Jaun vankila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jaun vankila (virallisesti Jaun uudistus- ja kuntoutuskeskus, aiemmin Rangaistus- ja kuntoutuskeskus[1]) on Bahrainissa Manaman eteläpuolella Jaun (Jaww/Jaw/Jua/Djaww) kylän lähellä sijaitseva vankila. Se on Bahrainin suurin vankila.[2] Jaun vankila koostuu seitsemästä rakennuksesta[3]. Vankilassa on 1 201 vankipaikkaa. Syyskuussa 2013 sinne oli viranomaisten mukaan kuitenkin sijoitettu 1 608 vankia eli liikaa.[2] Heistä 62 oli alaikäisiä eli 15–18-vuotiaita[3]. Jaun vankilassa pidetään myös ihmisiä, jotka on tuomittu poliittisista syistä[4]. Bahrainin valtion perustaman Vankien ja pidätettyjen ihmisoikeuskomission (PDRC) mukaan noin puolet Jaun vangeista oli joutunut vankilaan "mellakoinnin" vuoksi[5].

Vangittujen huono kohtelu, kidutus ja surmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2013 oikeusasiamies oli huolissaan siitä, ettei vankilassa kirjattu minnekään muistiin voimankäytön määrää ja muotoja, jotka kohdistettiin yksittäisiin ihmisiin ennen kuin tilanne paheni. Kymmenet vankilan huonoista oloista valittaneet vangit saivat vammoja, kun turvallisuusjoukot vuonna 2013 pahoinpitelivät heitä kyynelkaasulla japampuin.[2]

Virkailijat surmasivat lokakuussa 2014 pahoinpitelemällä 36-vuotiaan vankina olleen Hasan al-Shaikhin.[2]

Maaliskuussa 2015 vankilassa oli mellakoita, joka alkoivat henkilökunnan ja vankien välillä vieraiden tapaamishuoneessa. Vangit häätivät henkilökunnan useista rakennuksista. 10. maaliskuuta mellakkapoliisi, johon kuului myös pakistanilaisia ja jordanialaisia vartijoita, pakotti vangit selleihin tyhjentämällä kyynelkaasukanistereita rakennusten sisään. Poliisi pahoinpiteli ihmisiä pampuilla, kypärillä ja pöydänjaloilla. Vangittuna ollut kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchille, että seuraavien viikkojen ajan vangit pakotettiin pihalle telttoihin, joissa heitä kidutettiin ruumiillisesti ja henkisesti nöyryyttämällä. Vartijat pahoinpitelivät vankeja, pakottivat heidät alushoususilleen, kävelemään siksakkia kasteltuina jääkylmässä vedessä ja toistamaan hallitusta kannattavia iskulauseita. Vartijat pakottivat vankeja laittamaan sukkia suuhun, ajelivat joiltakin hiukset pois ja nimittelivät syrjivästi. Vammoista ja kyynelkaasusta on todisteina luvattomalla kännykällä otettuja valokuvia. HRW:n toukokuussa julkaisema raportti vaati vakavista väärinkäytösepäilyistä välitöntä riippumatonta tutkintaa.[6]

Bahrainin ihmisoikeus- ja demokratiainstituutin (BIRD) vuonna 2015 julkaisema raportti kertoo viranomaisten nöyryyttäneen vankeja, estäneen unensaannin, ruoansaannin, harjoittaneen ruumiillista väkivaltaa ja olevan syyllinen vankien katoamisiin[5].

Vankilaan hyökkäsi 1. tammikuuta 2017 aseistautunut ryhmä, surmasi heitä estelleen poliisin ja vapautti vankeja. Sisäministeriön mukaan paenneet olivat tuomittuja terroristeja[5].

Jaun vankilaan joutuminen poliittisista syistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bahrainin ihmisoikeuskeskuksen (BCHR) entinen johtaja ja ihmisoikeuksien puolustajia puolustavan Front Line Defendersin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan entinen koordinaattori Abdulhadi Al-Khawaja on vankina Jaun vankilassa osallistumisesta kansanvaltaa vaatineisiin mielenosoituksiin vuonna 2011. Viranomaiset pidättivät hänet 9. huhtikuuta 2011, ja hänet ja 9 muuta aktivistia tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. al-Khawajan vaimo twiittasi 5. helmikuuta 2018, että al-Khawajaa oli pahoinpidelty vankilassa niin, että hän oli joutunut sairaalaan. Front Line Defendersin jäsenet vaativat hänen vapauttamistaan kuukausittain Bahrainin Lontoon suurlähetystön edessä.[7]

Oikeus tuomitsi 21. helmikuuta 2018 Bahrainin ihmisoikeuskeskuksen puheenjohtajan, ihmisoikeuspuolustajan ja bloggarin Nabeel Rajabin viideksi vuodeksi vankilaan "Bahrainin sisäministeriön loukkaamisesta" , koska hän arvosteli Twitterissä Jaun vankilassa harjoitettua kidutusta sekä "loukkasi Saudi-Arabiaa", koska hän arvosteli Saudi-Arabian ja sen liittolaisten pommituksia Jemeniin, jossa on sisällissota. Hän on istui heinäkuusta 2017 kahden vuoden vankeustuomiota Jaussa ”huhujen ja väärän informaation levittämisestä" arvosteltuaan ulkomaisessa televisiohaastattelussa viranomaisten Bahrainissa tekemiä ihmisoikeusrikoksia.[8][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Policeman killed, inmates escape in attack on Bahrain prison News Of Bahrain. 2.1.2017. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  2. a b c d Brian Dooley: Bahrain's Prisons at Their Breaking Point Huffington Post. 20.3.2015. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  3. a b Ombudsman’s Report on the visit To the Correction and Rehabilitation Centre (Jau Prison) Report No. 1 (vankien ja rakennusten määrä s. 6) bahrainrights.org. Syyskuu 2013. (englanniksi)
  4. Vice.com/article/former-inmates-at-bahrains-jaw-prison-describe-being-tortured-and-teargassed Former Inmates at Bahrain's Jaw Prison Describe Being Tortured and Teargassed Vice News. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  5. a b c Inmates escape Bahrain prison following armed raid alaraby. 1.1.2017. The New Arab. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  6. Vice.com/article/former-inmates-at-bahrains-jaw-prison-describe-being-tortured-and-teargassed Former Inmates at Bahrain's Jaw Prison Describe Being Tortured and Teargassed Vice News. 7.5.2015. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  7. Case History: Abdulhadi Al-Khawaja frontlinedefenders.org. (englanniksi)
  8. Case of Nabeel Rajab over Criticizing War on Yemen Adjourned until Feb. 21 Bahrain Mirror. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  9. Bahrain: Bloggaaja Nabeel Rajabille viisi vuotta lisää vankeutta TIR - Toimittajat ilman rajoja. 23.2.2018. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)