Japanin 26 marttyyriä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuonna 1962 rakennettu muistomerkki Nagasakissa.

Japanin 26 marttyyriä (jap. 日本二十六聖人, Nihon Nijūroku Seijin) olivat joukko katolilaisia, jotka teloitettiin ristiinnaulitsemalla 5. helmikuuta vuonna 1597. Heidän marttyyrikuolemansa on erityisen merkittävä katolisen kirkon historiassa Japanin kannalta. Marttyyreitä muistetaan katolisessa kirkossa, anglikaanisessa kirkossa ja luterilaisessa kirkoissa.

Lupaavan alun saanut katolinen lähetystyö Japanissa alkoi kohdata ongelmia, kun kilpailu saarnaajaveljeskuntien välillä kiristyi ja jännitteet Portugalin ja Espanjan sekä Japanin hallinnon välillä kasvoivat. Kristinusko yritettiin tukahduttaa ja siihen aikaan ajoittuu Japanin 26 marttyyrin surmaaminen. Vuoteen 1630 mennessä katolisuus oli ajettu maan alle Japanissa. Kristittyjen lähetyssaarnaajien palatessa Japaniin 1800-luvun puolivälissä he löysivät maasta piilossa eläneen roomalaiskatolisen yhteisön, joka oli toiminut salassa Japanin hallitukselta yli 200 vuotta.[1]

Varhainen kristillisyys Japanissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

15. elokuuta vuonna 1549 Francisco Xavierin johtama pappien joukko saapui Espanjasta Kagoshiman kaupunkiin tarkoituksenaan tuoda katolinen kirkko Japaniin.[2] Syyskuun 29. päivänä Francisco Xavier vieraili Kagoshiman daimion Shimazu Takahisan luona pyytäen lupaa saarnaamiselle Japanissa.[3] Daimio suostui pappien pyyntöön toiveenaan kauppasuhteiden luominen Eurooppaan.

Shōgun ja maan keisarillinen hallitus asettuivat aluksi katolisen lähetystyön tueksi toivoen, että katolisuus vähentäisi buddhalaisten munkkien valtaa Japanissa ja helpottaisi kaupankäyntiä Espanjan ja Portugalin kanssa. Samaan aikaan Shōgun oli kuitenkin myös tietoinen eurooppalaisesta kolonialismista. Japanin hallinto alkoi hiljalleen pitää katolista kirkkoa uhkana ja alkoi sortaa katolilaisia. Kristinusko kiellettiin ja ne japanilaiset, jotka eivät suostuneet hylkäämään uskoaan, tapettiin.

Marttyyrikuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nagasakin kristityt marttyyrit. Japanilainen maalaus 1500- tai 1600-luvulta.
26 katolista marttyyriä kunnioittava piirros.

San Felipe -nimisen espanjalaisen laivan haaksirikkoutuminen Shikokun saarella Japanin pohjoisosassa 19. lokakuuta vuonna 1596 johti Japanissa laajamittaisten kristittyjen vainojen alkamiseen.[4][5] Haaksirikon yhteydessä daimio Chōsokabe Motochika päätti takavarikoida laivan kuljettaman lastin. Takavarikoinnin aikana laivan kapteeni varomattomasti vihjasi japanilaisille, että espanjalaiset lähettivät katolisia saarnaajia alueille ainoastaan valmistellakseen alueet valloitusta varten.[4] Kun tämä tieto päätyi Japania hallitsevan taikō Toyotomi Hideyoshin korviin, hän antoi käskyn ristiinnaulita 26 nagasakilaista kristittyä.

Teloitus suoritettiin 5. helmikuuta vuonna 1597. Teloitettavien joukossa oli kuusi fransiskaanilähetyssaarnaajaa, neljä espanjalaista, yksi meksikolainen ja yksi intialainen. Sen lisäksi teloitettavien joukossa oli kolme japanilaista jesuiittaa ja 17 japanilaista maallikkoa.[5] Teloitus suoritettiin ensin nostamalla kristityt risteille, minkä jälkeen heidät lävistettiin keihäillä.

Kristittyjen vainot jatkuivat Japanissa satunnaisesti puhjeten uudelleen vuosina 1613 ja 1630. Syyskuun 10. päivänä vuonna 1632 viisikymmentäviisi katolilaista teloitettiin Nagasakissa. Samoihin aikoihin katolisuus kiellettiin virallisesti lailla. Kirkko säilyi ilman papistoa ja teologista opetusta aina 1800-luvulle asti, jolloin katoliset lähetyssaarnaajat palasivat Japaniin.

Shūsaku Endōn arvostettu romaani Vaitiolo kuvaa katolisten elämää Japanissa 1600-luvulla ja sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen katolisten yhteisöjen vainosta ja kirkon tukahduttamisesta. Shūsaku Endōn romaanista on tehty vuonna 2016 Martin Scorsesen ohjaama elokuvasovitus Silence, jota on pidetty yhtenä Scorsesen hienoimmista elokuvista.[6][7] Elokuvan pääosissa nähdään Andrew Garfield, Adam Driver ja Liam Neeson.[8]

Kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin 26 marttyyriä ja etenkin heidän joukossaan surmattu jesuiitta Paulo Miki ovat todella arvostettuja pyhimyksiä, vaikka he eivät olleet ainoita Japanissa surmattuja kristittyjä. Heidät julistettiin autuaiksi 14. syyskuuta vuonna 1627 paavi Urbanus VIII:n toimesta. Myöhemmin paavi Pius IX kanonisoi heidät 8. kesäkuuta 1862.[4] Katolisessa pyhimyskalenterissa 26 marttyyrin muistopäivää vietetään 6. helmikuuta nimellä Paulo Miki ja hänen toverinsa.[9]

Civitavecchian kaupungissa Italiassa on Japanin 26 marttyyrille omistettu kirkko.[10]

Luettelo marttyyreistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nagasakin fransiskaanien marttyyrikuolema - Francesco Maffei
 • Pyhä Fransisco: puuseppä Kiotosta. Tarinan mukaan hän vaati päästä marttyyrien mukaan, kunnes hänet pidätettiin ja hän sai liittyä muiden teloitettavien kristittyjen seuraan.
 • Pyhä Cosmas Takeya: Owarilainen metalliseppä. Jesuiitat kastoivat hänet ja hän työskenteli Osakassa fransiskaanien kanssa.
 • Pyhä Pedro Sukejiro: nuori mies Kiotosta. Hänet lähetettiin alun perin pitämään huolta kuolemaan tuomituista, mutta kieltäydyttyään hylkäämästä marttyyreitä hänetkin tuomittiin kuolemaan muiden tavoin.
 • Pyhä Miguel Kozaki: 46-vuotias jousentekijä. Puusepän taidoillaan hän auttoi fransiskaaneja rakentamaan kirkkoja Japaniin.
 • Pyhä Diego Kisai: 64-vuotias jesuiitta
 • Pyhä Paulo Miki: 30-vuotias japanilainen jesuiitta. Hän oli kuollessaan 30-vuotias.
 • Pyhä Pablo Ibaraki: japanilainen saarnaaja. Hän kuului samuraisukuun.
 • Pyhä Juan de Soan de Gotó: 19-vuotias japanilainen kristitty. Hän syntyi kristityille vanhemmille ja opiskeli jesuiittojen johdolla Nagasakissa.
 • Pyhä Luis Ibaraki: nuorin surmattu kristitty. Hän oli kuollessaan vain 12-vuotias.
 • Pyhä Antonio Deynan: kotoisin Nagasakista. Hänen isänsä oli kiinalainen ja äiti japanilainen. Hän kouluttautui Nagasakin jesuiittojen koulussa ja oli kuollessaan 13-vuotias.
 • Pyhä Pedro Bautista: Japanin lähetystyön johtaja. Hän oli kotoisin Espanjan Ávilasta ja oli kuollessaan 50-vuotias.
 • Pyhä Martín de la Ascensión: kotoisin Espanjan Gipuzkoasta. Hän oli kuollessaan 30-vuotias ja hänen kerrotaan olleen hyvin kiintynyt laulamiseen.
 • Pyhä Felipe de Jesús: kotoisin nykyisen Meksikon alueelta ja oli kuollessaan 24-vuotias.
 • Pyhä Gundisalvus García: kotoisin Portugalin Intiasta. Hänen isänsä oli portugalilainen ja äiti intialainen. Hänen oli kuollessaan 40-vuotias ja hänen kerrotaan puhuneen portugalia änkyttäen.
 • Pyhä Francisco Blanco: kotoisin Galiciasta. Hän saapui Japaniin yhdessä Martín de la Ascensiónin kanssa ja hänen kerrotaan olleen älykäs sekä hiljainen.
 • Pyhä Francisco de San Miguel: 53-vuotias maallikko. Hän oli kotoisin Espanjan Valladolidista.
 • Pyhä Matías: iältään tuntematon. Tarinan mukaan sotilaat etsivät toista Matías-nimistä henkilöä ja Pyhä Matías ilmoittautui vapaaehtoisesti sotilaille säästääkseen toisen Matíaksen hengen.
 • León Karasumaru: Pablo Ibarakin nuorempi veli. Hän eli tarinan mukaan esimerkillistä elämää ja oli innokas rukoilemaan. Hänen sanottiin olleen johtava hahmo marttyyrien keskuudessa.
 • Pyhä Bonaventura, kotoisin Kiotosta. Hänen kastettiin lapsena, mutta hänet lähetettiin nuorena buddhalaiseen luostariin. Myöhemmin hän kääntyi takaisin kristinuskoon.
 • Pyhä Tomás Kozaki: 14-vuotias kristitty. Tarinan mukaan hän omistautui täysin Jumalan palvelemiselle.
 • Pyhä Joaquim Sakakibara: 40-vuotias osakalainen. Tarinan mukaan hän otti kasteen vakavasti sairaana. Hän auttoi fransiskaaneja rakentamaan konventin Osakaan.
 • Pyhä Fransisco: kotoisin Kiotosta. Hän oli innokas saarnaaja ja lääkäri, joka hoiti sairaita vaatimatta palkkaa.
 • Pyhä Tomás Dangui: kristitty apteekkari. Hän piti kauppaansa fransiskaanikonventin vieressä.
 • Pyhä Juan Kinuya: 28-vuotias kristitty kauppias ja käsityöläinen. Hänet oli kastettu vain hieman ennen teloitusta.
 • Pyhä Gabriel: 19-vuotias kristitty. Hän oli kotoisin Isen kaupungista.
 • Pyhä Pablo Suzuki: 49-vuotias japanilainen kristitty. Tarinan mukaan hänen ristinsä oli rivin reunimmaisena. Hänet kastettiin 13 vuotta ennen teloitusta. Hän johti Kiotossa sijaitsevaa Pyhän Joosefin sairaalaa.

Lähde: [11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Encyclopedia of Japan (arkistoitu versio) 2012. Wayback Machine. Viitattu 31.12.2017. (japaniksi)
 2. St. Francis Xavier Catholic Encyclopedia. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
 3. 1543-1944 (katolisen kirkon historia Japanissa) Catholic Bishops' Conference of Japan. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
 4. a b c Sts. Peter Baptist and Twenty-Five Companions Catholic Encyclopedia. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
 5. a b Nagasaki Catholic Encyclopedia. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
 6. Philip Concannon: Silence 19.12.2016. The Skinny. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
 7. Silence (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
 8. Silence (2016) Internet Movie Database (IMDb). Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
 9. Pablo Miki y compañeros, Santos y Mártires Catholic.net. Viitattu 31.12.2017. (espanjaksi)
 10. CHURCH OF THE HOLY JAPANESE MARTYRS Portmobility – Civitavecchia. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
 11. List of the 26 Martyrs of Japan in Nishizaka, Nagasaki Wayback Machine. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:26 Martyrs of Japan