Jevgeni Onegin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjasta. On myös olemassa samanniminen Tšaikovskin ooppera.

Jevgeni Onegin (ven. Евгений Онегин [jɪvˈɡʲenʲɪj ɐˈnʲeɡʲɪn]) on Aleksandr Puškinin runoteos, joka julkaistiin vuosina 1823–1831 ja kokonaisuudessaan ensi kerran vuonna 1833. Se on yksi Venäjän kirjallisuuden klassikoita.

Kirjan tarina on romanttinen kolmiodraama, joka huipentuu kaksintaistelutragediaan. Siitä on tehty useita elokuvasovituksia, joista kuuluisin lienee Martha Fiennesin vuonna 1999 ohjaama Onegin, pääosassa Ralph Fiennes.[1] Aiheesta on myös tehty baletti.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina kertoo nuoresta naisesta nimeltä Tatjana. Hän on rakastunut kaiken maailman nähneeseen, ylimieliseen mieheen nimeltä Onegin. Miehelle tytön rakkaus on kuitenkin yhdentekevää. Tatjana kirjoittaa miehelle kirjeen, jossa kertoo tunteistaan. Hän ei kuitenkaan saa vastarakkautta ja Onegin repii kirjeen jättäen sen lopulta Tatjanan käsiin.

Onegin flirttailee juhlissa ystävänsä Lenskin morsiamen Olgan, Tatjanan sisaren kanssa, ja aiheuttaa Lenskissä mustasukkaisuuskohtauksen. Lenski haastaa ystävänsä kaksintaisteluun. Onegin yrittää irrottautua siitä, mutta Lenski ei luovuta ja niin hän kuolee kaksintaistelussa.

Onegin pakenee ulkomaille. Kun hän palaa sieltä vuosia myöhemmin, Tatjana on jo rakastunut vanhempaan ruhtinaaseen ja mennyt tämän kanssa naimisiin. Vasta silloin Onegin ymmärtää tehneensä virheen. Hänkin kirjoittaa Tatjanalle kirjeen, jossa kertoo tunteistaan. Osat vaihtuvat. Nyt Tatjana repii kirjeen Oneginin käsiin ja käskee häntä häipymään. Tragedia päättyy Oneginin poistumiseen Tatjanan elämästä. Tatjana siis elää rakkaudessa ja Onegin valitsi kylmän elämän.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jevgeni Onegin – rikas perijä, joka muuttaa maalle. Oneginia on pidetty tarpeettoman ihmisen tyyppihahmon esikuvana.
  • Vladimir Lenski – naapuri, jonka kanssa Onegin ystävystyy
  • Olga Larina – Lenskin kihlattu, johon Onegin ihastuu
  • Tatjana Larina – Olgan sisar, joka rakastuu Oneginiin

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]