James Island

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
James Island
River gambia galleryfull.jpg
Maantiede
Muut nimet Kunta Kinteh Island
Vesialue Gambiajoki
Pinta-ala 0,0035lähde? km²
Valtio
Valtio Gambia
Piirikunta Upper Niumi
Alue North Bank

James Island on saari Gambiassa Gambiajoessa noin 30 kilometriä joen suulta. Se oli merkittävä Länsi-Afrikan orjakaupan keskus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset saarelle saapuneet eurooppalaiset uudisasukkaat tulivat Kuurinmaan herttuakunnasta, jolla oli alueella muitakin siirtomaaomistuksia, ja olivat baltiansaksalaisia. He kutsuivat saarta nimellä St. Andrews Islandlähde?. Vuonna 1651 kuurinmaalaiset rakensivat saarella linnoituksen nimellä Jacob Fort herttua Jacob Kettlerin mukaan ja käyttivät sitä kauppakeskuksena. Saari siirtyi vuonna 1659 hollantilaisille ja kaksi vuotta myöhemmin englantilaisille.

Brittiläiset nimesivät saaren James Islandiksi ja linnoituksen Fort Jamesiksi Yorkin herttuan James Stuartin mukaan. Tämä tunnetaan myöhemmin englannin kuningas Jaakko II:na. Brittiläiset käyttivät alkujaan linnoitusta kulta- ja norsunluukauppaan ja myöhemmin orjakauppaan.

Vuonna 1695 ranskalaiset valtasivat linnoituksen taistelun jälkeen. Se palautettiin briteille 1697, mutta vallattiin uudestaan 1702. Brittiläisten ja ranskalaisten välikohtausten sekä merirosvojen takia linnoitus tuhottiin ja uudelleenrakennettiin monesti tänä aikana. Vuonna 1779 linnoitus hylättiin, kun brittiläiset luopuivat orjakaupasta.

Kulttuuriperintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varaston rauniot Albredan kylässä

James Island on nykyään osa UNESCOn maailmanperintöluetteloa Länsi-Afrikan orjakaupan historiallisena kohteena. Kohteeseen kuuluu seitsemän erillistä kohdetta: James Island kokonaisuudessaan, portugalilaisen kappelin jäänteet ja siirtomaa-aikainen varasto Albredan kylässä, Maurel Frères -rakennus Juffuren kylässä, portugalilaisen siirtokunnan San Domingon rauniot sekä Gambiajoen suussa olevat kuuden tykin patteri ja Fort Bullenin linnoitus [1].

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta James Island.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ICOMOS: Advisory Body Evaluation (pdf) 3/2003. UNESCO. Viitattu 23. lokakuuta 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.