Jänisjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jänisjoki
Янисйоки
Jänisjoen Läskelänkoski ennen sotia Harlun Läskelässä luovutetulla alueella.
Jänisjoen Läskelänkoski ennen sotia Harlun Läskelässä luovutetulla alueella.
Alkulähde Aittojärvi (Eno)
Laskupaikka Laatokka
Maat Suomi ja Venäjä
Pituus 95 (70[1]km
Valuma-alue 3860,4[2] (3 900[1]km²

Jänisjoki (ven. Янисйоки, ääntyy Janisjoki), alajuoksun nimenä myös Läskelänjoki, on 95 kilometriä pitkä joki Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Venäjällä, Karjalan tasavallassa.

Vesistöalueen pinta-ala on Suomen ympäristöhallinnon mukaan 3 860,4 km2.[2] Venäjän nykyinen vesistötietokanta antaa joen pituudeksi puolestaan 70 kilometriä ja valuma-alueen laajuudeksi 3 900 km2.[1]

Jänisjoki saa alkunsa Aittojärvestä Joensuun kaupunkiin liitetyn entisen Enon kunnan eteläosasta. Sieltä se virtaa entisen Tuupovaaran kunnan Loitimon ja Tohmajärven kunnan kautta valtakunnan rajalle Värtsilän kohdalle. Sitten se virtaa Venäjän puolelle ja laskee Jänisjärveen.

Jänisjärven eteläpäästä Jänisjoki jatkaa kulkuaan ja laskee Laatokkaan. Tätä Jänisjärven ja Laatokan välistä alajuoksua kutsutaan Läskelänjoeksi. Joen alajuoksulla on monia suuria koskia, kuten Hämekoski, Leppäkoski ja Läskelän keskustassa oleva Läskelänkoski.

Jänisjoessa on Suomen puolella neljä Pohjois-Karjalan Sähkön omistamaa voimalaitosta: Ruskeakosken voimalaitos (3,2 MW), Vihtakosken voimala (1,4 MW), Saarionkosken voimalaitos (1,6 MW) ja Vääräkosken voimalaitos (1,8 MW)[3]. Venäjän puolella, Läskelänkosken rannalla sijaitsee Läskelän paperitehdas. Leppäkosken partaalla ovat toimineet Leppäkosken paperi- ja sellutehtaat ja Hämekosken rannalla kartonkitehdas.

Jänisjoki on oivallinen melontajoki; Jänisjoen koko reitistöön kuuluu yli 200 kilometriä melottavia joki- ja järviosuuksia.

Koskia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Reka Janisjoki (Jangi-joki, Janisjoki) (Venäjän vesistörekisterin tietoja kohteesta.) textual.ru. Viitattu 30.7.2013. (venäjäksi)
  2. a b Suomen päävesistöalueet -taulukko ymparisto.fi. Viitattu 30.7.2013. (suomeksi)
  3. Vedestä voimaa (Voimalaitosten esittely Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n verkkosivuilla) pks.fi. Viitattu 28.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jänisjoki.