Jacob Jonas Björnståhl

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jacob Jonas Björnståhl

Jacob Jonas Björnståhl (23. tammikuuta 1731 Uppsala12. heinäkuuta 1779 Thessaloniki[1]) oli ruotsalainen orientalisti ja matkakirjailija. Hän alkoi vuonna 1767 julkaista matkakirjeitä, jotka julkaistiin postuumisti kuutena kirjana vuodesta 1780 alkaen. Kirjeissä kuvataan Björnståhlin tapaamisia aikansa eurooppalaisten merkkihenkilöiden kanssa sekä kuvauksia Välimeren maiden elämäntavoista. Matkakirjeissä kuvattiin myös Turkkia. Nämä kuvaukset huomattiin myös Suomessa, sillä Björnståhlilla oli läheiset yhteydet Turkuun.[2]

Björnståhl puhui lukuisia kieliä ja hänen oli helppo oppia ja tutkia niitä. Ennen matkojaan hän julkaisi väitöskirjan Decalogus Hebraicus ex Arabica Dialecto Illustratus. Matkojensa aikana hänet nimitettiin ensin Uppsalan yliopiston apulaisprofessoriksi ja sitten Lundin yliopiston professoriksi. [2] Hänen kuusi matkakirjaansa (1780–1784) käsittelevät Ranskaa, Italiaa, Sveitsiä, Saksaa, Alankomaita, Englantia, Turkkia ja Kreikkaa.[1] Björnståhlin akateemisista oppilaista tunnetuin on Johan Adam Tingstadius.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Björnståhl, Jakob. Svenskt biografiskt handlexikon 1906.(ruotsiksi)
  2. a b Kolbe, Laura (päätoim.): Suomen kulttuurihistoria 2. Tunne ja tieto, s. 29–30. Helsinki: Tammi, 2002. ISBN 951-31-1843-6.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.