Janne Hyytiäinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Janne Hyytiäinen (s. 23. elokuuta 1968)[1] on suomalainen näyttelijä. Hän on näytellyt muun muassa Q-teatterin, Ryhmäteatterin ja Radioteatterin tuotannoissa. Hänen merkittäviin valkokangastöihinsä lukeutuvat roolit elokuvissa Klassikko ja Laitakaupungin valot. Televisiossa Hyytiäinen on näytellyt muun muassa sarjoissa Taivaan tulet ja Helppo elämä.

Hyytiäinen valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1999.[2] Ammattilaisuransa aikana hän on työskennellyt lähinnä Helsingin lavoilla. Q-teatterissa Hyytiäinen on näytellyt useaan otteeseen vuodesta 2000 alkaen, muun muassa kappaleissa Viettelysten vaunu (2000), Kauppamatkustajan syntymä (2007) ja Corto Maltesen seikkailut (2011). Ryhmäteatterissa hän on näytellyt muun muassa Mika Myllyahon ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa (2008) sekä kappaleissa Sakset, kivi ja paperi (2007) ja Cyrano de Bergerac (2010).[3][4]

Televisio- ja valkokangasura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
”Vakionäyttelijöiden käytöstä tuttu Kaurismäki on löytänyt itselleen uuden tyypin, Janne Hyytiäisen, joka teki jo pienen esittäytymisen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Hyytiäisessä on karskiutta ja karua kauneutta, jonkalainen karisma on aina tervetullutta.”

– Otto Kylmälä, Filmgoer.fi, 2006[5]

Kari Väänäsen ohjaamassa Klassikossa Hyytiäinen tulkitsi Pertti ”Pera” Kiilopäätä. Aki Kaurimäen elokuvassa Laitakaupungin valot Hyytiäisellä oli miespääosa yövartija Koistisena.[5] Timo Koivusalon spektaakkeleissa Täällä Pohjantähden alla ja Täällä Pohjantähden alla II Hyytiäinen näytteli Arvo Töyryä. Yle TV2:n draamasarjassa Taivaan tulet hänellä oli sivuosa Esko Kilpelänä. MTV3-kanavan sarjassa Helppo elämä hän näytteli Tuomelaa.

Janne Hyytiäinen on opettanut näyttelijäntyötä oppilaitoksissa eri puolilla Suomea.[3]

Televisiotyöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]