Jackie Coogan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jackie Coogan Charles Chaplinin kanssa elokuvassa Chaplinin poika (1921)
Jackie Coogan The Addams Familyn Fester-setänä.

John Leslie (Jackie) Coogan (26. lokakuuta 1914 Los Angeles, Kalifornia1. maaliskuuta 1984 Santa Monica, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen näyttelijä.

Coogan aloitti uransa lapsinäyttelijänä, ja hän olikin yksi mykkäelokuvan suurimmista lapsitähdistä. Hänen uransa tunnetuin elokuva on Chaplinin poika (The Kid, 1921). Toinen hänen tunnettu roolinsa oli nimirooli elokuvassa Oliver Twist (1922). Hän näytteli elokuvissa aina kuolemaansa saakka, vaikka aivan lapsuusajan loistoon hänen uransa ei enää koskaan noussut. Hän näytteli runsaasti televisiossa, kuten televisiosarjassa The Addams Family vuosina 1964–1968. Hän on saanut elokuvaurastaan tähden Hollywood Walk of Famelle.

Coogan muistetaan erityisesti tapauksesta, jossa hän haastoi äitinsä ja isäpuolensa oikeuteen heidän tuhlattua poikansa omaisuuden, jonka hän oli tienannut mykkäelokuvistaan. Hän sai kuitenkin oikeusteitse takaisin vain 126 000 dollaria[1]. Tapaus aiheutti Coogan-ilmiönä tunnetun lain syntymiseen, jonka mukaan lapsinäyttelijän tienaama omaisuus turvataan, kunnes hän tulee täysi-ikäiseksi.

Toisen maailmansodan aikaan Coogan palveli Yhdysvaltain ilmavoimissa ja myöhemmin osallistui taisteluihin Intiassa ja Burmassa.

Jackie Coogan oli elämänsä aikana neljä kertaa naimisissa mm. näyttelijätär Betty Grablen kanssa. Hän oli myös neljän lapsen isä. Hän kuoli sydänkohtaukseen 69-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Strange Case of - Jackie Coogan's $4,000,000 Life. Viitattu November 28, 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]