James Jones

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjailijaa. Muita James Jones -nimisiä henkilöitä on lueteltu täsmennyssivulla.

James Ramon Jones (6. marraskuuta 19219. toukokuuta 1977) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti teoksistaan Täältä ikuisuuteen ja Ohut punainen viiva.

Jones syntyi 1921 Robinsonissa, Illinoisin osavaltiossa. Hän värväytyi armeijaan 1939 ja palveli Yhdysvaltain 25. jalkaväkidivisioonassa ennen toista maailmansotaa ja sen aikana. Sodan alkaessa hänet oli sijoitettu Havaijille ja hän osallistui Guadalcanalin valtaamiseen haavoittuen taistelussa.

Jonesin kokemukset sodasta toimivat pohjana hänen kuuluisimmille teoksilleen. Hän koki japanilaisten hyökkäyksen Pearl Harboriin, josta kerrotaan hänen esikoisteoksessaan Täältä ikuisuuteen. Ohut punainen viiva on eksistentialistinen sotakirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Guadalcanalin taisteluun. Viimeinen teos Whistle perustuu hänen kokemuksiinsa sotasairaalassa.

Fred Zinneman ohjasi Jonesin kirjaan perustuvan elokuvan Täältä ikuisuuteen 1953. Myös Ohuesta punainen viivasta tehtiin elokuva Veteen piirretty viiva, jonka ohjasi Terrence Malick 1998.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.