James Lee Peters

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

James Lee Peters (13. elokuuta 1889 Boston, Massachusetts-19. huhtikuuta 1952) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä.

Petersin vanhemmat olivat eläinlääketieteen tohtori Austin Peters ja Frances Howie (Lee) Peters. Peters opiskeli Harvardin yliopistossa ja valmistui vuonna 1912. Ensimmäisessä maailmansodassa hän palveli Ranskassa ja Saksassa.

Peters työskenteli Harvardin yliopiston vertailevan eläintieteen museon lintuosaston kuraattorina vuodesta 1932 kuolemaansa saakka. Hän toimi American Ornithologists' Unionin puheenjohtajana vuosina 1942-1945 ja palveli puheenjohtajana International Commission on Zoological Nomenclature -järjestöä.

Peters tunnetaan parhaiten seitsenosaisesta teoksestaan Check-list of Birds of the World (1931-1952), joka tunnetaan myös nimellä Peters' check-list. Verrattuna aikaisempaan Richard Bowdler Sharpen laatimaan luetteloon käyttää Peters trinominimistöä eli luettelee myös alalajit. Peters kuoli ennen kuin sai luettelon valmiiksi ja jälkimmäiset osat, samoin kuin ensimmäisten osien päivitykset, kirjoittivat Ernst Mayr ja muut. Petersin luettelo on ollut hyvin tärkeä lintutieteessä ja on ollut perustana lukuisten uudempien luetteloiden laatijoille, kuten James Clementsin The Clements Checklist of the Birds of the World, Edward C. Dickinsonin toimittaman The Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World, Charles Sibleyn ja Burt Monroen Distribution and Taxonomy of Birds of the World, AOU:n toimittaman AOU Checklist of North American Birds ja SACC:n toimittaman Etelä-Amerikan lintujen luettelo.

Peters toimitti neljännesvuosittain ilmestynyttä rengastukseen keskittynyttä Bird-Banding-lehteä vuosina 1939–1950.

Peters avioitui Eleanor K. Sweetin kanssa 1932. Hänen harrastuksiaan olivat muun muassa vapaaehtoinen palokunta ja politiikka.

Peters nimesi lukuisia lintujen sukuja ja alalajeja, muun muassa monivyölurin suvun Pseudeos.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]