Jingtai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jingtai
景泰
Kiinan keisari
Valtakausi 14. tammikuuta 145014. helmikuuta 1457
Edeltäjä Zhengtong
Seuraaja Zhengtong uudestaan, nimellä Tianshun
Syntynyt 21. syyskuuta 1428
Peking, Kiina
Kuollut 14. maaliskuuta 1457 (28 vuotta)
Peking, Kiina
Puoliso Wang
Hang
Lapset Zhu Jianji
Gu'an
Suku Zhu
Isä Xuande
Äiti Xiao Yi

Keisari Jingtai (kiin. 景泰, 21. syyskuuta 142814. maaliskuuta 1457), alkuperäiseltä nimeltään Zhu Qiyu (kiin. 朱祁鈺), oli Kiinan Ming-dynastian seitsemäs keisari, joka hallitsi vuosina 1450–1457.[1] Hän oli keisari Xuanden toinen poika, joka valittiin hallitsijaksi vuonna 1449 hänen vanhemman veljensä, keisari Zhengtongin jouduttua Tumun kriisin yhteydessä mongolien vangiksi. Jingtai hallitsi kahdeksan vuotta, kunnes hänen veljensä syrjäytti hänet valta­istuimelta ja nousi uudestaan keisariksi nimellä Tianshun. Aika­kausi­nimi Jingtai merkitsee ylevää näkemystä.

Zhu Qiyu nousi valtaisuimelle vuonna 1449 sen jälkeen, kun hänen vanhempi veljensä, keisari Zhengtong oli hävinnyt taistelun Esen Taishin johtamia oiraattien mongoli­heimoa vastaan.

Zhengtong vapautettiin vuonna 1450 sen jälkeen, kun mongolit olivat saaneet tietoonsa, että Ming-hallitus oli asettanut Jingtain uudeksi keisariksi. Tämän jälkeen Jingtai jatkoi hallitsijana, kun taas hänen veljensä sai kunnianimen "suurkeisari" mutta joutui elämään eristyksissä.

Valta­kaudellaan Jingtai kiinnitti huomattavan ministerinsä Yu Qianin avustamana erityistä huomiota maataan koskeviin asioihin. Hän kunnosti Keisarinkanavan sekä Keltaisen­joen pato­järjestelmän. Hänen hallintonsa tuloksena talous kukoisti ja dynastia vahvistui entisestään.

Zui Qiyu hallitsi kahdeksan vuotta. Kun vuonna 1457 kävi ilmeiseksi, ettei hänellä ollut enää paljon elinaikaa jäljellä, hän kieltäytyi nimittämästä ketään perillisekseen, mihin vaikutti varsinkin se, että hänen poikansa oli kuollut sala­peräisellä tavalla, mahdollisesti myrkytettynä. Syrjäytetty Zhengtong näki tilaisuuden tulleen, niin että hän saattoi palata valtaistuimelle, ja palatsi­vallan­kaappauksella hän syrjäytti Jingain ja julistautui hänen seuraajakseen. Uudestaan keisariksi noussut Zhengtong antoi toiselle valta­kaudelleen nimen Tianshun, mutta ei tiedetä, miksi hän ei käyttänyt samaa nimeä kuin aikaisemminkin. Eninen keisari Jingtai alennettiin arvossa Chengin prinssiksi, mikä oli sama arvo­nimi, joka hänellä oli ollut ennen valtaan­nousuaan­kin, ja hänet asetettiin kotiartestiin Xiyaniin, nykyiseen Zhongnanhaihin, joka sijaitsee Pekingissä Kielletyn kaupungin lämsi­puolella. Jingtai kuoli kuukautta myöhemmin; joidenkin tietojen mukaan hänet murhasivat eunukit keisari Tianshunin käskystä.

Jingtain kuoleman jälkeen keisari Tianshun ei suonut veljelleen kunniaa tulla haudatuksi edeltäjiensä tavoin Ming-dynastian hautoihin Pekingin pohjois­puolelle. Sen sijaan hänet haudattiin kauas sieltä kukkuloille Pekingin länsi­puolelle, pikemminkin prinssinä kuin keisarina. Hänen kuoleman­jälkeinen nimensäkin lyhennettiin viisi­merkkiseksi sen sijaan, että sellaiset nimet normaalisti olivat seitsen­merkkisiä.


  • Isä: keisari Xuande
  • Äiti: leskikeisarinna Xiao Yi
  • Keisarinna Xiao Yuan Jing (孝淵景皇后), sukunimeltään Wang (汪) (died 1505), avioitui keisari Jingtain kanssa vuonna 1449 kun tämä vielä oli prinssi Cheng, eronnut 1452, prinsessa Gu'anin ja muiden tyttärien äiti
  • Keisarinna Su Xiao (肅孝皇后), sukunimeltään Hang (杭) (kuollut 1456), oli Jingtain jalkavaimo ennen kuin tämä nousi valtaistuimelle, nimitettiin keisarinnaksi Xiao Yuanin tultua vuonna 1452 syrjäytetyksi, Zhu Jianjin äiti
  • Keisarillinen jalosukuinen puoliso Tang (唐皇貴妃) (haudattiin elävältä keisari Jingtain kanssa tämän kuoltua)
  • Li Xi'er (李惜兒), oli kurtisaani ennen kuin hänestä tuli keisari Jingtain jalkavaimo
Nro Nimi Arvonimi Syntynyt Kuollut Äiti Puoliso Lapset Huomautus
1 Zhu Jianji
朱見濟
Kruununprinssi Huaixian
懷獻太子
1. elokuuta 1448 21. maaliskuuta 1453 Keisarinna Su Xiao Kuoleman jälkeen vuodesta 1457 arvonimenä Kruununperillinen (世子);
alkuperäinen arvonimi palautettiin Eteläisen Ming-dynastian aikana
Nro Arvonimi Syntynyt Kuollut Avioitui Puoliso Lapset Äiti Huomautus
1 Prinsessa Gu'an
固安公主
19. helmikuuta 1449 20. maaliskuuta 1491 1470 Wang Xian
王憲
ei tiedetä keisarinna Xiao Yuan Jing Arvonimi alennettiin 12. maaliskuuta 1470 muotoon Gu'an Junzhu (固安郡主);
alkuperäinen arvonimi palautettiin kuoleman jälkeen
2 ei tiedetä Keisarinna Xiao Yuan Jing Ryhtyi nunnaksi kieltäydyttyään avioitumasta
  1. Edward L. Shaughnessy: Kiehtova Kiina, s. 38. Suomentanut Riitta Bergroth. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-7160-6.
Edeltäjä:
Zhengtong
Kiinan keisari
1450–1457
Seuraaja:
Tianshun (=Zhengtong)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Jingai Emperor