Jevgeni Ševtšuk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jevgeni Ševtšuk
Евгений Шевчук
Evgheni Șevciuk
Євгеній Шевчук
Yevgeni Shevchuk.jpg
Transnistrian 2. presidentti
Pääministeri Pjotr Stepanov
Edeltäjä Igor Smirnov
Seuraaja Vadim Krasnoselski
Transnistrian parlamentin puhemies
Edeltäjä Grigore Mărăcuţă
Seuraaja Anatoli Kaminski
Henkilötiedot
Syntynyt Jevgeni Vasiljevitš Ševtšuk
19. kesäkuuta 1968 (ikä 52)
Neuvostoliitto Rybnitsa, Moldavian SNT, Neuvostoliitto
(nykyään Rîbnița, Transnistria, Moldova)
Tiedot
Puolue Itsenäinen

Jevgeni Vasiljevitš Ševtšuk (ven. Евге́ний Васи́льевич Шевчу́к, mold. Евгений Васильевичи Шевчук, Evgheni Vasilievici Șevciuk, ukr. Євге́н Васи́льович Шевчу́к, Jevhen Vasylovytš Ševtšuk, s. 19. kesäkuuta 1968 Rybnitsa, Moldavian SNT, Neuvostoliitto nykyään Rîbnița, Transnistria, Moldova) on transnistrialainen poliitikko. Hän on ollut maan parlamentin, korkeimman neuvoston jäsen vuodesta 2000, sen puhemies 2005–2009 ja reformistisen Obnovlenije-puolueen johtaja 2006–2010 ja joulukuusta 2011 vuoteen 2016 Moldovasta irtautuneen maan presidentti.

Ševtšuk on opiskellut Ukrainan maatalousakatemiassa, Venäjän sisäministeriön hallintoakatemiassa sekä ulkomaankauppa-akatemiassa sekä Transnistrian valtionyliopistolla lakia. Hän väitteli 2003 taloustieteen tohtoriksi.

Ševtšuk työskenteli tasavallan sisäministeriössä 1992–1998, myöhemmin Sheriffin varajohtajana ja Agroprombankin paikallisjohtajana.

Ševtšuk voitti vuoden 2011 presidentinvaaleissa sekä Moldovasta irtautunutta maata 20 vuotta johtaneen Igor Smirnovin, että Venäjän tukeman parlamentin puhemies Anatoli Kaminskin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]