Jazid III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dirhami Jazid III:n kaudelta

Jazid III oli Umaijadien dynastian Damaskoksen kalifaatin kalifi 744 serkkunsa Walid II:sen jälkeen.[1] Vuonna 744 Jazid ratsasti Damaskokseen aasilla (ilmeisesti profeetallista elettä tavoitellen) ja Walid II:sen ollessa muualla Jazid nosti kapinan. Walid sulkeutui linnaan Palmyrassa suhteellisen pienen joukon kanssa. Koska hänen varansa alkoivat huveta, taistelumoraalin ylläpito oli vaikeaa.[2] Walidin linna vallattiin, hänen päänsä hakattiin irti ja lähetettiin hänen seuraajalleen ja serkulleen Jazidille.[3] Tämän jälkeen Homsin arabit nousivat kapinaan Jazidia vastaan ja marssivat Damaskokseen.

Vallankaappaustaan Jazid perusteli saamallaan suuralla, siis arabineuvoston valtuutuksella, kun taas Walid oli ottanut väkivalloin ja siten laittomasti kuninkuuden.[4] Kalifina hän teki monia myönnytyksi islamilaisille oppineille. Hän muun muassa julisti, ettei jumalan sanan vastaisia käskyjä tarvinnut totella.[5]

Syyskuussa 744 Jazid kuoli hallittuaan vain kuusi kuukautta. Kalifiksi tuli hänen nimittämänsä seuraaja, veljensä Ibrahim (744), jonka valtaa ei kaikkialla kuitenkaan tunnustettu ja jota vastaan dynastian viimeinen kalifi Marwan ibn Muhammad nousi kapinaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hawting, G.R: The first dynasty of Islam. the Umayyad caliphate AD 661–750. . (englanniksi)
  • Petersen, K.: Ihmiskunnan ajantieto. Suomeksi toimittanut Antero Manninen ja Pentti Papunen. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1965.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Petersen, s. 221
  2. Hawting, s. 93
  3. Hawting, s. 94
  4. Hawting, s. 95
  5. Hawting, s. 96
Edeltäjä:
Walid II
Damaskoksen umaijadikalifi
744
Seuraaja:
Ibrahim
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.