Jalkapallon pomputtelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jalkapallon pomputtelu on pallonkäsittelytaitoa ja koordinaatiokykyä vaativa harjoite, jossa jalkapallon pelivälinettä pidetään ilmassa ponnautellen sitä ruumiinosilla, joilla lajissa on sallittua palloa koskettaa. Pomputtelu on suosittu pallonkäsittelyharjoite ja sen erilaisia variaatioita on mukana jalkapallon taitokilpailuissa. Tarkoitusta varten on kehitetty myös normaalia jalkapalloa pienempiä tekniikkapalloja. Itse pelitilanteissa pomputtelua ei kuitenkaan useinkaan käytetä.

Pallon ilmassa pitämisen maailmanennätystä pitää hallussaan ukrainalainen Nikolai Kutsenko, joka vuonna 1995 piti palloa ilmassa 24 ja puolen tunnin ajan. Naisten maailmanennätystä pitää hallussaan brasilialainen Milene Domingues, joka vuonna 1997 yhdeksän tunnin ja kuuden minuutin aikana pompautti palloa 55 188 kertaa ilman, että pallo kertaakaan kosketti maata. Vuonna 1990 tšekkoslovakialainen tohtori Jan Skorkovský eteni Prahan maratonin (42,195 km) aikaan 7.18.55 pitäen koko ajan ilmassa jalkapalloa.

Pomputtelua voidaan harjoittaa myös pienissä ryhmissä ja taitavammat henkilöt voivat tehdä pallolla erilaisia temppuja. Viime vuosina erityisesti urheiluvälinetuotemerkki Nike on käyttänyt televisiomainoksissaan kansainvälisen tason huippujalkapalloilijoita kikkailemassa pallon kanssa.

Freestyle-jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temppuilija pitää jalkapalloa niskansa päällä.

Pomputtelua harjoitetaan myös kilpailumuotoisesti, jolloin siitä joissakin yhteyksisä käytetään nimitystä freestyle-jalkapallo. Nike järjesti pallotaituruutta sisältäneitten mainostensa suosion innoittamana Nike Football -nimisen kilpailun. Nykyisin suosituin freestyle-muoto on eurooppalainen lowerbodycombo-tyyli. Nimensä mukaisesti tässä tyylissä pyritään tekemään pitkiä temppuyhdistelmiä ilman yhtään välipomputtelua. Tämä tyyli kehittyi vuosituhannen vaihteessa ja on noussut YouTube-aikakaudella hallitsevaksi tyyliksi. Temppuyhdistelmien kehittäjiä olivat muun muassa hollantilaiset Soufiane Touzani ja Nelson De Kok. Tyyliä edelsi niin sanottu controltyylin pomputtelu. Tässä tyylissä pyrittiin sujuvaan pallon hallintaan pomputtelemalla sitä esimerkiksi päällä ja kantapäillä. Tämän tyylin parhaita hallitsijoita ja kehittäjiä on korealainen Mr-Woo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jalkapallon pomputtelu.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.