Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen 1990 loppuottelu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen 1990 loppuottelu pelattiin 8. heinäkuuta 1990 Rooman olympiastadionilla, Roomassa. Loppuottelussa kohtasivat Saksan liittotasavalta sekä Argentiina. Saksan liittotasavalta voitti ottelun 1–0 Andreas Brehmen maalilla ja voitti näin sen historian kolmannen mestaruuden. Ottelun erotuomarina toimi meksikolainen Edgardo Codesal.[1]

Vuoden 1990 loppuottelun asetelma oli historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa loppuottelussa kohtasivat edellisten kisojen finalistit. Ottelua on pidetty eräänä kaikkien aikojen heikoimmista MM-finaaleista[2]. Ensi kertaa häviävä osapuoli ei tehnyt loppuottelussa maaliakaan. Pelissä nähtiin paljon kovia otteita, rumia taklauksia ja verraten vähän maalipaikkoja. Ensimmäistä kertaa MM-loppuottelussa myös annettiin punainen kortti, sillä kaksi Argentiinan pelaajaa ajettiin ottelussa ulos.

Puolustava maailmanmestari Argentiina oli kaukana edellisen turnauksen kunnostaan ja oli selvinnyt haparoiden loppuotteluun. Joukkueen kokoonpanosta puuttui neljä miestä pelikieltojen vuoksi, minkä lisäksi José Burruchaga ja Oscar Ruggeri olivat puolikuntoisia. Argentiina oli pudottanut välierissä Italian rangaistupotkukilpailun jälkeen, minkä vuoksi paikallinen yleisö osoitti koko ottelun ajan mieltään argentiinalaisille. Saksa oli pelannut koko turnauksen vakuuttavammin, ja he olivatkin voittajasuosikkeja.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalaiset ottivat pelin haltuunsa heti alusta lähtien. Rudi Völlerillä oli aivan ensimmäisillä minuuteilla hyvä maalintekotilaisuus. Argentiinan kapteeni Diego Maradona oli tiukasti saksalaispuolustuksen pitämä eikä Argentiina juuri pystynyt hyökkäyspeliin.

Toisen puoliajan alussa Pierre Littbarski laukoi niukasti ohi, ja heti perään Thomas Bertholdilla oli hyvä paikka. Klaus Augenthaler kaadettiin Argentiinan rangaistusalueella, mutta tuomarin pilli ei soinut. Argentiina keskittyi puolustamaan ja yritti selvitä rangaistuspotkukilpailuun asti. Peli muuttui kovaotteisemmaksi, ja 67. minuutilla Pedro Monzon ajettiin ulos, kun hän oli niitannut Jürgen Klinsmannin nurmen pintaan. 87. minuutilla Gustavo Dezotti sai punaisen kortin käytään käsiksi Jürgen Kohleriin.

Saksalaisilla oli ottelussa peräti 16 maalintekopaikkaa Argentiinan yhtä vastaan[3], mutta he eivät onnistuneet hyödyntämään tilanteitaan. Ottelun 84. minuutilla Saksa sai rangaistuspotkun, kun Nestor Sensini kaatoi Rudi Völlerin rangaistusalueella. Seuranneen rangaistuspotkun Andreas Brehme laukoi tarkasti maaliin, ja Saksan liittotasavalta voitti ottelun 1-0.

Saksan päävalmentaja Franz Beckenbauerista tuli kautta aikain toinen jalkapalloilija, joka on voittanut maailmanmestaruuden sekä pelaajana että valmentajana.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan vakituinen rangaistuspotkujen vetäjä Lothar Matthäus kieltäytyi kunniasta, sillä omien sanojensa mukaan hän oli vaihtanut puoliajalla uusiin kenkiin, jotka eivät tuntuneet kotoisilta[4].

Andreas Brehme laukoi ratkaisumaalin heikommalla oikealla jalallaan alanurkkaan. Argentiinan maalivahti Sergio Goycochea aavisti vedon suunnan, mutta ei voinut tarkalle laukaukselle mitään.

Ottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8. heinäkuuta 1990 Flag of Germany.svg Länsi-Saksa 1–0 Flag of Argentina.svg Argentiina Rooman olympiastadion, Rooma
Brehme 85' (rp.) Raportti Yleisömäärä: 73603
Tuomari: Meksikon lippu Edgardo Codesal
Saksan lippu Saksa Argentiinan lippu Argentiina
Aloituskokoonpano
Pelipaikka Pelaaja Tapahtumat Pelipaikka Pelaaja Tapahtumat
Maalivahti Bodo Illgner Maalivahti Sergio Goycochea
Puolustaja Klaus Augenthaler Puolustaja Oscar Ruggeri Sub off.svg 46'
Puolustaja Thomas Berthold Sub off.svg 73' Puolustaja Juan Simón
Puolustaja Guido Buchwald Puolustaja José Serrizuela
Puolustaja Jürgen Kohler Keskikenttä José Basualdo
Puolustaja Andreas Brehme Keskikenttä Pedro Troglio Yellow card.svg 84'
Keskikenttä Thomas Häßler Keskikenttä Néstor Lorenzo
Keskikenttä Lothar Matthäus (c) Keskikenttä Roberto Sensini
Keskikenttä Pierre Littbarski Keskikenttä Jorge Burruchaga Sub off.svg 53'
Hyökkääjä Rudi Völler Yellow card.svg 52' Hyökkääjä Gustavo Dezotti Yellow card.svg 8' Red card.svg 87'
Hyökkääjä Jürgen Klinsmann Hyökkääjä Diego Maradona (c) Yellow card.svg 87'
Vaihtomiehet
Maalivahti Raimond Aumann Maalivahti Fabián Cancelarich
Puolustaja Stefan Reuter Sub on.svg 73' Puolustaja Edgardo Bauza
Keskikenttä Uwe Bein Puolustaja Pedro Monzón Sub on.svg 46' Red card.svg 65'
Keskikenttä Olaf Thon Keskikenttä Gabriel Calderón Sub on.svg 53'
Hyökkääjä Karl-Heinz Riedle Hyökkääjä Abel Balbo
Valmentajat
Saksan lippu Franz Beckenbauer Argentiinan lippu Carlos Bilardo

Joukkueen kapteeni on merkitty (c) -merkinnällä
Joukkue sai nimetä viisi vaihtomiestä, käytettävissä oli kaksi vaihtoa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Match Report: 1990 FIFA World Cup Italy: Germany FR - Argentina FIFA.com. Viitattu 21.6.2010. (englanniksi)
  2. Colin Gibson: Germany v Argentina 1990 World Cup final: Germans’ triumph is sullied as Argentina are disgraced 13.7.2014. Viitattu 5.6.2018. (englanniksi)
  3. George Vecsey: SPORTS OF THE TIMES; Winning Ugly, Losing Ugly, Just Plain Ugly Viitattu 5.6.2018. (englanniksi)
  4. Elina Salomaa: Livetviittaaminen jalkapallon MM-kisojen mediaspektaakkelissa – Sosiaalisen television faniutuva yleisö. Media & viestintä, 3.3.2016, nro 3. doi:10.23983/mv.61418. ISSN 2342-477X. Artikkelin verkkoversio.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/world-cup/10961295/Germany-v-Argentina-1990-World-Cup-final-Germans-triumph-is-sullied-as-Argentina-are-disgraced.html