Jersey Shore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tv-ohjelmaa. Jersey Shore on myös kaupunki ja New Jerseyn rannikkoalue.
Jersey Shore
Ohjelman aloituskuva 7. kaudella.
Ohjelman aloituskuva 7. kaudella.
Tyyli realitysarja
Kestoaika 42 min (ilman mainoksia)
Luoja(t) SallyAnn Salsano
Pääosissa Paul DelVecchio
Ronald Ortiz-Magro
Michael Sorrentino
Vinny Guadagnino
Nicole Polizzi
Jenni Farley
Samantha Giancola (kaudet 1-6)
Angelina Pivarnick (kaudet 1,2 7-)
Deena Nicole Cortese (Kausi 3 -7)
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat MTV
Suomi MTV Finland
SuomiTV5
Esitetty 3. joulukuuta 2009 – 20. joulukuuta 2012
Tuotantokausia 7
Jaksoja 73
Aiheesta muualla
IMDb

Jersey Shore on yhdysvaltalainen Music Televisionin tositelevisiosarja, joka seuraa kahdeksan nuoren aikuisen kesää. Jersey Shoresta on nähty neljä tuotantokautta, ja viides tuotantokausi alkoi MTV:lla Yhdysvalloissa 5. tammikuuta 2012. Suomessa viidennen kauden ensiesitys alkoi 18.3.2012. Kuudes tuotantokausi kuvattiin vuonna 2012 heti viidennen kauden jälkeen. Ja vuonna 2018 kuvattiin epävirallinen seitsemäs kausi nimeltä Jersey Shore: Family Vacation. sarjalle on tehty kolme spinoff sarjaa Snooki & Jwoww, The Pauly D Project ja The Show with Vinny.

Kaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kausi kuvattiin ohjelman nimen mukaisesti New Jerseyn rannikolla ja sen läheisyydessä. Toinen kausi jouduttiin kuitenkin kuvaamaan Floridan Miami Beachilla, sillä kuvausryhmä sai ensimmäisen kauden aikana porttikiellon lähes kaikkiin Jerseyn rannikkoalueen yökerhoihin. Kolmas kausi kuvattiin taas New Jerseyssä. Neljännen kauden kuvaukset on siirretty Italian Firenzeen, kun taas viides ja kuudes kausi on kuvattu tutuissa New Jerseyn maisemissa.

Vuonna 2018 Jersey Shoren epävirallinen seitsemäs kausi Jersey Shore: Family Vacation kuvattiin tuttuun tapaan New Jerseyn maisemissa.

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osallistujat ovat pysyneet samana kaksi ensimmäistä tuontantokautta, lukuun ottamatta Angelina Pivarnickin poistumista molemmilla tuotantokausilla. Kolmannella tuotantokaudella Pivarnick korvattiin Nicole Polizzin pitkäaikaisella ystävällä, Deena Nicole Cortesella. Tämän jälkeen muutoksia ei ole näyttelijäkaartissa tapahtunut. Seitsemännellä kaudella ei nähty Samantha Giancolaa, kun taas Angelina Pivarnick teki paluun.

Nimi Lempinimi Tuotantokaudet
1 2 3 4 5 6 7
Paul DelVecchio DJ Pauly D, Pauly D
Ronald Ortiz-Margo Ron, Ronnie
Michael Sorrentino Mike, The Situation
Vincent Guadagnino Vinny , Vin
Samantha Giancola Sammi, Sam, Sweetheart
Nicole Polizzi Snooki, Snooks, Snookers, Snikers, Meatball
Jennifer Farley Jwoww, Jenni, Jen
Angelina Pivarnick Ange, Jolie
Deena Nicole Cortese Dee, Blast In The Glass, Meatball

Musta = vakituinen

Harmaa = vieraileva

Valkoinen = ei esiinny

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelma on saavuttanut suuren suosion Yhdysvalloissa. Jersey Shore on rikkonut MTV:n katsojaennätykset joka kaudella, ja kolmannen kauden avausjakson 8,45 miljoonan katsojamäärä teki sarjasta MTV:n katsotuimman sarjan kautta aikain. Lisäksi se on tehnyt tunnetuksi nykyaikaisen amerikanitalialaiskulttuurin ja sen ilmiöitä. Michael Sorrentinon mainitsema elämäntapa GTL (engl. gym, tan, laundry (suom. kuntosali, rusketus, pyykki)) on muuttunut maailmanlaajuisesti tunnetuksi termiksi.

Suosion mukana ohjelma on saanut myös paljon kritiikkiä lähinnä amerikanitalialaiselta yleisöltä, jonka mielestä se leimaa amerikanitalialaista kulttuuria pinnalliseksi. Näyttelijöiden itsestään käyttämän 'guido'-ilmauksen on myös koettu halventavan amerikanitalialaisia, sillä sitä on yleisesti käytetty lähinnä negatiivisessa mielessä. Näyttelijöiden etninen tausta on myös saanut palautetta, sillä ainakin Jenni Farley on kertonut juurensa olevan Irlannissa ja Espanjassa, kun taas Nicole Polizzi on kertonut olevansa chileläinen, tosin amerikanitalialaisen perheen adoptoima.

Musiikki ja Tunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jersey Shoren tunnus musiikki on "Get Crazy" joka on LMFAOn kappale.

Ohjelman aloituskuva kausilta 1-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]