Jón Þór Birgisson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jón Þór Birgisson Roskilde Festivalissa vuonna 2006

Jón Þór Birgisson eli Jónsi (s. 23. huhtikuuta 1975) on islantilaisen post-rock yhtye Sigur Rósin laulaja-kitaristi. Hänen tavaramerkkinsä on ”jousikitara”, eli hän soittaa sähkökitaraansa sellon jousella luodakseen hyvin kaikupohjaisen, mutta melodisen soinnin. Jón laulaa yleensä falsetista.

Musiikillista historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 Jón perusti yhtyeen nimeltä ”Bee Spiders” ja käytti taiteilijanimeä ”Johnny B”. Hänen tapanaan oli pitää aurinkolasit päässään koko konsertin ajan. Bee Spiders voitti ”Vuoden kiinnostavin bändi” -palkinnon vuonna 1995 kilpailussa nimeltään ”Musiktilrauni” (’Musiikkikokeilut’), jonka tarkoituksena oli nostaa pinnalle uusia, tuntemattomia bändejä. Bee Spider soitti pitkiä rock-kappaleita, ja heitä verrattiin yleensä esimerkiksi Smashing Pumpkinsiin. Jón soitti myös vuosina 1992 ja 1993 grunge-bändissä nimeltään ”Stoned”.

Faktoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jón syntyi oikea silmä sokeana. Tähän viitaten hän on todennut: ”Jos näkisin stereona, tulisin hulluksi.”
  • Yhtyeen nimi Sigur Rós on Jónin pikkusiskon nimi, joskin hänen nimensä kirjoitetaan Sigurrós (myös Jónin isoäiti oli samanniminen). Sigurrós syntyi samaan aikaan, kun yhtye perustettiin. Nimi tarkoittaa ’voiton ruusua’ ja on melko yleinen naisen nimi Islannissa.
  • Jón on avoimesti homoseksuaali.

Kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jón puhuu äidinkielenään islantia. Hän puhuu myös englantia, mutta vahvalla islantilaisella korostuksella. Sigur Rósin kotisivujen mukaan Sigur Rósin ensimmäiset kolme albumia Jón lauloi lähinnä islanniksi lukuun ottamatta kahta kappaletta (Von ja Olsen Olsen), jotka on laulettu vonlenskaksi. Kaikki ( )-levyn laulut ovat vonlenskaa. Vonleska on keksitty kieli, jolla Jón laulaa ennen kuin sanoitukset on kirjoitettu ylös. Se on improvisoitua, merkityksetöntä laulantaa, joka sopii musiikkiin ja toimii vain yhtenä instrumenteista. Jón määrittelee sen joksikin, mitä laulajat toisinaan tekevät, kun ovat jo päättäneet kappaleen melodian, mutta eivät ole vielä keksineet sanoituksia. Sigur Rós harkitsi monien eri kielien käyttämistä levyllä ( ), mutta päätyi lopulta vonlenskaan.