Jaavan maanjäristys 2006

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Järistyskeskuksen sijainti
Järistyskeskuksen sijainti

Vuoden 2006 Jaavan maanjäristys havaittiin 27. toukokuuta klo 05.54 paikallista aikaa (26. toukokuuta 22.54 UTC) Intian valtamerellä noin 25 kilometriä lounaaseen indonesialaisesta Yogyakartan kaupungista, Jaavan saaren eteläisellä puolella (koordinaatit 08°00′S, 110°17′E). U.S. Geological Surveyn mukaan maanjäristys tapahtui 17,1 kilometriä merenpinnan alapuolella. Jakartan meteorologian laitoksen ja geofysiikan viraston mukaan järistyskeskus sijaitsee 37 kilometriä etelään Yogyakartasta, 33 kilometriä merenpinnan alla. Järistyksen momenttimagnitudi oli 6,3.

Vahingot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sortuneita taloja Klatenissa.

Viimeisten arvioiden mukaan maanjäristyksessä sai surmansa vähintään 6 234 ihmistä, 36 299 loukkaantui, 135 000 kotia tuhoutui ja kodittomaksi jäi 600 000 henkilöä. Kuolleista 3 580 ja ainakin 1 892 haavoittuneista on Bantulin alueella.

Sosiaaliministeriön virkailija Sopar Jaya sanoi, että kuolleiden määrä olisi 5 137, joista kaksi kolmasosaa olisi Bantulin alueella.

Yli viisi miljoonaa ihmistä asuu 50 kilometrin säteellä järistyskeskuksesta. Rannikolla asuvat pakenivat sisämaahan tsunamin pelossa, jota ei kuitenkaan syntynyt, koska magnitudi oli riittämätön.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanjäristyksen epäillään olevan tektonistista alkuperää eikä suoraan yhteydessä Merapi-tulivuoren meneillään olevaan purkaukseen, tosin maanjäristyksen on raportoitu aiheuttaneen lisääntynyttä aktiivisuutta tulivuoressa. Indonesian sijaitsee niin kutsutulla Tyynenmeren tulirenkaassa altistaa sen maanjäristyksille ja vulkaanisille purkauksille.

Reaktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilaita hoidossa yogyakartalaisessa sairaalassa.

Presidentti Susilo Bambang Yudhoyono on siirtänyt armeijan joukkoja Keski-Jaavan provinssiin auttaakseen pelastustoimissa ja uhrien evakuoimisessa. Joukko hallituksen ministereitä lähetetty valvomaan operaatioita.

Monet maat ovat tarjonneet apua tuhoutuneille alueille. Yhdistynyt kuningaskunta tarjosi kolme miljoonaa puntaa ($5,600,000 U.S); Australia tarjosi kolme miljoonaa Australian dollaria ($2,270,000 U.S); Kiina antoi 2 miljoonaa US dollaria, Yhdysvallat taas antoi 2,5 milj. US dollaria. EU lupasi 3 miljoonaa euroa. Japani ja UNICEF tarjosivat välitöntä pelastusapua. Punainen Risti, Punainen Puolikuu, OXFAM sekä UNICEF ovat toimittaneet telttoja ja pelastustarvikkeita uhreille. Pelastusryhmät Japanista ja Malesiasta ovat lähtemässä pelastusalueille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WikiNews-Logo-en.svg
Wikinewsissä on aiheeseen liittyvä uutinen: