JoJo’s Bizarre Adventure

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
JoJo's Bizarre Adventure
ジョジョの奇妙な冒険
('JoJo no Kimyō na Bōken')
Genre toiminta, seikkailu, kauhu, yliluonnollinen, trilleri
Manga
Tekijä Hirohiko Araki
Julkaisija Yhdysvallat Viz Media (osat 1-5)
Sarjajulkaisulehti Weekly Shōnen Jump (1986 - 2004), Ultra Jump (2004-)
Ensimmäinen painatus 1986 – jatkuu
Kirjojen lukumäärä 114
TV-anime: JoJo's Bizarre Adventure
Ohjaaja Hiroyuki Kitakubo
Studio A.P.P.P.
Lähetyskanavat
Alkuperäinen lähetyskierros 19. marraskuuta 1993 – 18. marraskuuta 1994
Jaksojen määrä 6
TV-anime: JoJo's Bizarre Adventure: Adventure
Ohjaaja Hideki Futamura, Takashi Kobayashi
Studio A.P.P.P.
Lähetyskanavat
Alkuperäinen lähetyskierros 25. toukokuuta 2000 – 25. lokakuuta 2002
Jaksojen määrä 7
TV-anime: JoJo's Bizarre Adventure
Ohjaaja Naokatsu Tsuda, Kenichi Suzuki
Studio David Production
Lähetyskanavat Tokyo MX, MBS, RKB, TBC, CBC, BS11
Alkuperäinen lähetyskierros 5. lokakuuta 2012 – 5. huhtikuuta 2013
Jaksojen määrä 26
TV-anime: JoJo's Bizarre Adventure: Stardust Crusaders
Ohjaaja Naokatsu Tsuda, Kenichi Suzuki
Studio David Production
Lähetyskanavat Tokyo MX, MBS, RKB, TBC, CBC, BS11, Animax
Alkuperäinen lähetyskierros 4. huhtikuuta 2014 – 19. kesäkuuta 2015
Jaksojen määrä 48
TV-anime: JoJo's Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable
Ohjaaja Naokatsu Tsuda, Yasuhiro Kimura, Hideya Takahashi
Studio David Production
Lähetyskanavat Tokyo MX, MBS, TBC, BS11, Animax
Alkuperäinen lähetyskierros 2. huhtikuuta 2016 – 24. joulukuuta 2016
Jaksojen määrä 39
TV-anime: JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind
Ohjaaja Naokatsu Tsuda, Yasuhiro Kimura, Hideya Takahashi
Studio David Production
Lähetyskanavat Tokyo MX, MBS, BS11
Alkuperäinen lähetyskierros 6. lokakuuta 2018 – 28. heinäkuuta 2019
Jaksojen määrä 39

JoJo's Bizarre Adventure (ジョジョの奇妙な冒険) on japanilainen mangasarja, jonka on kirjoittanut ja kuvittanut Hirohiko Araki. Sarjaa julkaistiin alun perin vuosina 1986–2004 japanilaisessa Weekly Shōnen Jump -nimisessä, shoneniin erikoistuvassa aikakauslehdessä, kunnes vuodesta 2005 sitä on julkaistu Ultra Jump -nimisessä seinen-lehdessä. JoJo's Bizarre Adventure on yksi Japanin pisimmistä mangasarjoista.

Sarjan kolmannen osan, Stardust Crusadersin, toisesta puoliskosta julkaistiin vuosina 1993–1994 kuusiosainen animeversio ja myöhemmin vuosina 2000–2002 seitsemänosainen animeversio ensimmäisestä puoliskosta. Vuodesta 2012 vuoteen 2013 julkaistiin uusi animeversio, joka käsittää sarjan kaksi ensimmäistä osaa, Phantom Bloodin ja Battle Tendencyn. Stardust Crusaders puolestaan animoitiin uudelleen 48-osaisena animena, joka julkaistiin vuosina 2014–2015. Sarjan neljättä osaa, Diamond Is Unbreakablea alettiin animoida vuonna 2016. Jaksoja siinä on 39. Viidennen osan Golden Wind (tunnetaan myös nimellä Vento Aureo) televisiointi aloitettiin vuonna 2018 5. lokakuuta. Jaksoja ilmestyi 39.[1] Kuudennen osan (Stone Ocean) animeversio julkistettiin 2021. Kaikki vuodesta 2012 lähtien julkaistut animejaksot ovat Suomessa ilmaiseksi katsottavissa Crunchyroll-palvelusta.

Jojo's Bizarre Adventurea on myyty kotimaassaan yhteensä yli 80 miljoonaa kappaletta. Se on myydyimpiä mangasarjoja kautta aikojen.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JoJo's Bizarre Adventure kertoo tarinan Joestar-nimisen suvun seikkailuista ja niiden jälkeläisistä, joiden kohtalona on pysäyttää maailma erilaisilta yliluonnollisilta uhilta. Jokaisella Joestar-suvun jälkeläisellä on oma kykynsä ja sarjan kaikissa kahdeksassa osassa on eri päähahmo, tarina ja tapahtumapaikka. Ensimmäiset kuusi osaa jatkavat kronologisesti siitä mihin edellinen osa jäi. JoJon seitsemäs osa, Steel Ball Run, joka sijoittuu ensimmäisen osan, Phantom Bloodin tavoin 1800-luvun loppupuoliskolle, aloitti uuden, vaihtoehtoisen aikajatkumon, josta kahdeksas osa JoJolion jatkaa eteenpäin. Sarja on tuttu myös lukuisista musiikkiviittauksistaan, sillä huomattava osa sen hahmoista ja standeistä on nimetty eri artistien ja kappaleiden mukaan.

Osa 1: Phantom Blood (osat 1-5)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1880 Iso-Britanniassa, nuori Jonathan Joestar tutustuu uuteen, adoptoituun veljeensä, Dio Brandoon, joka haluaa viedä hänen statuksensa Joestar-suvun perillisenä. Jonathan onnistuu kuitenkin pilaamaan Dion suunnitelmat, minkä jälkeen tämä turvautuu muinaiseen kivinaamioon ja muuttaa itsensä vampyyriksi. Jonathan lyöttäytyy yhteen italialaisen Hamon-kamppailulajien taitajan Will A. Zeppelin, sekä entisen katuroiston Robert E. O. Speedwagonin kanssa, ja he pyrkivät pysäyttämään Dion suunnitelmat vallata maailman. Phantom Blood on tarjolla muun muassa Netflixissä ja on sen kautta katsottavissa myös Suomessa.[2]

Osa 2: Battle Tendency (osat 5-12)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1938 New Yorkissa Jonathanin lapsenlapsi, Joseph Joestar, luonnostaan taitava Hamon-taistelija joutuu isoisänsä tavoin pelastamaan maailman, tällä kertaa kolmelta pylväsmieheltä. Pylväsmiehet ovat muinaisia, yliluonnollisen vahvoja miehiä, jotka herätettiin vahingossa henkiin Natsi-Saksan epäonnistuneen tutkimuksen tuloksena. Joseph lyöttäytyy yhteen Willin lapsenlapsen, Caesar Zeppelin, sekä tämän opettajan Lisa Lisan kanssa ja pyrkivät pysäyttämään pylväsmiehet, jotka haalivat itselleen muinaista artefaktia.

Osa 3: Stardust Crusaders (osat 12-28)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On vuosi 1987. Jotaro Kujo, Josephin lapsenlapsi, on japanilainen lukiolainen, joka lukitsee itsensä vankilaan uskottuaan olevansa pahan hengen riivaama. Jotaron äiti Holly kutsuu Josephin ja tämän egyptiläisen ennustajaystävänsä Mohammed Avdolin Japaniin auttamaan hänen poikaansa, jolle on itse asiassa kehittynyt yliluonnollinen kyky nimeltään stand. Stand-kyvyt ovat alkaneet kulkea Joestarin suvussa sen jälkeen, kun Dio Brando heräsi uudelleen henkiin Jonathanin ruumiissa. Pian tämän jälkeen Holly sairastuu vakavasti oman standinsä vaikutuksesta ja Jotaro päättää kukistaa Dion pysyvästi ja pelastaa äitinsä 50 päivän kuluessa. Jotaron mukaan liittyy Joseph, Avdol, vaihto-opiskelija Noriaki Kakyoin, ranskalainen miekkailija Jean-Pierre Polnareff, joka haluaa kostaa sisarensa kuoleman, sekä kulkukoira Iggy. Dio on asettunut Egyptiin ja hänen seuraajistaan muodostuu kantava uhka Jotaron seurueelle.

Osa 4: Diamond is Unbreakable (osat 29-47)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1999 Morioh-nimisessä fiktiivisessä japanilaisessa pikkukaupungissa Jotaro saa selville, että hänen isoisällään Josephilla on syrjähypyn seurauksena syntynyt avioton lapsi nimeltään Josuke Higashikata. Jotaro varoittaa Josukea siitä, että Morioh on pullollaan stand-käyttäjiä mystisen jousen ja nuolen takia, jotka sisältävät yliluonnollisia voimia. Kostettuaan isoisänsä tappaneelle ammattirikolliselle, Josuke päättää yhdessä Jotaron kanssa etsiä käsiinsä jousen ja tehdä lopun Moriohia riivaavasta sarjamurhaajasta, Yoshikage Kirasta, joka murhaa nuoria naisia. Josuken mukaan liittyy hänen ystävänsä Koichi Hirose, Okuyasu Nijimura, joka pyrkii kostamaan veljensä kuoleman, sekä kuuluisa manga-artisti Rohan Kishibe. Myös ikääntynyt Joseph saapuu Japaniin auttamaan poikaansa.

Osa 5: Vento Aureo (Golden Wind, osat 47-63)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian Diamond is Unbreakablen tapahtumien jälkeen, Jotaro lähettää Koichi Hirosen Napoliin tutkimaan Giorno Giovannaa, joka on Dion poika. Giornon tavoitteena on syöstä vallasta paikallisen mafian pahamainen johtaja Diavolo, joka pyrkii tapattamaan oman tyttärensä, Trish Unan, pitääkseen identiteettinsä salassa ja on onnistunut turmelemaan Italian kadut huumekaupalla. Giorno liittyy Passione-nimiseen, pääosin stand-käyttäjistä koostuneeseen mafiaryhmään, jonka jäseniin kuuluu johtaja Bruno Bucciarati, Leone Abbacchio, Guido Mista, Narancia Ghirga sekä Pannacotta Fugo. Matkan aikana Passione pyrkii varastamaan pomonsa rikkaudet sekä suojelemaan tämän tytärtä mafiaa vastaan kapinoivilta jäseniltä.

Osa 6: Stone Ocean (osat 64-80)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotaron tytär, Jolyne Cujoh, pidätetään syyttömänä murhasta ja tuomitaan suorittamaan vankeusrangaistusta Floridan osavaltion Green Dolphin Street Prison -vankilaan. Jotaron vierailtua vankilassa Jolynelle selviää, että yksi Dion seuraajista, Enrico Pucci, vankilan pastori, järjesti salaliiton, jotta hän voisi houkutella Jotaron Yhdysvaltoihin. Jolyne lyöttäytyy yhteen toisen naisvangin, Ermes Costellon, pikkupoika Emporio Alninon sekä kahden miesvangin Narciso Anasuin ja Weather Reportin kanssa ja pyrkivät palauttamaan Jotaron stand-kyvyn sekä pelastamaan maailman Enricolta, joka aikoo muokata maailman uudelleen.

Osa 7: Steel Ball Run (osat 81-104)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steel Ball Run sijoittuu vaihtoehtoiseen ulottuvuuteen, vuoden 1890 Yhdysvaltoihin, jossa Gyro Zeppeli -niminen ratsastaja osallistuu maan halki kulkevaan Steel Ball Run -ratsastuskilpailuun. Gyro on Rotation-nimisen taistelulajin taitaja ja alaraajahalvaantunut Johnny Joestar osallistuu vammastaan huolimatta samaan kilpailuun, jotta voisi selvittää Gyron salaisuuden ja mahdollisesti palauttaa takaisin kykynsä kävellä. Gyron ja Johnnyn tietämättä Yhdysvaltain presidentti Funny Valentine järjesti kisan patrioottisista syistä ja että voisi jäljittää helpommin mystiset pyhän ruumiin jäännökset, jotka antavat käyttäjilleen stand-kyvyn. Johnny ja Gyro, sekä kilpailijat Mountain Tim, Hot Pants, kisan järjestäjä Stephen Steel ja tämän vaimo Lucy pyrkivät estämään Valentinen aikeet, kannoillaan hänen palkkamurhaajansa.

Osa 8: JoJolion (osa 105-131)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JoJolion sijoittuu samaan, uuteen universumiin kuin Steel Ball Run, vuoden 2011 vaihtoehtoiseen Moriohiin, joka on joutunut Sendain määnjäristyksen kouriin. Yasuho Hirose -niminen opiskelija löytää muistinsa menettäneen nuorukaisen maassa olevasta kuopasta maanjäristyksen aiheuttaman mystisen Wall Eyesin läheltä ja nimeää hänet Josukeksi. Josuke asettuu asumaan Higashikata-nimiseen perheeseen ja yrittää saada selville identiteettinsä ja menneisyytensä salaisuudet. Käy ilmi, että hänellä on menneisyydessään myös vihollisia ja selvittämättömiä kiistoja.

Osa 9: The JOJOLands (osa 132-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The JOJOLands sijoittuu samaan universumiin kuin Steel Ball Run ja Jojolion, 2020-luvun Havaijille. Sisarukset Jodio Joestar ja Dragona Joestar ovat mukana laittomassa toiminnassa suojellakseen äitiään. Mukanaan Paco Laburantes ja Usagi Alohaoe he saavat tehtäväkseen varastaa timantin rikkaalta japanilaiselta turistilta, mutta kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]