Jan Timman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan Timman
Jan Timman, 2007
Jan Timman, 2007
Henkilötiedot
Koko nimi Jan Timman
Syntynyt14. joulukuuta 1951
Kansalaisuus Alankomaat hollantilainen
Shakinpelaaja
Titteli suurmestari
Elo-luku 2 581 (marraskuussa 2010)
Korkein Elo 2 680 (tammikuussa 1990)

Jan Timman (s. 14. joulukuuta 1951) on hollantilainen shakinpelaaja, jonka parhaat pelivuodet olivat 1970–1980-luvuilla. Hän on voittanut Hollannin shakkimestaruuden yhdeksän kertaa ja ollut useasti maailmanmestaruuden haastajaehdokas. Kun hallitseva maailmanmestari Garri Kasparov ja hänen ykköshaastaja Nigel Short riitautuivat FIDE:n kanssa ja alkoivat pelata vuoden 1993 maailmanmestaruusottelua uuden, oman liittonsa, alaisuudessa, FIDE järjesti oman maailmanmestaruusottelunsa kakkoshaastaja Timmanin ja kolmos-neloshaastaja Anatoli Karpovin kesken. Toinen vaihtoehto olisi ollut Kasparovin ja Shortin ollessa poissa julistaa paras haastaja suoraan mestariksi, kuten tehtiin Bobby Fischerin ja Karpovin tapauksessa vuonna 1975. Näin Timman olisi ansainnut tämän ”varjomestaruuden” ilman ottelua, mutta Karpoville annettiin uusi mahdollisuus, jonka hän käytti hyväkseen ja voitti tuon taiston.

Timmania pidettiin 1980-luvulla ja 1990-luvun]alkupuolella parhaana ei-neuvostoliittolaisena pelaajana. Hänet tunnettiin ”lännen parhaana” (”The Best of the West”). Timman pelaa yhä aktiivisesti ja FIDE:n rankingissa hän oli maailman sadanneksi paras pelaaja huhtikuussa 2006. Hän voitti Sigeman Tournamentin Malmössä Ruotsissa 2006.

Timman on yksi New In Chess -lehden päätoimittajista. Hänen kirjaansa The Art of Chess Analysis pidetään yhtenä shakkikirjallisuuden modernina klassikkona.

Timman on toisen kerran naimisissa. Hänellä on tytär ensimmäisestä avioliitostaan.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]