Jättiläismuurahaiskäpy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jättiläismuurahaiskäpy
Manis gigantea 01 by Line1.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Muurahaiskävyt Pholidota
Heimo: Muurahaiskävyt Manidae
Suku: Muurahaiskävyt Manis
Laji: gigantea
Kaksiosainen nimi

Manis gigantea
Illiger, 1815

Synonyymit
  • Smutsia gigantea (Illiger, 1815)[1]
Jättiläismuurahaiskävyn levinneisyys
Jättiläismuurahaiskävyn levinneisyys
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Jättiläismuurahaiskäpy Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Jättiläismuurahaiskäpy Commonsissa

Jättiläismuurahaiskäpy (Manis gigantea) on kahdeksasta muurahaiskävystä suurin ja siis myös heimonsa Manidae ja sukunsa Manis suurin laji. Se elää Länsi- ja Keski-Afrikassa Senegalista Ugandaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.[1]

Jättiläismuurahaiskävyllä on pitkämäinen suomupanssarin peittämä ruumis. Sen ruumiin pituus on 75–80 cm, hännän pituuden ollessa 50–60 cm. Uros on naarasta suurempi.

Jättiläismuurahaiskäpy nukkuu päivisin maakäytävissä ja liikkuu pääasiassa aamuöisin etsiessään ravinnokseen eri muurahais- ja termiittilajeja. Se rikkoo voimakkailla etujaloillaan niin maanpäälliset kuin maan allakin olevan pesät. Jättiläismuurahaiskäpy liikkuu hitaasti ja varovaisesti: se kävelee vain takajaloillaan, pitkän hännän auttaessa tasapainon säilyttämisessä. Se osaa myös uida. Vaaran uhatessa se saattaa vetäytyä palloksi, tarvittaessa se myös nostaa häntänsä ja ruiskauttaa virtsaa ja perärauhasten eritteitä ahdistelijan päälle.

Maanalaiseen pesään syntyy yksi poikanen viiden kuukauden kantoajan jälkeen. Vastasyntyneen pehmeät suomut kovettuvat parissa päivässä. Kuukauden ikäisenä poikanen alkaa seurata emoaan pyyntiretkelle istuen emon hännän tyvellä. Imetysaika on kolme kuukautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nixon, S., Pietersen, D., Challender, D., Hoffmann, M., Godwill Ichu, I., Bruce, T., Ingram, D.J., Matthews, N. & Shirley, M.H: Smutsia gigantea IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.