Jersey (nautarotu)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jersey
Walworth Gate 010.jpg
Käyttötarkoitus: lypsyrotu
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Jersey-saari [Faba 2008 1]
Polveutuminen: Normandialaiset kannat
Esiintyminen
Maailmanlaajuinen merkitys: toiseksi yleisin lypsyrotu[Faba 2008 1]
Merkitys Suomessa: marginaalinen
Ominaisuudet
Sarvet: sekä sarvellisia että nupoja
Paino: lehmät keskimäärin 488 kg[Faba 2008 1]
Värit: ruskea
Maitotuotos: n. 8 000 kg vuodessa[Faba 2008 1]
Maidon pitoisuudet: rasva 5,16 %[Faba 2008 1],
valkuainen 3,90 %[Faba 2008 1]
Tämä artikkeli käsittelee nautarotua. Samannimistä saarta Englannin kanaalissa käsittelee Jersey.


Jersey on pienikokoinen Jerseyn saarelta kotoisin oleva lypsykarjarotu. Rotu on suosittu maitonsa korkean rasvapitoisuuden ja pienestä koosta johtuvien alhaisten ylläpitokustannuksien vuoksi.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jerseylehmät ovat melko pieniä ja ne painavat noin 360–540 kg. Myös sonnit ovat melko pieniä (noin 540–820 kg). Rodun suosion tärkein tekijä on sen taloudellisuus, joka johtuu:

  • pienen koon suomasta mahdollisuudesta pitää tiettyä alaa kohden enemmän lypsäviä yksilöitä
  • korkeista maidon pitoisuuksista (rasvaa noin 6 % ja valkuaista noin 4 %).

Rodun härkiä voidaan kouluttaa hyviksi vetohäriksi. Jerseyhärät ovat pienen kokonsa ja lempeän luonteensa ansiosta suosittuja nuorten ohjastajien keskuudessa. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä vahvoja kuin isompien rotujen härät, siksi kilpaohjastajat eivät juuri käytä niitä.

Aristokraattiset maanomistajat toivat puistoihinsa koristeiksi pieniä laumoja jerseykarjaa rodun pienen koon, viehättävän ulkonäön ja rauhallisen ja uteliaan luonteen vuoksi.

Rotu soveltuu hyvin myös kuumiin olosuhteisiin ja sitä kasvatetaan jopa Brasilian kuumimmissa osissa.

Jerseyn väritys vaihtelee ruskean kaikissa sävyissä vaalean kermaisesta miltei mustaan. Puhdasrotuisilla jersey-eläimillä on vaalea turvanympärys, tumma hännänpää ja mustat sorkat, joskin viime vuosina on hyväksytty laajemmin värejä rodun perimän laajentamiseksi.

Jersey on rauhallinen ja lempeä rotu, vaikkakin hieman herkempi hermostumaan kuin toiset lypsyrodut. Jerseytä voidaan suositella aloittelevalle karjankasvattajalle.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jerseykarjaa näyttelytuomarin arvosteltavana maatalousnäyttelyissä

Jersey on nimensä mukaisesti peräisin Jerseyn kanaalisaarelta. Se polveutunee lähellä sijaitsevasta Normandiasta tuodusta karjasta ja mainittiin ensi kerran omana rotunaan 1600-ja 1700-lukujen vaihteessa.

Rotu oli eristettynä ulkopuolisilta vaikutteilta lähes kaksisataa vuotta vuodesta 1789 vuoteen 2008. Ennen vuotta 1789 lehmiä annettiin myötäjäisinä Jerseyn ja Guernseyn saarien välisissä avioliitoissa, mutta käytäntö ei ollut yleinen.

Vuonna 1789 ulkopuolisen karjan tuonti Jerseyn saarelle kiellettiin lailla jerseyrodun puhtauden varmistamiseksi, vaikkakin eläinten ja siemenen vienti onkin ollut saarelle tärkeä tulonlähde. Rajoitus karjan tuontiin asetettiin alun perin ehkäisemään romahdusta vientihinnoissa. Yhdistynyt kuningaskunta ei kerännyt maahantuontiveroa Jerseyltä tuodusta karjasta. Verotusta kierrettiin tuomalla karjaa Ranskasta Jerseylle ja sieltä Englantiin. Joskus huonompilaatuisenkin tuontikarjan määrän lisääntyminen laski hintoja ja huononsi jerseykarjan mainetta. Kielto tuoda saarelle karjaa vakautti hinnat ja mahdollisti tieteellisemmin kontrolloidun jalostustavan omaksumisen.

Vuoden 2008 kesäkuussa Jersey lakkautti maahantuontikiellon ja salli minkä tahansa rodun siemenen tuonnin.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Lypsyrodut Suomessa Faba Palvelu. Viitattu 4.10.2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jersey (nautarotu).