Elvis Presley

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Jesse Garon Presley)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Elvis” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan sivulla Elvis (täsmennyssivu).
Elvis Aaron Presley
Elvis Presley promoting Jailhouse Rock.jpg
Presley Jailhouse Rock -elokuvan promootiokuvassa vuonna 1957.
Syntynyt 8. tammikuuta 1935
Kuollut 16. elokuuta 1977 (42 vuotta)
Kotipaikka Tupelo, Mississippi, Yhdysvallat
Aktiivisena 1954–1977
Tyylilajit rock and roll
country
gospel
blues
country rock
pop
iskelmämusiikki
soul
rockabilly
Laulukieli englanti
Ammatit laulaja, muusikko, näyttelijä, sovittaja
Soittimet kitara, piano
Levy-yhtiöt Sun Records, RCA Records

Elvis Aaron Presley (8. tammikuuta 1935 Tupelo, Mississippi16. elokuuta 1977 Memphis, Tennessee), lyhyesti Elvis[1], oli yksi maailman tunnetuimpia laulajia. Elvis Presleyn levyjä on myyty maailmanlaajuisesti arvioiden mukaan noin 2,5 miljardia. Tämä tekee hänestä kaikkien aikojen myydyimmän artistin.[2] Presleytä kutsutaan yleisesti ”Rock and rollin kuninkaaksi” tai ”Kuninkaaksi”. Presleytä pidetään yhtenä 1900-luvun populaarikulttuurin tunnetuimpana ja vaikutusvaltaisimpana henkilönä.[3]

Vuonna 2013 internet-palvelu SoundExchangen mukaan Elvis Presley on internetin ladatuin musiikkiartisti.[4]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elvis Aaron Presley syntyi tiistaina 8. tammikuuta 1935 Tupelon pikkukaupungissa Mississippissä. Hänen vanhempansa olivat äiti Gladys Presley (1912–1958) ja isä Vernon Presley (1916–1979). Hänen kaksoisveljensä Jessie Garon Presley syntyi kuolleena.[5] Elvis kertoi tunteneensa kaksoisveljen kuoleman vuoksi velvollisuudekseen yrittää olla vanhemmilleen mahdollisimman hyvä lapsi. Elviksen etunimi tulee hänen isänsä toisesta nimestä.

Elviksen vanhemmat olivat avioituneet 17. kesäkuuta 1933. Vernon oli valehdellut olevansa vanhempi kuin todellisuudessa oli, sillä siihen aikaan ei katsottu hyvällä, jos vaimo oli miestään vanhempi. Ikäeroa oli neljä vuotta.

Perhe asui suuressa köyhyydessä kaksihuoneisessa puutalossa (shotgun house), jonka Vernon oli rakentanut vuokraisännältään lainaamillaan 200 dollarilla. Vuonna 1939 Vernon väärensi neljän dollarin šekin 40 dollarin suuruiseksi, koska tarvitsi perheelleen rahaa. Hän joutui yhdeksäksi kuukaudeksi vankilaan ja pakkotyöleirille, missä Elvis ja vaimo Gladys kävivät häntä katsomassa.

Kun Vernon vapautui vankilasta, he päättivät muuttaa Tennesseen osavaltiossa sijaitsevaan Memphisin kaupunkiin. Siellä he asuivat useassa paikassa, mutta elintaso parani Tupelon ajoista, vaikka he olivatkin yhä köyhiä. Kun Elvis 3. kesäkuuta 1953 valmistui keskinkertaisin arvosanoin L. C. Humes High Schoolista, hän pääsi Crown Electric Companylle töihin kuorma-autonkuljettajaksi.

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elvis haaveili lapsena laulajanurasta. Hän oli 10-vuotiaana pärjännyt erinomaisesti paikallisessa laulukilpailussa kappaleella ”Old Shep” (jonka levytti 1956). Vuonna 1972 Elvis muisteli tulleensa toiseksi kyseisessä kilpailussa. Ensi askeleen kohti levylaulajan uraa hän otti kesällä 1953 levyttäessään ruokatuntinsa aikana omakustanteena kappaleen ”My Happiness” paikallisessa Sun Records -levy-yhtiössä. Levyn kääntöpuolelle hän lauloi ”That’s when your heartaches begin” -nimisen kappaleen, jonka myös levytti myöhemmin uudelleen alkuvuodesta 1957. Hän sanoi tekevänsä levyn syntymäpäivälahjaksi äidilleen. Heti alkuvuodesta 1954 Elvis palasi Sun-studiolle äänittääkseen toisen omakustanteensa. Tällä kertaa hän lauloi nauhalle ”I’ll Never Stand In Your Way” -nimisen kappaleen kääntöpuolellaan ”It Wouldn’t Be The Same Without You”. Kaikki kahden omakustannelevyn kappaleet olivat aikansa menestysballadeja.

Sam Phillips huomasi nuorukaisen kyvyt, mutta ei vielä keksinyt niille käyttöä. Kuitenkin Phillips pyysi paikallista kitaristia Scotty Moorea sekä basisti Bill Blackia, jotka olivat soittaneet ja äänittäneet Sun-studiolla silloisen yhtyeensä Starlite Wranglersien kanssa, soittelemaan Elviksen kanssa ja ottamaan samalla tästä selvää. Moore ja Black eivät olleet alkuun tästä kovin innoissaan, eikä Elvis tehnyt kumpaankaan heti mitään suurta vaikutusta. Myöhemmin Scotty Moore on muistellut tapahtumia. ”Kun kuulin ensi kertaa hänen nimensä, muistan ajatelleeni: Mikä ihmeen tyyppi jonka nimikin on Elvis? Nimikin on kuin jostain tieteiselokuvasta. Ja, kun me sovittiin, että Elvis tulee ensi kertaa kotiini soittelemaan ja juttelemaan pelkäsin, että vaimoni juoksee häntä karkuun. Hänellä oli siihen aikaan aika villit vaatteet” naureskeli Scotty Moore vuosia myöhemmin. Elvis opiskeli isänsä neuvosta myös sähköasentajaksi, sillä Vernon oli sanonut, ettei kitaransoittajista ole mihinkään. Kerran Elvis alkoi levystudiolla tauolla soittaa vanhaa Arthur ”Big Boy” CrudupinThat's All Right (Mama)” -bluesia omaan tyyliinsä. Sam Phillips tunsi heti kappaleen, mutta ei omien sanojensa mukaan ollut tässä vaiheessa tietoinen, että Elvis tuntisi Crudupin kaltaisten blues-artistien musiikkia.

”That’s All Right (Mama)” -single sai b-puolelle kappaleen ”Blue Moon of Kentucky”, ja single ilmestyi 19. heinäkuuta 1954. Sitä myytiin Memphisissä parisenkymmentätuhatta kappaletta, mikä oli paikallinen menestys. Levyä soitettiin radiossa, ja kappale herätti huomiota.

Manageriksi ryhtynyt Tom Parker sai neuvotelluksi Elvikselle sopimuksen suuren RCA Victor -levy-yhtiön kanssa, joka osti Presleyn oikeudet marraskuussa 1955. Seuraava vuosi oli Presleyn läpimurtovuosi: hän teki ensimmäiset albumit (Elvis ja Elvis Presley), levytti ”Heartbreak Hotelin”, josta tuli Elviksen ensimmäinen levy, jota myytiin yli miljoona kappaletta. Lisäksi Elvis esiintyi televisiossa ja päätyi lopulta Hollywoodiin. Vuonna 1956 hän teki myös monia muita loistavasti menestyneitä hittejä, kuten ”Hound Dog”, ”Don´t Be Cruel”, ”Love Me Tender” ja ”Love Me”.

Parkerin ansiosta Elvis oli jo vuonna 1956 miljonääri. Hän pystyi ostamaan oman talon Audubon Driveltä ja äidilleen vaaleanpunaisen Cadillacin, jonka oli luvannut ostaa heti kun rikastuu.

Parker takasi mukavat ansiot myös itselleen: hän kiristi laulujen tosiasiallisia säveltäjiä ja sanoittajia nimeämään kappaleita osaksi myös Elviksen tai itsensä nimiin ja sai niistä näin teostuloja.[6]

Armeija kutsuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 1957 Elvis sai kutsun saapua armeijapalvelukseen. Hän sai lykkäystä 60 päivää Kitara kainalossa -elokuvansa kuvausten loppuunsaattamisen vuoksi, ja astui lopulta armeijan palvelukseen 24. maaliskuuta 1958. Taakseen hän jätti perheensä, tyttöystävänsä Anita Woodin[7] ja kuuluisat pulisonkinsa, joita ei armeijassa saanut pitää.

Presleyn vuonna 1957 julkaistu albumi Loving You.

Lehdet kirjoittivat, että Presley tullaan unohtamaan hänen kahden vuoden mittaisen armeijakiinnityksensä aikana. Väite osoittautui kuitenkin vääräksi, sillä manageri Parker piti Elviksen lippua korkealla julkaisemalla muun muassa elokuvia uudestaan, uusia kokoelmalevyjä sekä fanitavaroita. Elvis sai yllättävän siirron Saksan liittotasavaltaan, jossa hän tuli viettämään suurimman osan armeija-ajastaan tiedustelujeepin kuljettajana. Presleytä kehuttiin hyväksi sotilaaksi, joka teki tunnollisesti työnsä. Hän ei saanut erityiskohtelua kuin asuntoratkaisussa, sillä hän asui fanien piirityksen vuoksi armeijan lähellä sijaitsevassa vuokratalossa. Armeijassa lääkärintodistuksen mukaan Elvis oli 184 cm pitkä ja painoi 77 kg.[8][9] [10] Saksassa Elvis aloitti myös karaten, josta hän sai vuonna 1974 kahdeksannen danin mustan vyön.[11]

Äidin kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elvis koki 14. elokuuta 1958 suuren menetyksen, kun hänen äitinsä Gladys kuoli maksatulehdukseen 46-vuotiaana. Äidin kasvatuksessa kasvaneena poikana Elvis koki menetyksen erityisen raskaana. Ruumista säilytettiin lasikannen alla Gracelandissa odottamassa hautajaisia.

Avioliitto ja tytär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elvis tapasi Priscilla Ann Beaulieun ollessaan armeijassa Saksassa. Priscilla oli 17-vuotias muuttaessaan Gracelandiin vuonna 1962, joten pari sai toisensa virallisesti vasta vuonna 1967, jolloin Elvis vei 22-vuotiaan Priscillan vihille. Elviksen lähipiirin mukaan manageri Parker suostutteli Elviksen sitoutumaan avioliittoon imagosyiden takia. Pariskunnalle syntyi Elviksen ainoaksi jäänyt lapsi Lisa Marie Presley.

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suosio jatkuu armeijan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elvis siirtyi armeijasta reserviin 5. maaliskuuta 1960 ja koska hän ei saanut armeijassa värjätä hiuksia, hänellä oli harvinaisesti vaaleat hiukset. Hän esiintyi historiallista korvausta vastaan (125 000 dollaria kuudesta minuutista) Frank Sinatran isännöimässä Timex-televisio-ohjelmassa, joka oli vuoden katsotuin ohjelma. Elvis lauloi muutaman laulun yksin ja yhdessä Sinatran kanssa ja sai palsamia haavoille, joita oli syntynyt Sinatran haukuttua Elvistä ja rockmusiikkia Elviksen noustessa pinnalle. Myöhemmin Elvis ja Sinatra ystävystyivät. Sinatra tarjosi Elvikselle jopa mafiatuttujensa apua estääkseen Elviksen entisten henkivartijoiden Red Westin, Sonny Westin ja David Heblerin paljastuskirjan Elvis: What Happened? julkaisun elokuussa 1977, mutta Elvis kieltäytyi Sinatran avuntarjouksesta tuntemattomasta syystä.

Vuonna 1960 Elvis teki ensimmäisen elokuvansa sitten vuoden 1958 King Creolen, joka oli saanut kriitikoilta kehut. Café Europa (G.I. Blues) oli kuitenkin niin heikko teos – ja taso pysyi myöhemmissä Presley-elokuvissa samanlaisena – että Elvis kyllästyi elokuvan tekemiseen. Naispääosaa esitti Sinatran kihlattu Juliet Prowse. Myöhemmin Elvis teki vielä Sinatran tyttären Nancy Sinatran kanssa elokuvan Speedway – vauhtihullut (1968). Elokuva oli taloudellinen menestys ja kohosi ensi-iltaviikonloppuna Varietyn listalla kakkoseksi. Vuositilastoissa elokuva sai 14. sijan. Elokuvan ohjasi Norman Taurog, joka ohjasi kahdeksassa vuodessa yhdeksän Presleyn elokuvaa.

Tauko levyjen teossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvasopimukset estivät Elviksen levynteon vuoteen 1969 asti. Hän teki vain muutamia oikeaa musiikkia sisältäviä levyjä elokuvien soundtrackien ohella. Elokuvavuosina Eversti Parker suhtautui penseästi suojattinsa oikean studioalbumin äänittämiseen, koska studioalbumi söi hänen mielestään aina soundtrack-levyn suosiota ja näin oikeiden studioalbumeiden teko 60-luvun alusta puoliväliin loppui lähes kokonaan. Vielä vuonna 1963 kyllä äänitettiin puhdas studioalbumi, mutta edellä mainituista syistä Parker pani hankkeen jäihin, ja äänitetyt kappaleet sijoitettiin elokuvien soundtrack-levyille bonusraidoiksi. Tämä ”kadonnut levy” julkaistiin vuonna 1990 nimellä For the Asking. Seuraavaa oikean studioalbumin tekoa saatiin odottaa aina vuoteen 1966, jolloin keväällä Elvis äänitti Nashvillessä itselleen rakkainta musiikkia gospelia kokonaisen albumin. Edellisestä Elviksen gospelalbumista oli kulunut jo kuusi vuotta (His Hand in Mine, 1960) Uudesta How Great Thou Art -nimisestä albumista Elvis sai myös Grammy-palkinnon. Grammyja Elvis sai elinaikanaan kolme, ja hän sai ne kaikki gospelista. Menestys väheni 1960-luvun puolivälin jälkeen, kun elokuvamusiikki ei saanut riittävästi ostajia. Britanniassa menestys oli parempi kuin Yhdysvalloissa.

Vuonna 1961 Elvis sai plakaatin 75 miljoonasta myydystä levystä. Samana vuonna hän esiintyi julkisesti viimeisen kerran ennen paluutaan julkisuuteen vuonna 1968.

Elokuvaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ursula Andress, Elvis Presley ja Elsa Cárdenas vuonna 1963 elokuvassa Rytmiä ja riemua Acapulcossa.

Elvis näytteli urallaan 33 elokuvassa vuosina 1956–1969. Lisäksi hän teki kaksi dokumenttielokuvaa ja kolme televisio-ohjelmaa.

Elviksen näyttelijänura alkoi elokuvan Rakasta minua hellästi (Love Me Tender) myötä vuonna 1956. Normaalisti uusi suuri nimi sai elokuvasta korkeintaan 10 000 dollarin palkkion, mutta Elvis sai ensimmäisestään 125 000 dollaria.

Elvis teki 1950-luvulla neljä elokuvaa, jotka kaikki olivat draamaelokuvia. Rakasta minua hellästi on sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva rakkaustarina. Kiihkeitä rytmejä (Loving You, 1957) oli Elviksen ensimmäinen värielokuva ja se kertoo Deke Riversistä, jonka keplotteleva naispuolinen manageri ottaa esiintyjäryhmäänsä mukaan ja yrittää pitää hänet mukana keinolla millä hyvänsä. Rock’n roll -suosikki (Jailhouse Rock, 1957) on draamaelokuva vankilasta vapautuvasta nuorukaisesta, joka kehittää uuden musiikkityylin. Kitara kainalossa (King Creole, 1958), Presleyn elokuvista ehkä kiitetyin, on tarina Danny Fisheristä, joka ajautuu rikoksiin etsiessään paikkaansa elämässä.

1960-luvulla hän teki 27 elokuvaa, joista vakavia olivat Puoliverinen, Wild in the Country, Charro! ja Change of Habit.

Tämä on Elvis valmistui vuonna 1970, ja siinä seurattiin dokumentin tavoin Elviksen valmistautumista Las Vegasin sesonkiin. Elvis kiertueella -dokumenttielokuva sai Golden Globe -palkinnon.

Paluu ja televisio-ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1968 Elviksen suosio oli alamaissa. Comebackin tarpeellisuuden osoittamiseksi Elvikselle televisio-ohjelman ohjaaja Binder vei Elviksen keskellä kirkasta päivää seisoskelemaan Burbank-studioiden ulkopuolella sijaitsevalle Sunset Boulevardille suurimman ihmisvilinän aikaan. Monikaan ohikulkijoista ei kiinnittänyt häneen huomiota tai pyytänyt saada hänen nimikirjoitustaan. Elviksen reaktio oli kaksijakoinen. Hän oli hämmentynyt ja aidosti ihmeissään, että häntä ei enää tunnistettu samalla tavalla kuin aiemmin. Toisaalta koko tilanne myös huvitti häntä, mutta Binder onnistui siinä mitä yritti. Hän sai osoitettua Elvikselle huolellisesti valmistellun comebackin tärkeyden. Elviksellä itselläänkin oli suuri halu todistaa yleisölle ja itselleen mihin hän pystyi ja ohjaaja Binder halusi herättää henkiin vanhan Elviksen, sen rockin kapinallisen. Show nauhoitettiin lopulta Binderin ehdotuksen mukaisesti Parkerin myönnyttyä ideaan, ja itsensä huippukuntoon saanut, ruskettunut ja mustaan nahkapukuun pukeutunut Elvis villitsi yleisön. Show oli katsotuin vuoden 1968 tv-ohjelma Yhdysvalloissa.

Vuosina 1968 ja 1969 Elviksen levytykset olivat tyyliltään aiempaa lähempänä soul-musiikkia. Ihmiset ostivat taas Elviksen levyjä, ja tunnetuin single tältä kaudelta on ”Suspicious Minds”, joka oli Elviksen viimeinen singlemenestys Yhdysvalloissa hänen elinaikanaan.

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti Richard Nixon ja Elvis Presley 21. joulukuuta 1970.

Manageri Parker teki monivuotisen sopimuksen Las Vegasin International-hotellin (myöhemmin Hilton) kanssa. Elvis esitti International-hotellissa kymmeniä kiertueita ja esiintyi kiertueiden aikana neljän viikon ajan kahdesti päivässä. Samalla Elvis jatkoi ahkerasti konsertointia ja teki satamäärin levytyksiä. Näiden 1970-luvun ensimmäisten vuosien sanotaan antaneen yleisölle parasta Elvistä: laulaminen sujui mainiosti vuosien mittaan kypsyneen äänen myötä, hän oli elämänsä parhaimmassa kunnossa ja esiintymiset olivat energisiä.

1970-luvun ahkeran keikkailun ja levyttämisten myötä syntyi myös konserttielokuvat Tämä on Elvis vuonna 1970, Elvis kiertueella vuonna 1972, joka palkittiin vuoden parhaan dokumentin Golden Globella ja Elvis in Concert vuonna 1977.

Elviksen 1970-luvun tavaramerkiksi muodostui hänen esiintymispukunsa.

Vuonna 1974 Elvis sai kahdeksannen danin mustan vyön karatessa.[11] Hänen harrastuksiinsa kuuluivat karaten lisäksi autojen, moottoripyörien ja pistoolien keräily.[12]

Televisio-ohjelmasta Elvis: Aloha from Hawaii tuli ensimmäinen viihdeohjelma, joka välitettiin ympäri maailman satelliitin välityksellä. Konsertin toteuttaminen maksoi 2,5 miljoonaa dollaria, joka oli televisiolle tehdyn ohjelman ennätys. Ohjelma keräsi 1,5 miljardia katsojaa ja oli maailman katsotuin televisioohjelma aina 2000-luvulle asti. Nykyisin se on yhä katsotuin viihdeohjelma. Sen tuotto meni Kui Leen syöpäsäätiölle.

Elvis esitti kaikkiaan 1 794 loppuunmyytyä suurkonserttia ympäri Yhdysvaltoja suurimmilla areenoilla. Elvis levytti kaikkiaan noin 800 laulua ja 71 albumia. Elvis näytteli kaikkiaan 33 elokuvassa ja esiintyi kahdessa konserttielokuvassa ja kolmessa televisiokonserttielokuvassa.

Elvis tapasi Yhdysvaltain silloisen presidentin Richard Nixonin 21. joulukuuta 1970. Kuninkaan ja Yhdysvaltain presidentin kättelystä Valkoisen talon virkahuoneessa otettu valokuva on päässyt lähes kulttiasemaan. Tämä tapaaminen oli muutenkin tavanomaisesta poikkeava monella tavalla, sillä Elvis ikään kuin kutsui itse itsensä Valkoiseen taloon tapaamaan presidenttiä. Tämän lisäksi presidentti Nixon myönsi Elvikselle DEA-poliisin virkaluvan ja merkin. Kaksikon tapaamisesta on jopa tehty elokuva vuonna 1997 nimeltä Elvis Meets Nixon.[13]

Presley oli ennen tapaamista kirjoittanut presidentille kirjeen, jossa Presley totesi olevansa huolissaan Yhdysvalloissa olevasta huume-ongelmasta. Presley totesi vastustavansa huumeita ja haluavansa auttaa kotimaataan ongelman kanssa. Tapaamisen aikana presidentti totesi olevansa kiitollinen Presleylle, koska hän halusi auttaa kotimaataan. Tämän takia presidentti Nixon myönsi hänelle DEA-poliisin virkaluvan ja merkin.[14]

Noin viikkoa myöhemmin Elvis vieraili myös FBI:n päämajassa tavoitteenaan tarjota apuaan virastolle ja tavata J. Edgar Hoover. Hoover ei ollut paikalla, mutta vierailu toteutui myöhemmin. Hoover kiitti myöhemmin Presleytä kirjeitse avuntarjouksesta.

Avioero ja terveysongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elvis Presley ja Priscilla Presley erosivat vuonna 1973. Ystävät kertoivat nähneensä Elviksestä, ettei tämä ollut enää onnellinen. Memphis Mafian jäsenet kertoivat Elviksen sureneen avioeroa kuolemaansa saakka.

Vaikka Elvis olikin absolutisti, hänellä ilmeni terveysongelmia. Hänellä oli viherkaihi, kohonnut verenpaine ja migreeni.[15] Pahinta oli kuitenkin vakavat unihäiriöt ja jatkuva unettomuus, jota lääkittiin vahvoilla unilääkkeillä.[16] Lääkkeiden säännöllisen käytön takia Presley tuli lopulta riippuvaiseksi lääkkeistään. Monet ovat syyttäneet Presleyn henkilökohtaista lääkäriä George Nichopoulosta potilaansa ylilääkitsemisestä.[17]

Henkilökohtaisista ongelmistaan huolimatta Elvis kuitenkin jatkoi konsertointia Yhdysvaltojen suurimmilla areenoilla yhtä ahkerasti kuin ennenkin.

Viimeinen televisio-ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee albumin kannessa 41-vuotias Elvis Presley vuonna 1976.

Elvis suostui manageri Parkerin painostamana vuonna 1977 CBS:n ehdotukseen konserttiensa kuvaamiseksi ja niiden kokoamiseksi talvella esitettäväksi televisio-ohjelmaksi. Ohjelmasta oli ollut puhetta jo vuonna 1975, mutta masentunut Elvis ei ollut halukas esiintymään kameroiden edessä.

Elviksen viimeiseltä kiertueelta kuvattiin kaksi konserttia. Omahan konsertti 19. kesäkuuta ja Rapid Cityn konsertti 21. kesäkuuta. Molemmat konsertit olivat loppuunmyytyjä. Omahassa yleisöä oli 10 604 ja Rapid Cityssä 10 000.[18][19] Ohjelma oli jälleen vuoden katsotuin TV-ohjelma, mutta se ei ehtinyt valmistua tähden elinaikana. Elviksen viimeinen konsertti oli 26. kesäkuuta 1977, Indianapoliksessa. Yleisöä oli 18 000 ja konsertti sai hyvät arvostelut.[20]

Elviksen kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yöihmisenä Elvis aloitti 16. elokuuta 1977 päivänsä jo yöllä lähtemällä hoidattamaan kipeitä hampaitaan tohtori Lester Hoffmanin vastaanotolle. Elviksellä oli määrä alkaa seuraavana päivänä konserttikiertue, ja särkevät hampaat oli tarkoitus paikata julkisuudelta piilossa yöllä. Tältä matkalta on ikuistettu Gracelandin portilta myös viimeinen tunnettu kuva Elvis Presleystä elossa, jossa Elvis ajaa autoaan ja vilkuttaa autonsa ikkunasta portilla päivystäville faneilleen.[21][22]

Myöhemmin aamuyöllä Elvis pelasi racketia kihlattunsa Ginger Aldenin sekä serkkunsa Billy Smithin ja hänen vaimonsa kanssa. Tämän jälkeen Elvis vetäytyi Gracelandin sisätiloihin. Hän istuutui pianon ääreen soittamaan ja laulamaan kaksi surumielistä laulua nimeltään Unchained Melody ja Blue Eyes Crying in the Rain.[23] Tämän jälkeen Elvis suuntasi Gracelandin yläkertaan ja käski vahtivuorossa ollutta David Stanleytä poistumaan alakertaan. Tämän jälkeen Elvis keskusteli Gracelandin silloisen turvallisuuspäällikön Dick Grobin kanssa tulevasta konserttikiertueesta Gracelandin yläkerran toimistossa. Grob on kertonut, että Elvis oli huumorintajuinen ja vaikutti hyvinvoivalta, joskin myös stressaantuneelta. Grob ei kuitenkaan huomannut Elviksessä mitään merkkejä siitä, että jokin olisi ollut huonosti.[24][25][26]

Grobin kanssa käydyn keskustelun jälkeen Elvis tapasi viimeistä kertaa tyttärensä Lisa Marien, jonka käski mennä nukkumaan. Presleyn viimeiset sanat tyttärelleen olivat: "Sleep tight darling" (suom. ”nuku hyvin kulta”).[27][28] Tämän jälkeen Elvis tapasi makuuhuoneessa nukkuneen silloisen naisystävänsä Ginger Aldenin, joka nukahti nopeasti. Elvis puolestaan ei saanut unta koko yönä, vaikka ottikin yön aikana kolme unilääketablettia.[29][30] Alden heräsi ensimmäisen kerran aamulla klo 9.00, jolloin Elvis meni kylpyhuoneeseensa. Alden nukahti uudelleen ja heräsi noin klo 14.00. Herättyään Alden oli mennyt omaan kylpyhuoneeseensa peseytymään. Tämän jälkeen Alden oli soittanut ystävättärelleen ja äidilleen. Pian puheluiden jälkeen Alden löysi Elviksen makaamassa elottomana kylpyhuoneensa lattialla noin klo 14.20.[31][32] Elviksen kiertuemanageri Joe Esposito, apunaan Gracelandin turvamies Al Strada, aloitti jo sinertävän ruumiin elvytyksen, joka jatkui myös ambulanssissa Elviksen henkilääkärin George C. Nichopoulosin johdolla. Elvis kuljetettiin Baptist Memorial Hospital -sairaalaan, jossa näennäisen ja turhan elvytyksen kerrotaan jatkuneen edelleen. Sairaalan ylilääkäri Eric Muirhead julisti Elviksen lopulta kuolleeksi klo 15.30. Arvioiden mukaan Presley oli kuollut kuitenkin jo noin klo 9.10.[33][34] Kuolinsyyksi kerrottiin sydämen rytmihäiriö. Ruumiinavaus suoritettiin välittömästi tämän jälkeen sairaalan tiloissa Memphisin poliisin tutkinnanjohtajan ja patologin Jerry Franciscon, ylilääkäri Muirheadin ja Nichopouloksen johdolla.

Elviksen kuolema oli suru-uutinen ympäri maailman. Televisiokanavat ja lehdet ympäri maailman kertoivat asiasta useina päivinä, ja radioissa soitettiin hänen levyjään. Pelkästään 17. elokuuta 1977 hänen levyjään myytiin maailmalla yli 20 miljoonaa kappaletta, ja seuraavan vuoden aikana yli 200 miljoonaa. Gracelandin edustalle kerääntyi arvioiden mukaan vähintään 80 000, enintään 180 000 ihailijaa. Valtavassa ihmisjoukossa kolme menehtyi auton syöksyttyä väkijoukkoon. Yhtä lailla tarinoita kuultiin henkilöistä, jotka tekivät itsemurhan kuultuaan ”Kuninkaansa” poismenosta.

Yhdysvaltain silloinen presidentti Jimmy Carter totesi antamassaan lausunnossa: "Elvis Presleyn kuolema riistää osan maastamme. Hän oli ainutlaatuinen ja korvaamaton. Hänen musiikkinsa ja hänen persoonallisuutensa muutti pysyvästi amerikkalaisen populaarikulttuurin. Hänen suosionsa oli valtava ja hän oli symboli monille ihmisille ympäri maailmaa. Hän edusti maansa elinvoimaa, kapinallisuutta ja humoristisuutta."[35]

Yksi Presleyn serkuista, Billy Mann, otti salassa kuvan arkussa makaavasta ruumiista ja myi kuvan 18 000 dollarin hintaan National Enquirer lehdelle. Kuva ilmestyi National Enquirerin kannessa ja siitä tuli lehden kaikkien aikojen myydyin juttu.[36]

Hautajaiset pidettiin 18. elokuuta. Elvikselle oli tehty ruumiinavaus, ja hänet oli palsamoitu. Hautajaisiin kutsuttiin ainoastaan Presleyn lähimmät ystävät ja sukulaiset, muun muassa Chet Atkins, Caroline Kennedy, Ann-Margret, Roger Smith, Burt Reynolds, John Wayne, James Brown, George Hamilton ja Sammy Davis Jr..[37][38] Ihailijoita hautajaissaattueeseen kertyi jopa yli 100 000.[39]

Presley haudattiin Forest Hill hautausmaalle kryptaan äitinsä viereen. Elokuun lopulla Presleyn ruumis yritettiin varastaa. Tapauksen jälkeen Presley ja hänen äitinsä haudattiin Gracelandin Meditation Gardeniin.[40]

Haudalla käy vuosittain yli 600 000 ihmistä kunnioittamassa edesmenneen legendan muistoa.[41] Myös vuosittainen kynttiläkulkue kerää kymmeniätuhansia osanottajia hänen kuolinpäivänään.[42]

Elviksen kuolema ja kuolinsyy on puhuttanut ihmisiä aina. Virallinen kuolinsyy eli sydämen rytmihäiriö ilmoitettiin melkein heti kuoleman jälkeen, joten eri salaliittoteoriat ja epäilykset tapahtuneesta ovat saaneet lisää epäileviä ihmisiä taakseen.

Lester Hoffman on osaltaan merkityksellisessä roolissa Elviksen epäselvän ja yllättävän kuoleman kanssa, sillä Hoffmannin tiedetään määränneen Elvikselle viimeisellä hammaslääkärikäynnillä kipulääketabletteja, jotka sisälsivät kodeiinia, jolle Elvis oli allerginen.[43] Kyseinen lääkemääräys oli sinällään hyvin erikoinen, sillä Hoffmannin olisi pitänyt tietää Presleyn allergisuus ja toisaalta Elvis itse tunnettiin erittäin tarkkana lääkkeittensä suhteen.

Eräät asiantuntijalääkärit ovatkin yhdistäneet kyseiset kodeiinitabletit suoraan Presleyn äkilliseen kuolemaan. Salattuihin, mutta osin vuotaneisiin Presleyn ruumiinavaustietoihin perustuvien arvioiden mukaan allergiaa aiheuttanut kodeiini olisi yllyttänyt reaktiota yhdessä muiden Elvikselle tavanomaisten ja turvallisten aiemmin nautittujen lääkkeiden kanssa ja johtanut lopulta anafylaktiseen šokkiin.[44][45][46] Hoffman ei koskaan joutunut lääkemääräyksensä suhteen poliisitutkintaan, joten lopullista totuutta kodeiinitablettien mahdollisesta osuudesta Presleyn kuolemaan ei enää saada selville.

Presleyn henkilökohtainen lääkäri George Nichopoulos on myöhemmin kertonut Presleyn kuolinsyyksi kroonisen ummetuksen. Väitettään Nichopoulos perustelee sillä, että hän tutki Presleyn suoliston ruumiinavauksen yhteydessä. Nichopouloksen mukaan Presleyn paksusuoli oli kaksinkertainen halkaisijaltaan normaaliin verrattuna. Nichopoulos totesi ruumiinavauksen jälkeen, ettei ollut aikaisemmin ymmärtänyt kuinka paha ongelma Presleyn ummetus olikaan ollut.[47][48][49]

Elviksen ruumiinavauksen varsinainen pääsuorittaja ja valvoja Memphisin piirikunnan kuolinsyytutkija Jerry Francisco on puolestaan aina vakuuttanut, että hänen johtopäätöksensä on ainoa oikea. Vaikka Elvis olikin vahvojen lääkkeiden käyttäjä ja hänellä oli sairauksia, niin varsinainen kuolinsyy on Franciscon mukaan ehdottomasti virallisesti ilmoitettu sydämen rytmihäiriö.[50]

Presleyn kuolinsyytä tutkittiin jälleen vuonna 2014. Presleyn ruumiinavaustietoja tutkineet patologit ja lääkärit totesivat, että Presleyn kuolinsyy oli sydämen rytmihäiriö. Presleyn DNA:sta havaittiin, että hän sairasti kardiomyopatiaa.[51][52][53][54] Patologit ja lääkärit totesivat myös, ettei alkoholilla, huumausaineilla tai lääkkeillä ollut osuutta Presleyn kuolemaan.[55][56]

Kuvakohu kuoleman jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elvis Presleyn kuoleman jälkeen Graceland avattiin melko pian yleisölle. Tammikuussa 1978 paikalla perheineen vieraillut Mike Joseph kuvasi ahkerasti paikkoja ja huomasi vasta vuosia myöhemmin, että yhdessä kuvassa eli niin kutsutussa "Pool house" -kuvassa Gracelandin uima-altaan vieressä sijaitsevan rakennuksen lasi-ikkunaisen oven takana on aivan kuin Elvis Presley istumassa tuolilla.[57] Presleyn perikunta väitti kuvaa väärennökseksi, mutta kun filmin tuottanut Kodak toimitti filmistä aitoustodistuksen, tarvittiin kuvalle jokin selitys. Ensin kuvan kohteeksi väitettiin kiertuemanageri Joe Espositoa, mutta selvisi ettei hän silloin ollut Gracelandissa. Useamman eri version ja mediassakin käydyn kiistelyn jälkeen Gracelandin turvamies Al Strada, jonka tiedettiin olleen tuolloin Gracelandissa, väitettiin olleen kuvassa, mikä jäi myös lopulliseksi versioksi. Kriitikoiden mielestä selitys on huono, sillä Al Strada ei näyttänyt yhtään Elvis Presleyltä.[58]

Hyväntekeväisyyttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian Elviksen kuoltua hyväntekeväisyysjärjestöt huomasivat lahjoitussummien pienentyneen, kun yksi eniten lahjoittaneista yksityishenkilöistä oli kuollut. Joulua rakastanut Elvis valitsi joulun alla 50 hyväntekeväisyyskohdetta, joille lahjoitti merkittäviä summia, jopa 50 000 dollaria jokaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen. Pelkästään joulukohteisiin Elvis lahjoitti yhteensä noin 60 miljoonaa dollaria. Lisa Marie Presley on jatkanut myöhemmin aktiivisesti hyväntekeväisyyden tukemista isänsä jalanjäljissä merkittävillä summilla.[59] Elvis osti ystävilleen ja sukulaisilleen jopa asuntoja ja autoja. Dick Grob kuvaili Elvistä ystävälliseksi, anteliaaksi ja henkiseksi mieheksi. Yksi Dick Grobin työtehtävistä oli kantaa mukanaan kymmenentuhannen dollarin rahasäkkiä, jotta Elvis voisi lahjoittaa rahaa huono-osaisille. Grob todisti kerran, miten Elvis osti tuntemattomalle vanhalle naiselle kiiltävän uuden Cadillacin tietämättä edes, omistiko nainen ajokorttia. Grobin mukaan Elvis rakasti seurata ihmisten reaktioita hänen lahjoituksiinsa. Elvis kuulemma antoi paidankin päältään, jos niikseen tuli. Valitettavasti tätä hänen luonteenpiirrettään alkoivat sekä kaverit että lähipiiri käyttää hyväkseen, sanoi Grob.[60][61]

Kuolemansa jälkeenkin eniten ansaitseva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presleyn tähti Hollywood Walk of Famella.

Elvis Presley ansaitsi elinaikanaan yli miljardi dollaria[62], vaikka manageri Parker sai kaikista tuotoista 50 %. Presley oli 1960-luvulla eniten veroja maksanut yhdysvaltalainen. 1970-luvulla hän myi manageri Parkerin ehdotuksesta oikeudet musiikkijulkaisuihinsa, jotka ovat tähän päivään mennessä tuottaneet miljardeja, mutta niistä ei maksettu Presleylle enää sopimuksen jälkeen. Silti Presley on ollut lähes aina kuolemansa jälkeen yksi parhaiten ansaitsevista vainajista.

Vuonna 2005 hän ansaitsi 45 miljoonaa dollaria ja oli parhaiten ansaitseva vainaja. 45 miljoonaa dollaria on vain perikunnalle tuleva summa. Lokakuussa 2006 vuonna 1994 kuollut Kurt Cobain kuitenkin voitti hänet ansaitsemalla 50 miljoonaa dollaria. Vuonna 2007 Elvis otti jälleen ykköspaikan parhaiten ansaitsevista vainajista, John Lennon oli toisena. Vuonna 2009 kuollut Michael Jackson nousi kuolemansa jälkeen eniten ansaitsevaksi vainajaksi. Elvis on ansainnut satoja miljoonia kuolemansa jälkeen.[63] Vuonna 2015 Elvis ansaitsi 55 miljoonaa dollaria ja oli toiseksi parhaiten ansaitseva vainaja.[64]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänelle myönnettiin kolme Grammy-palkintoa vuosina 1967, 1971 ja 1975[65] ja American Music Awards palkinto vuonna 2000. Presleyllä on myös eniten kultalevyjä (90), platinalevyjä (52) ja timanttilevyjä (25).[66][67] Hänet valittiin Hollywood Walk of Fameen vuonna 1960,[68] Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1986, Country Music Hall of Fameen vuonna 1998,[69] Gospel Music Hall of Fameen vuonna 2001,[70] UK Music Hall of Fameen vuonna 2004,[71] Rockabilly Hall of Fameen vuonna 2007,[72] Hit Parade Hall of Fameen vuonna 2007,[73] Las Vegas Walk of Starsiin vuonna 2008,[74] America's Pop Music Hall of Fameen vuonna 2013[75] ja The Official Rhythm & Blues Music Hall of Fame Museumiin vuonna 2015.[76]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[77]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1956 Rakasta minua hellästi Love Me Tender Clint Reno
1957 Kiihkeitä rytmejä Loving You Jimmy Tompkins / Deke Rivers
Rock'n roll -suosikki Jailhouse Rock Vince Everett
1958 Kitara kainalossa King Creole Danny Fisher
1960 Café Europa G.I. Blues Tulsa McLean
Puoliverinen Flaming Star Pacer Burton
1961 Kapinallisen laulu Wild in the Country Glenn Tyler
Sininen Havaiji Blue Hawaii Chad Gates
1962 Elä elämäsi laulaen Follow That Dream Toby "Tobe" Kwimper
Nyrkkeilysankari Kid Galahad Kid Galahad Walter Gulick / Dustin Holmes
Tyttöjä! Tyttöjä! Tyttöjä! Girls! Girls! Girls! Ross Carpenter
1963 Sydän tarjolla It Happened at the World's Fair Mike Edwards
Rytmiä ja riemua Acapulcossa Fun in Acapulco Mike Windgren
1964 Suukottelevat serkut Kissin' Cousins Josh Morgan / Jodie Tatum
Viva Las Vegas! Viva Las Vegas Lucky Jackson
Huoleton kulkuri Roustabout Charlie Rogers
1965 Tyttöjen Elvis Girl Happy Rusty Wells
Kutita minua Tickle Me Lonnie Beale / Panhandle Kid
Elvis ja 1001 yötä Harum Scarum Johnny Tyronne
1966 Frankie ja Johnny Frankie and Johnny Johnny
Hula-hula paratiisi Paradise, Hawaiian Style Rick Richards
Loma Kaliforniassa Spinout Mike McCoy
1967 Kalifornian paratiisi Easy Come, Easy Go Ted Jackson
Ansa Elvikselle Double Trouble Guy Lambert
Vauhtia ja vedenneitoja Clambake Scott Hayward / Tom Wilson
1968 Painu pois, Joe Stay Away, Joe Joe Lightcloud
Speedway – vauhtihullut Speedway Steve Grayson
Elä hieman, rakasta hieman Live a Little, Love a Little Greg Nolan
1969 Charro! Charro! Jess Wade
Tytöistä on pelkkää harmia The Trouble with Girls Walter Hale
Change of Habit Change of Habit Tohtori John Carpenter

Konserttielokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1970 Tämä on Elvis! Elvis: That's the Way It Is Omana itsenään
1972 Elvis kiertueella Elvis on Tour

Televisiokonserttielokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1968 ’68 Comeback Special Elvis Omana itsenään
1973 Elvis: Aloha from Hawaii Elvis: Aloha from Hawaii
1977 Elvis konsertissa Elvis in Concert

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bagh, Peter von: Elvis! Amerikkalaisen laulajan elämä ja kuolema. Helsinki: Love kirjat, 1977 (3. painos 1999). ISBN 951-835-006-X.
 • Rekala, Pertti: Elvis Presley: elämä ja musiikki. Helsinki: Tammi, 1991. ISBN 978-951-30-9716-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Elvis Presley Encyclopædia Britannica. Viitattu 4.7.2007. (englanniksi). Ks. myös väitetty syntymätodistus
 2. Elvis Presleyn kuolemasta 35 vuotta 16.08.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.8.2012.
 3. http://elvis.com/about/bio
 4. USA Today, 3.10.2013, Elvis Presley tops list of digitally streamed artists
 5. http://www.elvis.com/about-the-king/biography_.aspx
 6. Bagh 1977, s. 49.
 7. Yannicos, Trina: Anita Wood, Elvis Presley's girlfriend before Priscilla, appears at Graceland 7.1.2013. Examiner.com. Viitattu 18.2.2013. (englanniksi)
 8. http://www.imdb.com/title/tt0446689/
 9. http://photos.elvispresleymusic.com.au/images/army/discharge_orders_214_form_large.jpg
 10. https://answers.yahoo.com/question/index?qid=1006041223112
 11. a b Elvispresleymusic.com.au
 12. http://www.imdb.com/title/tt0446689/
 13. Elvis Meets Nixon 1997
 14. Elvis Meets Nixon 1997
 15. Channel 5: Autopsy: The Last Hours of Elvis Presley (2014)
 16. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2588957/Was-genetic-defect-responsible-Elvis-early-death-Hair-strand-analysis-reveals-Elvis-died-underlying-heart-condition.html
 17. Channel 5: Autopsy: The Last Hours of Elvis Presley (2014)
 18. http://www.elvisconcerts.com/concerts/Concert_expand.php?id=1140
 19. http://www.elvisconcerts.com/concerts/Concert_expand.php?id=1142
 20. The Indianapolis Star, 26.6.1977, Rita Rose, Elvis performs in true Presley style before 18,000
 21. http://listverse.com/2008/11/13/10-fascinating-last-pictures-taken/
 22. http://www.nytimes.com/2014/04/01/automobiles/dale-earnhardt-jr-drives-the-last-car-driven-by-elvis.html?_r=0
 23. Channel 5: Autopsy: The Last Hours of Elvis Presley (2014)
 24. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288639837716.html
 25. http://www.iltalehti.fi/viihde/2014010717905311_vi.shtml
 26. http://www.hs.fi/ihmiset/Elviksen+henkivartija+kantoi+kymmenentuhannen+rahas%C3%A4kki%C3%A4+H%C3%A4n+osti+tuntemattomalle+Cadillacin+/a1399267153487
 27. Elokuva This Is Elvis (1981)
 28. http://www.imdb.com/title/tt0083193/
 29. Elokuva This Is Elvis (1981)
 30. Channel 5: Autopsy: The Last Hours of Elvis Presley (2014)
 31. The Official Elvis Presley Fan Club of Finland, The King - lehti 2/2015
 32. http://www.elvis.com.au/presley/ginger_alden_to_release_her_story_in_2014.shtml
 33. http://www.elvisinfonet.com/review_Elvis_Autopsy_last-24-hours-Arjan-Deelen.html
 34. Channel 5: Autopsy: The Last Hours of Elvis Presley (2014)
 35. http://www.presidency.ucsb.edu/ws/?pid=7969/
 36. Guralnick, Peter: Careless Love: The Unmaking of Elvis Presley. , 1999. ISBN 0-316-33297-6.. (englanniksi)
 37. http://elvispresleynews.com/elvisfuneral/
 38. Steele, Jonathan: Royal funeral for king of rock The Guardian. 19.8.1977. Viitattu 29.7.2013. (englanniksi)
 39. Steele, Jonathan: Royal funeral for king of rock The Guardian. 19.8.1977. Viitattu 29.7.2013. (englanniksi)
 40. Guralnick, Peter: Careless Love: The Unmaking of Elvis Presley. , 1999. ISBN 0-316-33297-6.. (englanniksi)
 41. Top 10 Celebrity Grave Sites: Elvis Presley Time.com. Viitattu 29.7.2013. (englanniksi)
 42. Elvis Death: Thousands of Fans Head To Graceland Vigil Huffington Post. Viitattu 29.7.2013. (englanniksi)
 43. Reuters: Authors Say Elvis Died of an Allergic Reaction to Codeine 31.12.1990. New York: Los Angeles Times. Viitattu 6.2.2012.
 44. Thompson II, Charles C. & Cole, James P.: Death of Elvis. , 1992. ISBN 0385302282, ISBN 9780385302289. (englanniksi)
 45. Black, Bill: Dentist Lester Hoffman Elvis Presley Pedia. Viitattu 6.2.2012. (englanniksi)
 46. Lollar, Michael: Despite detractors, ex-medical examiner defends Elvis conclusions 10.8.2008. GO Memphis. Viitattu 6.2.2012. (englanniksi)
 47. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288337283665.html
 48. http://www.voice.fi/viihde/elviksen-kuolinsyy-selvisi-vihdoin-vaiva-olisi-ollut-korjattavissa/2/15696
 49. http://www.elvisinfonet.com/review_Elvis_Autopsy_last-24-hours-Arjan-Deelen.html
 50. Despite detractors, ex-medical examiner defends Elvis conclusions
 51. http://www.independent.co.uk/news/people/news/was-elvis-presley-destined-to-die-early-dna-tests-show-king-was-prone-to-obesity-and-disease-9215621.html
 52. http://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/elvis-death-shocking-new-dna-3280460
 53. http://www.geneticliteracyproject.org/2014/03/26/dna-tests-show-elvis-presley-prone-to-obesity-and-heart-disease/
 54. http://www.dailyrecord.co.uk/news/weird-news/dna-results-reveal-elvis-presley-3284392
 55. http://www.elvisinfonet.com/review_Elvis_Autopsy_last-24-hours-Arjan-Deelen.html
 56. Channel 5: Autopsy: The Last Hours of Elvis Presley (2014)
 57. Did Elvis really die in August 1977? EIN, Elvis Information network. Viitattu 11.10.2015.
 58. Happy 79th Birthday Mr. Elvis Presley:Does The King of Rock and Roll still live? 8.1.2014. Examiner. Viitattu 11.10.2015.
 59. Presley Charitable Foundation Presley Charitable Foundation. Viitattu 11.4.2014. (englanniksi)
 60. Elviksen henkivartija saapuu Suomeen: Tapasi kuninkaan juuri ennen kuolemaa Iltalehti.fi. 7.1.2014. Viitattu 11.4.2014.
 61. http://www.hs.fi/ihmiset/Elviksen+henkivartija+kantoi+kymmenentuhannen+rahas%C3%A4kki%C3%A4+H%C3%A4n+osti+tuntemattomalle+Cadillacin+/a1399267153487?sivu=2
 62. http://trialandheirs.com/blog/celebrities/celebrity-legacies-fleecing-elvis-presley-estate
 63. Irene Naakka: Michael Jackson tienaa huimia summia edelleen Iltalehti.fi. Viitattu 3.7.2011.
 64. http://www.kauppalehti.fi/uutiset/forbes-listasi-parhaiten-tienaavat-kuolleet-julkkikset/zzAHKr4C
 65. http://elvis.com/music/studio-albums
 66. http://www.riaa.com/goldandplatinum.php?content_selector=top-artist-tallies
 67. http://elvis.com/about/bio
 68. http://www.walkoffame.com/elvis-presley
 69. Country Music Hall of Fame Viitattu 29.4.2012. (englanniksi)
 70. http://www.gmahalloffame.org/inductees-archive/
 71. http://www.everyhit.com/halloffame.html
 72. http://www.rockabillyhall.com/Certificates.html
 73. http://hitparadehalloffame.com/1339-2/
 74. http://bigelvislasvegas.com/Big_Elvis_Main2/Las_Vegas_Review_Journal-Elvis.html
 75. http://www.americaspopmusichalloffame.org/#!inductees/cd9g
 76. http://rhythmandblueshof.com/inductees/
 77. http://www.elvis.com.au/presley/music/elvis_albums.html#sthash.YKx03YZx.dpbs

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Heatley, Michael & Leonard, Deke: Elvis. (Elvis, 2011.) Suomentanut Pasi Rakas Jääskeläinen. Helsinki: Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8605-4.
 • Guralnick, Peter: Nuori Elvis. Viimeinen juna Memphisiin. (Last Train to Memphis. The Rise of Elvis Presley, 1994.) Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Helsinki: Like, 1997. ISBN 951-578-481-6.
 • Guralnick, Peter: Elvis. Graceland. (Careless Love. The Unmaking of Elvis Presley, 1999.) Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Helsinki: Like, 2000. ISBN 951-578-790-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Elvis Presley.