Jevgeni Kisin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jevgeni Kisin.

Jevgeni Igorevitš Kisin (ven. Евгений Игоревич Кисин; s. 10. lokakuuta 1971 Moskova) on venäläinen pianisti.

Kisin syntyi Moskovassa juutalaiseen perheeseen. Jo 11 kuukauden ikäisenä hänen kerrotaan hyräilleen Alla-sisarensa pianolla soittaman Bachin sävellyksen melodian mukana. Kisin aloitti piano-opinnot 6-vuotiaana tunnetussa Gnesin-instituutin lahjakkaille lapsille tarkoitetussa musiikkikoulussa. Hänen opettajanaan oli Anna Pavlovna Kantor, jolta hän edelleenkin saa opetusta.

Jevgeni Kisin debytoi 12 vuoden iässä Wolfgang Amadeus Mozartin pianokonserton nro 20 (KV 466) solistina ja piti ensimmäisen soolokonsertinsa vuotta myöhemmin Moskovassa. Hänen poikkeukselliset lahjansa tulivat kansainväliseen tietoisuuteen, kun hän levytti vuonna 1984 Frédéric Chopinin molemmat pianokonsertot Moskovan filharmonisen orkesterin solistina.

Kisin on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Toukokuussa 2001 hänelle myönnettiin Manhattan School of Musicin kunniatohtorin arvo ja vuonna 2005 Herbert von Karajan -palkinto. Vuonna 2006 hän sai Grammy-palkinnon parhaasta solistiesityksestä sekä Echo-palkinnon jo toista kertaa.

Kisin tunnetaan erityisesti keskeisen romanttisen pianokirjallisuuden, kuten Chopinin, Robert Schumannin ja Franz Lisztin, tulkkina. Kisin itse kuitenkin pitää suosikkisäveltäjänään Johann Sebastian Bachia. Hän vieraillut Suomessa 1990-luvulta alkaen ja esiintynyt muun muassa Korsholman musiikkijuhlilla ja Tampereella.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.