Jacob Beser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvassa Enola Gay miehistöineen.

Jacob "Jake" Beser (15. toukokuuta 192116. kesäkuuta 1992) oli yhdysvaltalainen sotilashenkilö.[1] Hän toimi tutkaoperaattorina eli niin kutsuttuna ELSO, tai ECM-upseerina sekä Hiroshiman että Nagasakin pommituksissa.[2] Beser oli ainoa, joka toimi aktiivisti pommitustehtävään liittyen, molemmissa pommin pudottaneissa pommikoneissa: joita olivat Enola Gay sekä Bockscar. Hänen tehtävänään oli tunnistaa niin kutsutut haitalliset, taikka vaaralliset vihollisen eli japanilaisten käyttämien tutkien signaalit, sekä "pystyä kääntämään ne sivuun" (ECM = Elektroniset vastatoimet, Electronic countermeasures). Atomipommeissa oli pienoistutka, eli lähisytytin joka mittasi etäisyyttä maan pinnasta. Se räjäytti pommin: ollen samalla viimeisin, kolmiosaisesta pommin varmistinkoneistosta tietyllä säädetyllä määräkorkeudella eli 1 850 jalan taikka 550–580 metrin korkeudessa.

Projekti Albertan eli Manhattan-projektiin liittyvän lentokoulutusvaiheen aikaan Utahin Wendoverissa, Beser pyrki hakeutumaan Natsi-Saksaan suuntautuviin pommitustehtäviin. Hänen pyyntöihinsä ei suostuttu. Myös toiveensa päästä tavanomaisen eli konventionaalisen pommituskoneen miehistön lentotehtävään, Japanin ilmatilaan oli eversti Paul Tibbets jyrkästi senkin häneltä kieltänyt.

Tieteelliseltä taustaltaan Jacob Beser oli käynyt Johns Hopkinsin yliopiston. Beser oli etnisesti juutalainen, mikä näkyi tunnuksena "H" (Hebrew) hänen tunnuslevyssään. Pommitustehtävien jälkeen hän toimi usein koollekutsujana lentomiehistöjen vuositapahtumissa sekä muissa muistotapahtumissa ja niihin liittyvissä vastaavissa tehtävissä. Thomasin ja Wittsin teos mainitsee Jacob Beserin kotipaikkana olleen Baltimoren Marylandissa. Sotilasarvoltaan Beser oli luutnantti.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]