Jerzy Giedroyc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jerzy Giedroyc
Jerzy Giedroyc 1997
Jerzy Giedroyc 1997
Henkilötiedot
Syntynyt27. heinäkuuta 1906
Minsk
Kuollut14. syyskuuta 2000 (94 vuotta)
Pariisi
Kirjailija
Äidinkielipuola
Aiheesta muualla
kulturaparyska.com/pl/ludzie/pokaz/g/jerzy-giedroyc
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Jerzy Giedroyc (27. heinäkuuta 1906 Minsk, Venäjän keisarikunta14. syyskuuta 2000 Pariisi, Ranska) oli puolalainen, Ranskassa pitkään toiminut kirjailija ja kustantaja. Erityisesti hänet muistetaan emigranttilehti Kulturan julkaisijana.[1]

Giedroyc kuului liettualaiseen aatelissukuun mutta tuli tunnetuksi puolalaisena isänmaanystävänä. Hän osallistui politiikkaan jo nuorena ja työskenteli ennen toista maailmansotaa Nuorison kapina -nimisen lehden toimittajana. Sodassa hän taisteli maineikkaassa Karpaattien prikaatissa.

Sodan päätyttyä Giedroyc muutti Rooman kautta Pariisiin, jossa hän perusti kirjallis-yhteiskunnallisen kuukausijulkaisun Kulturan. Hän julkaisi erityisesti 1950-luvulla kommunistihallituksen vainoamien puolalaiskirjailijoiden teoksia ja antoi Maisons-Laffittessa sijaitsevassa kodissaan turvapaikan monille Puolan opposition edustajille. Hän kannatti 1980-luvun alussa syntynyttä Solidaarisuus-liikettä, mutta uskalsi myös arvostella sitä sekä puolalaisten taipumusta kirkollis-kansalliseen uhoon.

Giedroyc, lempinimeltään "Taipumaton prinssi", kieltäytyi kaikista hänelle tarjotuista kunniamerkeistä. Hän kuoli 94-vuotiaana syöpään, ja Puolan parlamentti vietti hänen muistokseen hiljaisen hetken.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hoviseppä, Matti: Maailmankansalainen kustansi puolalaista kirjallisuutta. Helsingin Sanomat, 17.9.2000, s. A14.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jerzy Giedroyc Encyclopedia Britannica. Viitattu 2.6.2013.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.