James Douglas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Douglas
Buster Douglas - 2020.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi James Douglas
Syntynyt7. huhtikuuta 1960 (ikä 61)
Columbus, Ohio
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Nyrkkeilijä
Lempinimi Buster
Pituus 192 cm
Paino 117 kg
Painoluokka raskassarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 46
Voitot 38
– tyrmäysvoitot 25
Tappiot 5
Ratkaisemattomat 1
Ei tuomiota/
mitätöity
1
Aiheesta muualla
www.jamesbusterdouglas.net

James ”Buster” Douglas (s. 7. huhtikuuta 1960) on yhdysvaltalainen entinen ammattilaisnyrkkeilijä ja kiistaton raskaan sarjan maailmanmestari.

Douglas aloitti ammattilaisuransa vuonna 1981 voitolla Dan O' Malleystä kolmannen erän teknisellä tyrmäyksellä. Uran jatkuttua nousujohteisesti Douglas pääsi iskemään 30. toukokuuta 1987 IBF-liiton avoimena olleesta maailmanmestaruudesta Tony Tuckeria vastaan. Tuolloin hänen ottelutilastonsa olivat 23 voittoa, kolme tappiota ja yksi ratkaisematon. Lisäksi vuonna 1984 David Starkeytä vastaan käyty ottelu mitätöitiin ottelijoiden ruvettua painimaan ja avustajien rynnättyä kehään. Tucker ei ollut hävinnyt kertaakaan ennen Douglasin kohtaamista ja voitti myös tämän kamppailun kymmenennen erän teknisellä tyrmäyksellä.

Tucker-tappion jälkeen Douglas jatkoi uraansa ja kolmen vuoden kuluttua, 11. helmikuuta 1990, hän kohtasi Mike Tysonin kaikkien suurten liittojen (WBC, WBA, IBF) tunnustamassa maailmanmestaruusottelussa. Tyson oli pitänyt maailmanmestaruutta hallussaan neljän vuoden ajan ja tuona aika kaikkiaan yhdeksän voitokkaan tittelinpuolustuksen myötä ottanut kaikkien suurten liittojen mestaruudet nimiinsä. Hän lähti otteluun todella suurena ennakkosuosikkina ja Douglasin kohtaamisen odotettiin olevan hänelle vain helppo välietappi tiellä otteluun Evander Holyfieldiä vastaan. Douglas, jonka äiti oli kuollut vain 23 päivää aikaisemmin, kuitenkin hallitsi ottelua ja viidennessä erässä löi Tysonia vasempaan silmään niin, että se turposi ottelun edetessä kokonaan umpeen. Kamppailun kestettyä 10 erää tuomari keskeytti ottelun ja Douglas julistettiin voittajaksi ja maailmanmestariksi. Douglas puolusti mestaruuttaan ensimmäisen kerran samana vuonna 25. lokakuuta Evander Holyfieldiä vastaan heikosti valmistautuneena ja ylipainoisena. Ottelu päättyi Holyfieldin tyrmäysvoittoon jo kolmannessa erässä. Tappion jälkeen hän päätti lopettaa nyrkkeilyuransa.

Douglas kuitenkin päätti tulla takaisin. Lähes kuuden vuoden tauon jälkeen, 22. kesäkuuta 1996, hän voitti Tony LaRosan teknisellä tyrmäyksellä ennen neljättä erää. Douglasin ura sujui muutoinkin hyvin mallikkaasti ja hän eteni pienen International Boxing Association -liiton mestaruusotteluun, missä hän kohtasi 25. kesäkuuta 1998 Lou Savaresen. Savarese kuitenkin tyrmäsi hänet heti ensimmäisessä erässä. Douglas lopetti uransa lopullisesti seuraavana vuonna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]