuonna 1984.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Canadian Indians And The Great World War 1919. Viitattu 27.10.2009. (englanniksi)
  2. Sarah R Amos: Tina Keepers Grandmother (METISGEN-L Archives) Viitattu 27.10.2009. (englanniksi)
  3. Joe Keeper/Angela Chalmers Celebration Run Manitoba First Nations Education Resource Center. Viitattu 27.10.2009. (englanniksi)
  4. 35th Annual Treay and York Boat Days (Schedule: Sundau August 10) Viitattu 27.10.2009. (englanniksi)
  5. J. D. Dewar: Joe Keeper: Runner of the Northwest (pdf) Viitattu 27.10.2009. (englanniksi)