James Wattana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Wattana (2013)

James Wattana (s. 17. tammikuuta 1970 Bangkok) on thaimaalainen entinen snooker-ammattilainen, joka on urallaan voittanut kolme ranking-turnausta. Tämän lisäksi hän on yksi harvoista pelaajista, jotka ovat pystyneet suorittamaan yli 165 sadan pisteen ylittävää lyöntisarjaa [1] sekä 147 pisteen maksimibreikin kolmesti ammattilaisturnaustasolla [2].

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3][4]

Lahjakas nuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wattana osoitti jo alle 10-vuotiaana lahjakkuutta pelatessaan vanhempiensa omistamalla snooker-klubilla ja keräten pelikokemusta kokenempia pelaajia vastaan. Myöhemmin hän voitti useita Thaimaassa ja muualla Aasiassa järjestettyjä amatööriturnauksia. Vuonna 1988 Wattana voitti amatöörien maailmanmestaruuden ja monen muun pelaajan tavoin siirtyi tämän jälkeen ammattilaispiireihin. Thai-Poon-nimelläkin tunnettu Wattana nousi kahdessa vuodessa maailmanlistalla 32:n parhaan joukkoon [5].

Maksimibreikin suorittanut turnausvoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wattana aloitti ammattilaisuransa todella vakuuttavasti edeten jo toisessa ranking-turnauksessaan aina Asian Open-turnauksen finaaliin saakka, jossa kuitenkin Stephen Hendry osoittautui liian kovaksi vastukseksi ja tappio tuli erin 6–9. Kauden aikana Wattana esiintyi muutenkin vakuuttavasti, kuten etenemällä semifinaaliin Grand Prix -turnauksessa ja neljännesfinaaliin Masters-turnauksessa.

Vaikka toinen kausi ei aivan yhtä vakuuttavasti ranking-turnausten osalta sujunutkaan, vuonna 1991 Wattana voitti ensimmäisen ammattilaisturnauksensa kun hän saavutti kauden alussa Hong Kong Masters -kutsuturnausvoiton. Samana vuonna hän suoritti ensimmäisen kerran ammattilaisturnauksessa maksimibreikin World Masters -turnauksessa, jossa hän lopulta eteni semifinaaliin.

Ranking-turnausvoittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo vuonna 1992, noustuaan jo 20 parhaan joukkoon maailmanlistalla, Wattana osoitti ranking-turnausvoittoon vaadittavaa pelikypsyyttä kun hän päihitti Strachan Open-turnauksen finaalissa hallitsevan maailmanmestarin John Parrottin erin 9-5. Myöhemmin samana vuonna hän voitti myös kutsuturnauksen World Matchplay Championship, jonka finaalissa kaatui kuusikertainen maailmanmestari ja 1980-lukua hallinnut Steve Davis erin 9-4. Kolmannella kaudellaan Wattana teki jo toisen maksimibreikkinsä ja pääsi osallistumaan myös maailmanmestaruuskisojen lopputurnausvaiheeseen, jossa hän kuitenkin kärsi jo ensimmäisen kierroksen tappion Stephen Hendryä vastaan. Kauden päätteeksi Wattana oli maailmanlistalla 10 parhaan joukossa sijalla 7.

Seuraava kausi ei tuonut lisää turnausvoittoja, mutta Wattana esiintyi kaksi kertaa finaalissa ja neljä kertaa semifinaalissa. Tällöin (1993) Wattana eteni myös maailmanmestaruusturnauksesa aina semifinaaliin saakka. Listasijoitus nousi jälleen ja nyt Wattana oli jo sijalla 5. Kauden aikana Wattana otti kaksi kutsuturnausvoittoa lisää voittaen turnaukset Humo Masters ja World Matchplay Championship. Tämän lisäksi hän oli ensimmäistä kertaa Masters-turnauksen finaalissa Wembleyllä, mutta jälleen Hendry osoittautui paremmaksi erin 9-5.

Kausi 1993/1994 toi mukanaan yhden ranking-tittelin, jonka Wattana nappasi Thailand Open-turnauksesta. Finaalivastuksena oli Steve Davis ja voitto tuli erin 9-7 [6]. Tämän lisäksi hän esiintyi kahdessa finaalissa ja listasijoitus nousi jo sijalle 3, joka on Wattanan uran paras listasijoitus.

Kaudella 1994/1995 Wattana uusi Thailand Open-voittonsa kaataen finaalissa Ronnie O'Sullivanin erin 9-6 [7]. Listasijoitus putosi pari pykälää sijalle 5, koska edellisten kausien tapaan Wattana ei pelannut yhtä tasaisesti ja putosi maailmanmestaruusturnauksessakin jo ensimmäisellä kierroksella.

Taistelu paikasta 16:n parhaan joukossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavasta kaudesta lähtien Wattana taisteli paikastaan lajin eliitissä nuorempien tulokkaiden kanssa, eikä hän pystynyt voittamaan turnauksia eikä myöskään finaali- ja semifinaalisijoituksia tullut totuttuun tahtiin. Muutama hyvä esiintyminen, kuten vuoden 1997 uran kolmas maksimibreikki sekä maailmanmestaruusturnauksen semifinaalipaikka, pitivät Wattanan vielä kolme vuotta 16:n parhaan joukossa, mutta tämän jälkeen hän joutui karsintaotteluihin pudottuaan sijan 20 huonommalle puolelle.

Seuraavat neljä vuotta Wattana pysytteli 32:n parhaan joukossa pääsemättä kuitenkaan lähellekään neljättä ranking-turnausvoittoaan. Vuonna 2003 Wattana putosi sijalle 34.

Wattana jatkoi taistelua, mutta ei kyennyt tekemään yksittäisiä turnauksia lukuun ottamatta kunnon nousua takaisin kärkeen. Vuonna 2008 voitettuaan koko kaudella vain yhden ottelun, Wattana putosi Main Tourilta.

Takaisin amatööriksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palattuaan amatööriksi Wattana voitti yli 20 vuoden tauon jälkeen Thailand National Championship-turnauksen sekä otti osaa amatöörien maailmanmestaruuskisoihin Itävallassa, jossa hän eteni 16:n parhaan joukkoon. Asian Championship-titteli toi mukanaan pääsyn takaisin ammattilaispiireihin.

Paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huonohkosta alusta huolimatta kausi 2009/2010 sujui sen verran hyvin, että Wattana saavutti yhden kauden vertailussa suhteellisen hyvin ranking-pisteitä ja jatkaa toistaiseksi uraansa ammattilaispiireissä.

Turnausvoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranking-turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Thailand Open 1994, 1995
 • Strachan Open 1992

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • World Matchplay Championship 1992, 1993
 • Humo Masters 1993
 • Hong Kong Masters 1991

Amatööriturnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ACBS Asian Championship 1986, 1988, 2009
 • IBSF World Amateur Championship 1988

Tilastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thaimaan lippu JAMES WATTANA
Ranking-turnausvoitot 3 1992, 1994, 1995
Ranking-turnausten finaalit 9 1989, 1992, 1994, 1995
kutsuturnausvoitot 4 1991, 1992, 1993
Masters-turnausten finaalit 1 1993
Korkein ranking-sijoitus 3 1994/1995
Suurin lyöntisarja 147
Yli 100 pisteen lyöntisarjat 165

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta James Wattana.
 1. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Snooker's Leading Century Makers
 2. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Maximum Breaks
 3. Pro 8nooker Blog James Wattana
 4. World Snooker Player List | James Wattana
 5. Tripod James Wattana's Biography
 6. Chris Turner's SNOOKER ARCHIVE (Arkistoitu – Internet Archive) Thailand Open
 7. WWW Snooker James Wattana