Jäteauto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jäteauto on jätteiden kuljettamiseen tarkoitettu ajoneuvo. Sillä kuljetetaan jätettä keräysastioista kaatopaikalle tai kierrätykseen.

Jäteautotyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakkaava jäteauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinalainen pakkaava jäteauto.

Pakkaava jäteauto on umpikorinen ja erityisillä kuormauslaitteilla varustettu jäteauto. Sillä kerätään jätesäkkejä, normaaleja jäteastioita ja pikakontteja. Jäte kuormataan auton perässä olevaan kaukaloon josta hydraulinen levypuristin puristaa sen jäteauton kuormatilaan. Pakkaava jäteauto on Suomen yleisin jäteautotyyppi.

Edestä kuormattava jäteauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillinen pohjoisamerikkalainen edestä kuormattava jäteauto

Edestä kuormattavassa jäteautossa jätekontti nostetaan ohjaamon yli sen takana sijaitsevaan aukkoon. Työturvallisuus paranee, kun kuljettajan ei tarvitse poistua autosta. Samalla kuormausaika lyhenee. Hankaluutena on se, että edestä kuormattava jäteauto voi käyttää vain sille tarkoitettuja kontteja. Menetelmä sopii erilaisille teollisuus-, yritys- ja liikekiinteistöille, joissa syntyy paljon jätettä.

Vaihtolavalaittein varustettu kuorma-auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtolavalaittein varustettu kuorma-auto Harkovassa.

Vaihtolavalaittein varustetulla kuorma-autolla kuljetetaan sekä avonaisia että umpinaisia ilman puristinlaitetta olevia ja puristinlaitteella varustettuja jätesäiliöitä. Vaihtolavajärjestelmän haittoja ovat suuri kuormaustilan tarve pihalla ja epätaloudellisuus.

Puominosturilla varustettu kuorma-auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puominosturilla varustettua kuorma-autoa käytetään jätteiden tyhjennys- ja kuljetusvälineenä syväkeräyssäiliöiden tyhjennyksessä sekä säiliössä olevan kertakäyttöisen jätesäkin kuljetuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GarbageX (Arkistoitu – Internet Archive)

Puominosturila varustettu kuorma-auto
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jäteauto.