Jack Chick

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jack Thomas Chick,usein Jack T. Chick, (s. 13. huhtikuuta 1924) on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä ja -julkaisija. Hänen yrityksensä Chick Publications on omien sanojensa mukaan julkaissut Gospel-kirjallisuutta yli 40 vuotta. Chick tunnetaan hänen traktaateiksi kutsutuista lyhyistä sarjakuvistaan, sekä laajemmista sarjakuvakirjoista, jotka molemmat käsittelevät maailmaa kristillisen fundamentalismin näkökulmasta. Chick itse on baptisti.

Chick syntyi vuonna 1924. Hänen isänsä Thomas Chick (1903–1973) oli mainostoimistossa töissä ja äitinsä Pauline (1903–1991) kotiäiti. Opiskeluaikoinaan hän ei ollut uskonnollinen, vaan pikemminkin päinvastoin; omien sanojensa mukaan ”viimeinen joka hyväksyisi Jeesuksen Kristuksen [uskonnon]”. 1943 18-vuotias Jack liittyi Yhdysvaltain asevoimiin ja osallistui Tyynenmeren sotaan. Sodan jälkeen hän meni naimisiin kanadalaisen Lola Lynn Priddlen kanssa. Lolan perhe oli vahvasti kristillinen, ja sen vaikutuksesta myös Chickistä tuli fundamentalisti.[1] 1950-luvulla Chick julkaisi ensimmäiset sarjakuvansa. Nykyään hänen oma julkaisukanavansa Chick Publications julkaisee myös paljon muuta kristillistä materiaalia, ei vain Chickin traktaatteja.

Chick uskoo, että Raamatun ”oikea” englanninkielinen käännös on King James Bible. Englanninkielisissä maissa tämä King-James-Only Movement on melko yleistä. Chick on sarjakuvissaan esittänyt että holokausti oli roomalaiskatolisen kirkon masinoima, ja että Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue olisi ollut Vatikaanin ohjailema.[2] Hän on sarjakuvissaan ja muissa yhteyksissä vastustanut muun muassa aborttia, Harry Potteria, rock-musiikkia, katolisuutta,[3] Islamia,[4] juutalaisuutta,[5] homoseksuaalisuutta,[6] mormonismia,[7] Jehovan todistajia,[8] evoluutioteoriaa[9] ja vapaamuurareita.[10] Hän on myös syyttänyt roolipelejä saatananpalvonnaksi.[11][12]

Chickin usein täysin perustelemattomat syytökset ovat herättäneet runsaasti kritiikkiä,[13] mutta myös huvittuneisuutta parodioita niissä nähdyn tahattoman komiikan ja camp-arvojen vuoksi.[14] Niissä esitettyjen, usein äärimmäisten, mielipiteiden vuoksi jotkut ovat myös erehtyneet pitämään niitä itseään parodioina fundamentalistikristityistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Biography of Jack Chick. Chick Publications.
 2. J. T. Chick. "Holocaust." Chick Publications, 1984.
 3. J. T. Chick. "The Death Cookie." Chick Publications, 1988.
 4. J. T. Chick. "Allah Had No Son." Chick Publications, 1994.
 5. J. T. Chick. "Where's Rabbi Waxman?" Chick Publications, 1996.
 6. J. T. Chick. "Doom Town." Chick Publications, 1991.
 7. J. T. Chick. "The Visitors." Chick Publications, 1984.
 8. J. T. Chick. "The Crisis." Chick Publications, 1985.
 9. J. T. Chick. "Big Daddy." Chick Publications, 2002.
 10. J. T. Chick. "The Curse of Baphomet." Chick Publications, 1991.
 11. J. T. Chick. "Dark Dungeons." Chick Publications, 1984.
 12. R. Jones. "Stairway to Hell." Chick Publications.
 13. Catholic Defense Directory
 14. The Jack T. Chick Parody Archives.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]