Jiraiya

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jiraiya on hahmo Naruto-mangasarjassa.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jiraiya on yksi kolmesta kuuluisasta Sanninista Tsunaden ja Orochimarun lisäksi, ja heidän kolmen opettajana oli itse Kolmas Hokage. Jiraiya oli Neljännen Hokagen ja sittemmin myös Uzumaki Naruton opettaja. Jiraiya kirjoittaa lisäksi muun muassa Kakashin suosimia Icha Icha Paradise -kirjoja, joita varten hän tekee tutkimustyötä tirkistelemällä ja maksamalla naisseurasta. Jiraiya onkin (omien sanojensa mukaan) superpervo ja melkoisen alkoholiriippuvainen, mutta myös erittäin voimakas ninja.

Jiraiya kuului samaan genin-tiimiin yhdessä Tsunaden ja Orochimarun kanssa, ja kolmikkoa johti Sarutobi Hiruzen, joka tunnettiin myöhemmin Kolmantena Hokagena. Kolmikon kokoonpano muistutti Team 7:ää: Jiraiya oli Naruton kaltainen yli-innokas melskaaja, Orochimaru taas oli yhtä viileä, aikuismainen ja älykäs kuin Sasuke, Tsunade puolestaan oli alvariinsa riidoissa Jiraiyan kanssa, kuten Sakura oli Naruton kanssa. Tiimin jäsenet tunnettiin myöhemmin "Kolmena Legendaarisena Sanninina".

Jouniniksi tullessaan Jiraiya johti genin-tiimiä, johon kuului Namikaze Minato eli tuleva Neljäs Hokage sekä kaksi toistaiseksi nimeämätöntä jäsentä. Kun vuosia myöhemmin Orochimaru karkasi Konohasta, Jiraiya jahtasi häntä ja yritti saada hänet takaisin. Kävi kuitenkin ilmi, ettei Orochimaru ollut aikeissa palata. Tuntien syyllisyyttä ystävänsä paosta Jiraiya jäi kiertelemään maita ja mantuja pysyäkseen perillä Orochimarun toimista sekä järjestöstä johon tämä oli liittynyt, Akatsukista.

Persoona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolimatta siitä, että Jiraiya on ollut kauan poissa kotikylästään Konohasta, hän on pitänyt kotiinsa lujia suhteita. Hän on luonteeltaan melkoisen kunniantuntoinen: Kun Kolmas Hokage kuoli ja Konohan neuvosto pyysi Jiraiyaa ryhtymään uudeksi Hokageksi, tämä kieltäytyi ja ehdotti tilalle Tsunadea. Syy tähän oli se, että Jiraiya ei tuntenut itseään arvolliseksi Hokageksi, koska hän ei kyennyt pelastamaan Kolmatta. Kun Jiraiya ja Naruto sitten löysivät Tsunaden ja alkoivat epäillä, että tämä teki yhteistyötä Orochimarun kanssa, Jiraiya ilmoitti tappavansa Tsunaden mikäli tämä olisi aikeissa pettää Konohan. Kun kävi ilmi, että Tsunade oli uskollinen kylälleen ja kun nainen ryhtyi Hokageksi, Jiraiya toimi hänen luotetuimpana neuvonantajanaan ja vakoojanaan.

Jiraiya on sanonut itseään superpervoksi, jota ei sovi verrata tavallisiin pervoihin. Hän on jopa kehittänyt Touton Jutsun voidakseen tirkistellä salaa alastomia naisia. Jiraiya väittää tirkistelevänsä "tutkimuksen vuoksi" (jopa lapsena hän väitti niin). Hän ei ikinä peittele pervouttaan ja vaikuttaa jopa olevan ylpeä siitä. Sen vuoksi Naruto kutsuukin jopa toisten edessä Jiraiyaa "pervoksi erakoksi" (jap. Ero-Sennin, eng. Pervert Hermit, Pervy sage tai Pervert Sennin) eikä kutsu tätä oikeastaan muilla nimillä. Pervoiluylpeydestään huolimatta Jiraiya ei oikein pidä tästä nimestä. Mikäli pervoilua ei oteta lukuun, Jiraiya on, kuten sanottu, voimakas ninja ja hivenen omapäinen persoona. Hän on yksi Naruton merkittävimmistä opettajista, eikä hän aliarvioi useinkaan oppilaitaan.

Taistellessaan Jiraiya intoutuu usein posaaraamaan. Hän usein ottaa taistelun aikana perinteisiä kabuki-teatteriasentoja, ja ärsyyntyy mikäli hänen poseerauksensa keskeytetään. Tästä huolimatta Jiraiya on tositilanteissa hyvin vakava ja asiallinen.

Taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanninina Jiraiya on hyvin voimakas ninja, ja hänen voimansa ovat Kage-tasoa. Hän on niin vahva, että jopa Uchiha Itachi ja Hoshigaki Kisame, voimakkaat akatsukilaiset, eivät halunneet päätyä suoraan taisteluun häntä vastaan.

Jutsujen suhteen Jiraiya vaikuttaa olevan melkoinen perfektionisti, ja hän pyrkii hiomaan aina jutsunsa - jopa E-tason jutsut - täydellisiksi ja äärimmäisen voimakkaiksi. Tästä huolimatta Jiraiya ei ole kovin hyvä genjutsussa.

Jiraiya voi summonoida erilaisia sammakoita, joista suurin on jättiläismäinen Gamabunta-sammakkosoturi. Hän käyttää myös hiuksiaan jutsuihin esim. Ninpou, Hari Jizou-nimisessä jutsussa.

Myöhemmin mangassa Jiraiya summonoi "kaksi suurta erakkoa (Two Great Hermits)" taistellessaan Painia vastaan. Nämä kaksi vanhaa (joskin vain käsinukkien kokoista) sammakkoa ovat todella voimakkaita, ja pystyvät mm. käyttämään genjutsua, joka halvaannuttaa kohteen täydellisesti, jättäen vain puhekyvyn. Lisäksi tekniikka lisää Jiraiyan itsensä voimia. Jiraiya kutsuu tätä yhdistelmää Sennin Moodoksi, joka on luutavimmin Jiraiyan vahvin "ase". Sennin Moodoon muuttuminen vei Jiraiyalta useita minuutteja.

Nuoruudessaan Jiraiya kohtasi kaikista mahtavimman sammakon, joka ennusti Jiraiyan ottavan pian oppilaan, joka joko tuo maailmaan rauhaa, tai vie sen pimeyteen. Myöhemmin Jiraiyan ottettua Nagato, Konan ja Yahiko oppilaikseen hän alkoi uskoa, että tällä ennustuksella tarkoitettiin Nagatoa. Taistelussaan Painia vastaan Jiraiya lopulta tajuaa, että ennustus tarkoittikin Narutoa. Pain voitti taistelun ja juuri ennen kuolemaansa Jiraiya lähetti yhden sammakoistaan (itse asiassa toisen suurista erakoista) viemään salakoodin takaisia tietoja Tsunadelle.