Jan Lundell (kemisti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jan Lundell (s. 1966)[1] on suomalainen kemisti ja professori. Hän on toiminut Jyväskylän yliopiston kemian professorina vuodesta 2009. Hänet tunnetaan kemian opettajankoulutuksen ja opetuksen kehittäjänä.

Akateeminen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jan Lundell valmistui filosofian maisteriksi 1993.[1] Tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopistossa 1995 fysikaalisen kemian alalta.[2] Valmistumisen jälkeen hän on työskennellyt Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa erilaisissa opetustehtävissä ja tutkijana. Hänet nimitettiin 1998 Helsingin yliopiston fysikaalisen kemian dosentiksi.[1] Hän toimi 1998–2001 Suomen Akatemian tutkijatohtorina ja sen jälkeen 2001–2002 akatemiatutkijana.[1] Vuonna 2002 Lundell oli mukana perustamassa eChemicumia eli Helsingin yliopiston kemian laitoksen tieto- ja viestintätekniikan keskusta Helsingin Kumpulaan.[1]

Lundellin ura Suomen Akatemian tutkijana jatkui 2004–2009, kun hän toimi akatemiatutkijana projektissa nimeltä "Heikot vuorovaikutukset luonnontieteissä". [2] Heikkoja vuorovaikutuksia tutkivaa kemian osa-aluetta kutsutaan supramolekulaariseksi kemiaksi.

Tutkija ja opetuksen kehittäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemistinä Lundell on keskittynyt etupäässä fysikaalisen kemian tutkimukseen. Lundell on erikoistunut kemian tutkimuksessa varsinkin menetelmien kehittämiseen. Hän on pyrkinyt aktiivisesti lisäämään tietotekniikan käyttöä kemian tutkimuksessa. Tietokonetta voidaan hyödyntää esimerkiksi laskennallisen kemian sovelluksissa. Lundell on edistänyt mm. molekyylien välisten voimien tietokoneavusteista laskennallista tutkimusta.[3] Hän on soveltanut tietoteknisiä menetelmiä myös, jotta kiinteässä tilassa tapahtuvien kemiallisten reaktioiden molekyylitasoa pystyttäisiin ymmärtämään paremmin.[3] Kemian opetuksessa Lundell on soveltanut tietotekniikkaa molekyylimallinnuksessa.[3]

Lundell on aktiivisesti tuonut tietotekniikkaa mukaan kemianopetukseen ja kemian opettajienkoulutukseen. Hän toimi vuosina 2004–2006 Helsingin yliopiston koordinoiman virtuaaliopetushankkeen "Kemian tietoverkot" vastuuhenkilönä.[1]

Lundell on jatkanut opetuksen kehittämistä siirryttyään Jyväskylän yliopistoon. Kemian laitoksella on hänen johdollaan kehitetty v. 2011 toimintamalli, jolla pyritään edistämään opiskelijoiden jaksamista.[4]

Vuoteen 2007 mennessä Lundell oli julkaissut yli 90 tieteellistä artikkelia kansainvälisissä tiedejulkaisuissa.[1]

Kansainvälinen tiedeura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lundell on toiminut tutkijana Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa.[2] Hän on myös aloittanut kansainvälisen tutkimusyhteistyön puolalaisen Wroclawin yliopiston kanssa.[2] Keväällä 2007 Lundell koulutti Bogazicin yliopistossa, Istanbulissa turkkilaisia kemianopettajaopiskelijoita ja -kouluttajia.[1] Hankkeessa sovellettiin Helsingin yliopiston virtuaaliopetushankkeen tuloksia.[1]

Professoriksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lundell nimitettiin 2008 määräaikaiseksi professoriksi Jyväskylän yliopistoon.[2] Vuoden 2009 alussa hänet nimitettiin vakinaiseksi professoriksi.[2] Professorina hän vastaa kemian opettajien koulutuksesta ja sen kehittämisestä. Virkaanastujaisluennossaan huhtikuussa 2009 hän käsitteli tutkimuslähtöistä kemian opetusta.[3]

Professori Lundell on toiminut professorintoimensa ohella Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen johtajana vuodesta 2010.[5] Hänet valittiin laitoksen johtajaksi toiselle kaudelle 2014–2017.

Huomionosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lundell sai 2007 Suomen Akatemian Akatemiapalkinnon tunnustuksena Suomessa tekemästään työstä tietotekniikan käytön lisäämiseksi kemian tutkimuksessa ja opetuksessa sekä kemian opettajien koulutuksessa.[1] Yksi palkinnon myöntämisen perusteista oli hänen aktiivinen panoksensa kemian – ja laajemminkin tieteen popularisoinnissa.[1]

Tieteellinen asiantuntija ja mielipidevaikuttaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Lundell on pyrkinyt selventämään kemian ilmiöitä ja tekemään kemiaa tieteenä tunnetuksi laajemmalle yleisölle. Hän on aktiivisesti ottanut osaa julkiseen keskusteluun ja antanut lukuisia haastatteluita. Hän myös kirjoittaa tieteen ajankohtaisista aiheista mm. tiedeblogissa.

Lundell kommentoi helmikuussa 2015 oluen hivenainepitoisuuksista ja niiden vaikutuksista kehon palautumiseen käsitelleestä pro gradu -tutkielmasta noussutta kohua.[6] Hänen mukaansa opinnäyte täytti tieteellisen tutkielman vaatimukset.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k Paula Launonen: Tietokoneavusteisen kemian opetuksen pioneeri (Arkistoitu – Internet Archive) Apropos 4/2007, s. 9 (PDF). Viitattu 26.1.2016.
  2. a b c d e f Neljä uutta professoria Jyväskylän yliopistoon (Arkistoitu – Internet Archive) Jyväskylän yliopisto, 2008. Viitattu 26.1.2016.
  3. a b c d Kasvatustieteen, nanotieteiden ja kemian professorit astuivat virkaan (Arkistoitu – Internet Archive) Jyväskylän yliopisto, 2009. Viitattu 26.1.2016.
  4. Jyväskylässä kemian opinnot edistyvät (Arkistoitu – Internet Archive) Kemianteollisuus ry, 4.11.2015. Viitattu 26.1.2016.
  5. Opinto-opas 2010-2011 (Arkistoitu – Internet Archive) Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, 2010. Viitattu 26.1.2016.
  6. Matilainen, Laura: Kemian laitos puolustaa kohututkielmaa oluesta: ”Tasan tarkkaan objektiivista tulosta!” MTVuutiset.fi. 4.2.2015. Viitattu 5.1.2020.