Japanin keisarillinen poliisilaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanilaisia poliiseja vuonna 1875.

Teikoku Keishichō (jap. 帝国警視庁, Teikoku Keishichō) tai vain Keishichō (Keisarillinen Tokion metropolin poliisilaitos) oli Tokion siviili- ja rikospoliisin päämaja ja keskusasema Tokion metropolin alueella perustamisvuodesta 1874 vuoteen 1945, jolloin liittoutuneiden valvontakomissio SCAP eli Supreme Commander for the Allied Powers lakkautti sen.

Tokugawa-kauden shōgunaatin perustama (Keisarillinen poliisilaitos eli "Kebiishi-Cho") lakkautettiin Meiji-restauraation yhteydessä ja korvattiin uudella järjestelmällä johon Toshiyoshi Kawaji haki mallia Euroopasta vieraillen vuonna 1872 Ranskassa ja Preussissa, hakien mallia uusille poliisivoimille ja laitokselle. Aikaisemmin maakuntien daimiot johtivat lainvalvontaa maakunnissaan. Vuonna 1871 tämä käytäntö lakkautettiin ja uusi lainvalvontaosasto luotiin Japanin sisäministeriön alaisuuteen vuonna 1873.

Toshiyoshi Kawajista tuli vuonna 1874 Tokion Keisarillisen poliisilaitoksen päällikkö ja uudelleenorganisoija, joka synnytti mittavia uudelleenjärjestelyjä sekä poliisin että armeijan organisaatioissa.

Toisen maailmansodan aikaan Japanin poliisitoimi siirtyi sisäministeriöltä sotaministeriölle ja poliisivoimat valjastettiin liittoutuneiden uhkaavan maihinnousun torjuntaan. Japanin antauduttua liittoutuneiden valvontaelin SCAP lakkautti militaristiseksi epäillyn poliisilaitoksen ja perusti ja organisoi sen uudelleen vuonna 1950.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Keishicho (to 1945)