Jarno Paalasmaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jarno Paalasmaa pitämässä puhetta lapsen ihmisnäkemyksestä.

Jarno Paalasmaa (s. 1972) on kasvatusvaikuttaja, tietokirjailija ja rehtori.

Hän on toiminut Steiner­kasvatuksen liiton (2009–2012) ja sen edeltäjän Steinerpedagogiikan seuran (2007–2009) puheenjohtajana. Hän on työskennellyt myös Opetushallituksen opetussuunnitelman perusteita laativan työryhmän jäsenenä sekä Karvin arviointiryhmän jäsenenä. Paalasmaa on toiminut pitkään steinerkoulun opettajana sekä luokanopettajan että historian opettajan tehtävissä. Hän toimii Vantaan seudun steinerkoulussa rehtorina. Lisäksi hän toimii aikuiskouluttajana muun muassa Snellman-korkeakoulussa. Paalasmaa kirjoitti Opettaja-lehteen säännöllisesti kirja-arvosteluita vuodesta 1997 vuoteen 2015.

Hän on toimittanut myös Steinerkasvatus-lehteä. Paalasmaa käsittelee useissa kirjoituksissaan ajankohtaisia kouluelämän kysymyksiä, tunnekasvatusta, ihmiskäsitystä, sivistystä ja arvoja.

Paalasmaa on kasvatustieteen maisteri ja väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa. Hänellä on rehtorin kelpoisuuden lisäksi historian aineopettajan, peruskoulun luokanopettajan ja steinerkoulun luokanopettajan koulutus.

Maailman parhaat kasvatusajatukset -kirjassa Paalasmaa tuo esiin humanistisen kasvatusajattelun ydintä kasvatuksen historiaan ja filosofiaan perustuen. Yle Areenaan tehdyssä Podcast-sarjassa Kasvatusviisautta kiireisille hän soveltaa kasvatuksen klassikkojen oivalluksia myös kotikasvatuksen käytäntöihin.[1] Vuonna 2021 häneltä ilmestyi saman podcastin nimeä kantava teos. Erityisesti 2020-luvun alusta lähtien Paalasmaa on tuonut esiin kaverivanhemmuuden yleistymistä[2][3] Kyseessä on lapselle haitallinen kasvatustyyli, jossa lapselle on annettu ikävaiheeseensa nähden liikaa valtaa ja vastuuta[4][5]. Vapaus ja rajat. Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi -kirja on vapauden ja rajojen oikeata suhdetta etsivä kasvatusopas vanhemmille.

  • Omassa rytmissä. Steinerkoulun idea ja käytännön sovellukset. Opetus 2000-sarja. Ps-kustannus. 2009.
  • Toim. Lapsesta käsin. Kasvatuksen ja opetuksen vaihtoehtoja. Opetus 2000-sarja. Ps-kustannus. 2011.
  • Steinerkoulun tulo Suomeen. Miten vaihtoehtopedagogiikka juurtui osaksi suomalaista koulua. Steinerkasvatuksen liitto. 2011.
  • Aktivoi oppilaasi. Opetus 2000-sarja. Ps-kustannus. 2014.
  • Maailman parhaat kasvatusajatukset. Into Kustannus. 2016.
  • Steinerkoulun ABC. Leikistä luovaan ajatteluun. Into Kustannus. 2019.
  • Kasvatusviisautta kiireisille. Into Kustannus 2021.
  • Vapaus ja rajat. Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi. Viisas Elämä 2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]