Jälleenvakuuttaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jälleenvakuuttamalla vakuutusyhtiö eli ensivakuuttaja (cedentti) siirtää osan vakuutussopimuksen vastuusta toisen vakuutusyhtiön, jälleenvakuuttajan, vastuulle. Jälleenvakuutusyhtiö ei tule osapuoleksi alkuperäiseen vakuutussopimukseen.

Jälleenvakuutus otetaan yleensä sellaiselle yksittäiselle riskille, jota vakuutusyhtiö ei vakuutusmatemaattisten laskelmien perusteella voi pitää yksin omalla vastuullaan. Riski voidaan jakaa siten että vakuutuksen jokaiselle kohteelle arvioidaan suurin mahdollinen vahinko (engl. Estimated Maximum Loss). Tämä maksimaalinen vahinko jaetaan ensivakuuttajan ja jälleenvakuuttajan välillä sovittavalla suhteella. Riski voidaan jakaa myös siten että ensivakuuttajan vastuulle jää tietty kiinteä määrä ja jälleenvakuuttaja vastaa tämän määrän ylittävästä osasta.

Tunnettuja jälleenvakuutusmarkkinoiden tarjoajia ovat mm. Lloyd's of London, Munich RE ja Swiss Re.

Jälleenvakuutuspoolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiset vakuutusyhtiöt ovat järjestäneet eräiden hyvin suurten riskiensä vakuuttamisen siten, että useampi yhtiö toimii yhteistyössä riskien vakuuttamisessa. Tällaista järjestelmää kutsutaan pooliksi. Pooli ei itse vastaa riskeistä, vaan vastuussa ovat poolin jäsenenä olevat vakuutusyhtiöt sopimassaan suhteessa.

Suomalaiset vakuutusyhtiöt ovat mukana lääkevahinkovakuutus- ja lentovakuutuspooleissa sekä ydinvoimalaonnettomuuksien vastuita hoitavassa pohjoismaisessa ydinvakuutuspoolissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]