James Goldsmith

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sir James Goldsmith (26. helmikuuta 1933 Pariisi, Ranska19. heinäkuuta 1997 Benhavís, Espanja) oli poliitikko, europarlamentaarikko ja liikemies. Ranskassa hänet tunnettiin paremmin nimellä Jimmy Goldsmith. [1] Hän perusti Euroopan integraatiota vastustaneen puolueen (Referendum Party).

Hänen isänsä oli saksalaista syntyperää oleva Ison-Britannian kansalainen ja äitinsä ranskalainen. Goldsmith opiskeli Eton Collegessa, mutta jätti opinnot kesken. Hän loi huomattavan omaisuuden elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Hän osti vuonna 1977 ranskalaisen L’Express-viikkolehden, jonka avulla hän pyrki saamaan ajatuksiaan julkisuuteen. Hän myi lehden vuonna 1987. [1]

Vuonna 1993 hän julkaisi teoksen The Trap, jonka Paavo Väyrynen käänsi suomeksi nimellä Ansa (1995). Kirjassaan Goldsmith kuvaa miten länsimainen yhteiskunta on ”mennyt ansaan” ja varoittaa tehomaatalouden, ydinenergian, vapaakaupan ja erityisesti monenkeskisen GATT-järjestelmän (General Agreement on Tariffs and Trade) vaaroista.[2] Energiantuotannon lisäämisen sijaan Goldsmith suosittelee energian säästöä, johon päästäisiin ottamalla käyttöön uutta tekniikkaa, joka vähentää sähkön tarvetta. Hän kirjoitti vielä vuonna 1995 kirjan The Response, jossa vastaa Ansaa koskevaan kritiikkiin.

Hän vastusti Euroopan yhdentymistä, ja perusti Euroopan unionin vastaisen Referendum Party -puolueen. Hän työskenteli Euroopan parlamentissa riippumattomat kansakuntien puolesta –ryhmässä vuosina 1995–1997. Goldsmith kuoli syöpään 19. heinäkuuta 1997 64 vuoden ikäisenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sir James Goldsmith Telegraph. Viitattu 20.7.2012.
  2. Sir James Goldsmith testimony Archive.org. Viitattu 20.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]