JNT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

JNT (Pietarsaaren Seudun Puhelin Oy, ruots. Jakobstadsnejdens Telefon Ab) on tietoliikenneyritys. Yhtiön toiminta-alue on Pohjanmaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JNT perustettiin Pietarsaaressa vuonna 1887 Wilhelm Schaumanin aloitteesta. Vain 11 vuotta aikaisemmin Alexander Graham Bell oli jättänyt ensimmäisen puhelinlaitteensa patentin. Tekniikka, josta lähdettiin, rakentui L.M. Ericssonin tekniikkaan ja 9. elokuuta samana vuonna soitettiin ensimmäinen puhelu. Aluksi yhtiöllä oli 13 tilaajaa, mm. liikemiehet, Otto Malm, Felix Malm, Wilhelm Schauman, John Blomström, Eliel Ervast ja Victor Schauman. Svenolof Karlsson käsittelee tätä historiikissaan.

JNT panosti jo aikaisin internetpalveluihin. Jo vuonna 1995 aloitettiin ISP-toiminta tytäryhtiö Multi.fi Finlandin kautta. Ensimmäisten internetasiakkaiden joukossa olivat Uudenkaarlepyyn kaupunki ja JT (nykyinen Österbottens Tidning). JNT on myös Multi.fi:n ajalta jäsen Ficixissä.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään puhelintekniikka rakentuu enimmäkseen Cisco Systemsin IP-pohjaiseen tekniikkaan. Tämä koskee sekä keskustekniikkaa, yritysvaihteita että kuluttajille tarkoitettuja loppuvarusteita (puhelimia). JNT tarjoaa tuotteita ja palveluita koko telekom-sektorilla sekä yksityisille että yrityksille koko Pohjanmaalla.

Puhelin- ja internetpalvelujen lisäksi yhtiö tarjoaa asiakkailleen myös TV-, kaapeli-TV- ja IPTV-palveluja. Kaapeli-TV-tekniikan puitteissa yhteistyötä tehdään Anvian kanssa, kun taas IPTV-puolella yhteistyökumppanina on Ålcom Ahvenanmaalta. IPTV-palvelua myydään nimellä Multi-TV.

JNT on alueellaan eniten kuituliittymiä rakentanut operaattori (FTTH).

Kuten monet Suomen alueelliset, itsenäiset telekom-operaattorit, myös JNT kuuluu yhteistyöorganisaatio Finnetiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]