Jensen Motors

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jensen on brittiläinen automerkki, jota valmistettiin vuosina 1935–1976. Valmistaja Jensen Motors -tehdas perustettiin edellisenä vuonna 1934. Nimen autolle antoivat veljekset Alan ja Richard Jensen. Tehdas tuli tunnetuksi urheilullisista autoista sekä vuonna 1966 esitellystä ensimmäisestä nelivetoisesta urheiluautosta Jensen FF. Se oli myös ensimmäisiä autoja, jossa oli lukkiutumattomat jarrut (Dunlop Maxaret).

Jensen Motors -yritys aloitti pienenä korinvalmistajana. Asiakkaita olivat esimerkiksi isot autotehtaat Ford, Austin ja Chrysler. Korinvalmistuksen tehdas oli ostanut veljesten entiseltä työnantajaltaan W.J. Smiths & Sonsilta, kun sen omistaja kuoli. Vuonna 1936 yrityksen nimi muutettiin Jensen Motorsiksi.

Ennen toista maailmansotaa Jensen valmisti pienen määrän henkilöautoja sekä koreja kuorma- ja linja-autoihin. Toisen maailmansodan aikana yritys valmisti ajoneuvoja ja tarvikkeita liittoutuneiden joukoille. Vuonna 1946 tehdas esitteli uuden henkiöauton, luxus-sedan Jensen PW:n, jota materiaalin puutteessa valmistettiin vain muutamia kappaleita. Yritys valmisti koreja kuorma- ja linja-autoihin vielä 1950-60-luvun taitteeseen asti.

Jensen Motors sijaitsi West Bromwichissa, West Midlandsin alueella Birminghamista länteen.

1970-luvun alusta Jensen Motorsin enemmistöomistaja oli amerikannorjalainen liikemies Kjell Qvale, joka kritisoi suorasanaisesti Britannian autotyöläisten ”laiskuutta” ja uhkasi tehtaan lopettamisella. Toimintaa vaikeutti suuresti myös vuoden 1973 öljykriisi. Vuoden 1974 paikkeilla tehdas tuotti vajaat 7 000 ajoneuvoa vuodessa: noin 1 300 isoa Interceptor-urheiluautoa ja 5 500 Jensen-Healey-urheiluautoa.[1] Tehtaan ovet suljettiin lopulta toukokuussa 1976, jolloin viimeinen Interceptor Mk III valmistui.

Samannimistä yritystä on myöhemmin yritetty käynnistää uudelleen, menestyksettä.

Jensen autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arni, Erkki: Suoria sanoja autotyöläisille. Helsingin Sanomat, 6.10.1974, s. 30. Näköislehti (maksullinen) Viitattu 11.3.2021.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Jensen Motors