James Gordon Bennett vanhempi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sanomalehtikustantaja James Gordon Bennett vanhempi.

James Gordon Bennett (1. syyskuuta 1795 Skotlanti1. kesäkuuta 1872) oli sanomalehtikustantaja, joka perusti The New York Heraldin ja toimi sen päätoimittajana. Hän oli merkittävä hahmo Yhdysvaltojen sanomalehtihistoriassa, sillä hän vaikutti sanomalehdistön kehittymiseen nykyaikaiseksi.[1]

Bennett syntyi Skotlannissa köyhään maanviljelijäperheeseen. Hän siirtyi Yhdysvaltoihin 1819. Hän työskenteli monissa lehtiyhtiöissä ja perusti useita lehtiä ennen kuin Herald vihdoin 1835 sai alkunsa. Huhtikuussa 1836 hän järkytti lukijoita julkaisemalla etusivun jutun prostituoidun murhasta, ja jutun yhteydessä oli sanomalehtihistorian ensimmäinen haastattelu. Hän hyödynsi lehden teossa monipuolisesti aikansa tekniikkaa esimerkiksi lisäämällä kuvia puupiirrostekniikan avulla. Hän pyrki tuottamaan lehden edullisesti, jotta se pystyttiin myymään katukaupassa halvalla. Näin syntyi nimitys pennyn lehdet[1].

Vuonna 1866 hän siirsi vastuun lehdestä pojalleen James Gordon Bennett nuoremmalle. Tällöinn lehti oli levikiltään Yhdysvaltojen suurin. Nuoremman Bennettin aikana lehti alkoi hiipua, ja hänen kuolemansa jälkeen se yhdistettiin arkkiviholliseensa New York Tribuneen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 675. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.
Tämä toimittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.