J. P. Donleavy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

James Patrick Donleavy (s. 23. huhtikuuta 1926) on amerikkalais-irlantilainen kirjailija, taidemaalari ja näytelmäkirjailija. Hän on New Yorkissa syntynyt irlantilaisten maahanmuuttajien lapsi ja nykyään Irlannin kansalainen.

Donleavyn ensimmäinen ja tunnetuin teos on vuonna 1955 ilmestynyt The Ginger Man. Vauhdikas veijariromaani kertoo nuoren amerikkalais-irlantilaisen opiskelijan Sebastian Dangerfieldin edesottamuksista Dublinissa. Ilmestyessään kirja kiellettiin Yhdysvalloissa ja Irlannissa; nykyään se luetaan modernin englanninkielisen kirjallisuuden klassikoihin. Kirja ilmestyi suomeksi vuonna 1968 nimellä Holtiton mies (Weilin+Göös) Pentti Saarikosken käännöksenä. Pekka Tarkka paljasti myöhemmin, että Saarikoski ei saanut käännöstyötään koskaan valmiiksi, ja että todellisuudessa kirjan onkin kääntänyt Erkki Haglund.[1] Haglund on merkitty kääntäjäksi kirjan uusimpiin painoksiin.

Donleavyn teoksista on suomennettu myös Anteeksiantamaton herra Smith (Otava 1967) ja Samuel S:n surullisin suvi (Otava 1970). Donleavyä pidetään kulttikirjailijana ja onkin erikoislaatuisen mustan huumorin esimerkillinen edustaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tarkka, Pekka: Dublin, Joyce ja Saarikoski. Helsingin Sanomat, 1999, nro 16.12.1999, s. Kirjallisuusliite.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The J.P. Donleavy Compendium

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.