Jättihylkyahven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jättihylkyahven
2780 aquaimages.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Hylkyahvenet Polyprionidae
Suku: Stereolepis
Laji: gigas
Kaksiosainen nimi

Stereolepis gigas
Ayres, 1859

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Jättihylkyahven Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Jättihylkyahven Commonsissa

Jättihylkyahven (Stereolepis gigas) on subtrooppisella pohjoisella Tyynellämerellä elävä äärimmäisen uhanalainen ahvenkala[2]. Alun perin jättihylkyahven luettiin kuuluvaksi meriahventen heimoon (Serranidae), mutta siirrettiin kuuluvaksi hylkyahventen heimoon (Polyprionidae) johtuen sen poikasten samankaltaisuudesta verrattuna heimon muihin lajeihin[3].

Jättihylkyahven voi kasvaa jopa 250 cm pitkäksi ja painoa voi kertyä yli 250 kg. Jättihylkyahvenet ovat myös hyvin pitkäikäisiä korkein raportoitu ikä oli sata vuotta[2]. Nuoret jättihylkyahvenen poikaset ovat väriltään kirkkaan oransseja suurin mustin täplin. Myöhemmin väritys muuttuu pronssinväriseksi. Kalan kasvaessa täplät häviävät ja kalan väritys muuttuu tummemmaksi harmaaksi. Suuret kalat säilyttävät kuitenkin kyvyn tuoda täplät esille.[3]

Jättihylkyahvenet elävät 5–46 m:n syvyydessä.[2] Johtuen kalan suuresta koosta ja sen suojelustatuksesta ei jättihylkyahvenen biologiasta ja elämäntavoista juurikaan ole julkaistua tutkimustietoa[3].

Jättihylkyahvenen suurin uhka on sen liikakalastus. Kala on myös hyvin hidas lisääntymään sillä ne saavuttavat täysikehittyneisyyden 7-10 vuoden välillä ja kannan kaksinkertaistumiseen kuluu aikaa yli 14 vuotta. Jättihylkyahvenkanta on suojeltu Kaliforniassa vuodesta 1982 alkaen ja Meksikossa suojelu astui voimaan kymmenen vuotta myöhemmin [1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cornish, A. (Grouper & Wrasse Specialist Group): Stereolepis gigas IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2004. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 04.08.2013. (englanniksi)
  2. a b c Stereolepis gigas (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 24.8.2007. (englanniksi)
  3. a b c Giant Seabass California Department of Fish and Game. Viitattu 24. elokuuta 2007.