James Jones

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjailijaa. Muita James Jones -nimisiä henkilöitä on lueteltu täsmennyssivulla.

James Ramon Jones (6. marraskuuta 19219. toukokuuta 1977) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti teoksistaan Täältä ikuisuuteen ja Ohut punainen viiva.

Jones syntyi 1921 Robinsonissa Illinoisin osavaltiossa. Hän värväytyi armeijaan 1939 ja palveli Yhdysvaltain 25. jalkaväkidivisioonassa ennen toista maailmansotaa ja sen aikana. Sodan alkaessa hänet oli sijoitettu Havaijille ja hän osallistui Guadalcanalin valtaamiseen haavoittuen taistelussa.

Jonesin kokemukset sodasta olivat pohjana hänen kuuluisimmille teoksilleen. Hän koki japanilaisten hyökkäyksen Pearl Harboriin, josta kerrotaan hänen esikoisteoksessaan Täältä ikuisuuteen.[1] Romaani Ohut punainen viiva on eksistentialistinen sotakirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Guadalcanalin taisteluun. Viimeinen teos Whistle perustuu hänen kokemuksiinsa sotasairaalassa.

Fred Zinneman on ohjannut Jonesin kirjaan perustuvan elokuvan Täältä ikuisuuteen (1953). Myös Ohuesta punaisesta viivasta on tehty elokuva, Veteen piirretty viiva (1998), jonka on ohjannut Terrence Malick.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. From Here to Eternity (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.