Jamie Zawinski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jamie Zawinski
Henkilötiedot
Syntynyt3. marraskuuta 1968 (ikä 55)
Pittsburgh
Ammatti ohjelmoija, hakkeri
Muut tiedot
Lempinimet jwz
Aiheesta muualla
Kotisivu

Jamie W. Zawinski (s. 3. marraskuuta 1968 Pittsburgh, Pennsylvania), joka tunnetaan myös nimellä jwz, on yhdysvaltalainen ohjelmoija ja hakkeri. Hän on ollut merkittävä sovelluskehittäjä vapaiden ohjelmistojen – kuten XEmacsin ja Mozillan – parissa, sekä myös vanhempien Netscape Navigator -selainversioiden kanssa.

Zawinski ylläpitää edelleen XScreenSaver-projektia, joka on käytössä useimmissa Unix-tyyppisissä käyttöjärjestelmissä huolehtimassa näytönsäästäjätoiminnallisuudesta.

Nykyään Zawinski omistaa DNA Lounge -yökerhon San Franciscossa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zawinski palkattiin ensin Scott Fahlmanin Lisp-ohjelmointikielen tutkimusryhmään Carnegie Mellon -yliopistoon, Pittsburghiin. Hän työskenteli myös Expert Technologies, Inc. -yrityksessä ennen muuttoa Kaliforniaan, jossa hän toimi Robert Wilenskyn ja Peter Norvigin ryhmässä Berkeleyssä. 1990-luvun alussa Zawinski palkattiin Richard P. Gabrielin Lucid Inc. -yritykseen, jossa hän työskenteli Energize C++ -ohjelmointiympäristön parissa. Lucid päätti käyttää GNU Emacsia tekstieditorina johtuen sen ilmaisesta lisenssistä, suosiosta ja laajennettavuudesta. Zawinski ja muut ohjelmoijat alkoivat tekemään keskeisiä muutoksia GNU Emacsiin uusien ominaisuuksien lisäämiseksi; jännitteet liittyen näiden muutosten liittämiseksi alkuperäiseen Emacs-koodikantaan johti kuuluisaan haaraumaan (forkkaus) GNU Emacsiksi ja XEmacsiksi.[1]

Zawinski teki töitä Netscape Navigator -selaimen parissa, pääasiassa Unixille tehdyn 1.0-julkaisun kanssa. Internetin alkuaikoina hän tuli varsin tunnetuksi Netscape-selaimessa olleesta pääsiäismunasta: kirjoittamalla "about:jwz" osoitekenttään vei käyttäjän hänen omalle kotisivulleen. Hän oli myös vastuussa Unix- ja Macintosh-käyttäjien näkemän Netscape-ikonin muuttumisesta laivan kompassiksi selaimen ladatessa verkkosivua. Lisäksi Zawinski sanoo keksineensä Mozilla-nimen.[2]

Zawinski oli merkittävä henkilö Mozilla-selaimen lähdekoodin saattamisessa julkiseksi, mutta hän pettyi projektiin, kun koodi päätettiin uudelleenkirjoittaa. Hän irtisanoutui Netscape Communications Corporationista 1. huhtikuuta 1999.[3] Nykyään hän johtaa omaa DNA Lounge -yökerhoa San Franciscossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jamie Zawinski: The Lemacs/FSFmacs Schism (HTML) Jamie Zawinski. Viitattu 19.1.2009. englanti
  2. Jamie Zawinski: The Netscape Dorm (HTML) Jamie Zawinski. Viitattu 19.1.2009. englanti
  3. Jamie Zawinski: Resignation and Postmortem (HTML) Jamie Zawinski. Viitattu 19.1.2009. englanti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]