J. F. C. Fuller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
J. F. C. Fuller

John Frederick Charles Fuller tai yleensä vain J. F. C. Fuller (1. syyskuuta 187810. helmikuuta 1966) oli englantilainen kenraalimajuri, sotahistorioitsija ja strategikko. Hän oli ensimmäisiä teoreetikkoja, jotka tutkivat panssarivaunujen käyttämistä sodankäynnissä.

Ensimmäisen maailmansodan aikana hän toimi eri joukkojen esikunnissa ennen kuin hänet siirrettiin uusiin panssarijoukkoihin (Tank Corps). Fuller suunnitteli panssarihyökkäyksen Cambrain taistelussa ja vuoden 1918 hyökkäykset. Hän teki myös suunnitelman täysin mekanisoidusta armeijasta vuotta 1919 varten, mutta tätä ei toteutettu. Sodan jälkeen hän johti erilaisia joukkoja.

1920-luvulla hän tutki Basil Liddell-Hartin kanssa armeijan mekanisointia.

Vuonna 1933 Fuller jäi eläkkeelle ja liittyi Oswald Mosleyn fasistiseen British Union of Fascists -järjestöön. Hän uskoi, ettei armeijaa voitaisi reformoida hänen haluamallaan tavalla demokraattisin keinoin. Häntä kuvailtiin myöhemmin yhdeksi Mosleyn läheisimmistä liittolaisista. Ironisesti Fullerin näkökanta panssarivaunujen käytöstä teki suuremman vaikutuksen saksalaisiin, erityisesti Heinz Guderianiin, kuin hänen omiin maanmiehiinsä.

Fuller kirjoitti uransa aikana myös monia sotahistoriaa käsitteleviä teoksia. Hän oli myös okkultisti ja Aleister Crowleyn oppilas, ja kirjoitti useita teoksia muuan muassa kabbalasta ja joogasta.


Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.