Jan Tomasz Gross

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan Tomasz Gross vuonna 2019.

Jan Thomas Gross (s. 1. elokuuta 1947 Varsova, Puola) on Yhdysvalloissa toimiva historian tutkija, jonka erityisenä kiinnostuksen kohteena on Venäjän ja Itä-Euroopan politiikka. Gross varttui Puolassa, mutta muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1969. Gross sai Ph.D.-tutkintonsa Yalesta 1975 ja nykyisin hän toimii politiikan professorina New Yorkin yliopistossa.

Gross nousi suuren yleisön tietoisuuteen etenkin Puolassa vuonna 2000 julkaistuaan kirjan puolalaisen Jedwabnen kaupungin vuoden 1941 tapahtumista. Jedwabnen juutalaisten joukkosurmaa pidetään yhtenä raaimmista, ja se on pysynyt tabuna puolalaisessa julkisessa keskustelussa. Grossin kirjan myötä Puolan suurimmat sanomalehdet Gazeta Wyborcza ja Rzeczpospolita ovat olleet tärkeitä julkisen debatin foorumeita. Puolalainen Kansallisen muistin instituutti (IPN) teetti tutkimuksen Jedwabnen pogromista ja totesi samankaltaisia kyliä olleen parisenkymmentä.

Grossin tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sąsiedzi: historia zaglady żydowskiego miasteczka. Sejny: Pogranicze, 2000. ("Naapurit: juutalaisen pikkukaupungin tuho"), käännetty englanniksi nimellä Neighbors: Destruction of the Jewish Community in Jedwabne, Poland. Princeton University Press. 2001

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]