Jezzinen taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jezzinen taistelu
Osa operaatio Exporteria
Päivämäärä:

14. kesäkuuta 1941

Paikka:

Jezzine, Libanon

Lopputulos:

Australian voitto

Osapuolet

 Australia

Vichyn Ranskan lippu Vichyn Ranska
 Libanon

Komentajat

Berryman
Porter

Vahvuudet

pataljoona
kenttätykistöpatteristo

1,5 komppaniaa jalkaväkea
2 eskadroonaa ratsuväkeä
vahvennettu kranaatinheittimin ja konekiväärein

Tappiot

4 kaatunutta
8 haavoittunutta

Jezzinen taistelu oli toisessa maailmansodassa 14. kesäkuuta 1941 Libanonissa Jezzinessä käyty Australian ja Vichyn Ranskan joukkojen välinen taistelu, joka oli osa operaatio Exporteria. Se liittyi Australian 7. divisioonan etenemiseen kohti Beirutia. Jezzine on noin puolivälissä Libanonin Palestiinan vastaiselta rajalta Beirutiin.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cox lähetti Merdjayounista Jezzineen osaston, joka muodostettiin 13. pataljoonasta vahvennettuna ratsuväellä, tykistöllä sekä pioneereilla. Sen tehtävänä oli vallata Rihanen eteläpuolinen ylänkö, Kafr Hounin harjanne ja Jezzine. Samanaikaisesti Cheshire Yeomanryn komppania eteni pohjoiseen Zhaltan läpi pitkin Siidonista Jezzineen kulkevaa tietä ottaakseen yhteyden Australian 21. prikaatin joukkoihin. Jezzineen matkanneella osastolla oli vaikeuksia kapealla ja mutkikkaalla tiellä sekä karttojen ja opasteiden puutteesta johtuvista eksymisissä.

Aamun valjetessa osasto saavutti Kafr Hounin, jossa yksittäinen ranskalaisosasto avasi kivääritulen. Lyhyen tulitaistelun jälkeen eteneminen jatkui kohti Jezzinea hallitsevaa vuorta, jossa tiedustelijat havaitsivat vahvat ranskalaisasemat.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prikaatin pääosan saavuttua aloitettiin hyökkäys tykistön ja kranaatinheittimistön tukemana. Ranskalaiset karkotettiin asemistaan, ja joukot etenivät edelleen Jezzineen ja joukot ryhmittyivät puolustukseen kaupungin itäpuolisille harjanteille sekä pohjoiseen ja länteen vievien teiden varteen.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viktorian ristillä palkittu James Gordon.

Taistelussa 31. pataljoonan sotamies James Gordon tuhosi yksin kiväärillä ja pistimellä Vichyn Ranskan joukkojen miehittämän konekivääripesäkkeen, mistä hänet palkittiin myöhemmin Viktorian ristillä. Townvillessä Queenslandissä oleva varuskunta on nimetty taistelun muistoksi Jezzine Barrackiksi.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Battle of Jezzine (1941)
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: varsinaiset taistelutoimet ja niihin osallistuneet joukot kuvaamatta