Jägermeister

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jägermeister
Tyyppi Likööri
Alkoholiprosentti 35 %
Valmistaja Mast-Jägermeister AG
Alkuperä  Saksa
Valmistus aloitettu 1934

Jägermeister on saksalaisen Mast-Jägermeister AG:n tuottama likööri, jonka alkoholipitoisuus on 35 %. Jägermeister valmistetaan 56 eri ainesosasta, joista yleisessä tiedossa on noin 25, muun muassa sitruunankuori, pomeranssi, tähtianis, inkivääri, kardemumma, lakritsi ja useat yrtit. Juomassa on 130 grammaa sokeria litraa kohden. Jägermeisterin etiketti kuvaa Hubertus-legendaa.

Historia ja yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilhelm Mast perusti Mast-Jägermeister SE:n vuonna 1878 Wolfenbüttelissä, Ala-Saksin osavaltiossa. Yrityksen pääkonttori on edelleen samassa kaupungissa. Jägermeister-yrttiliköörin keksi hänen poikansa Curt Mast vuonna 1934. Nykyään Jägermeisteria myydään yli 60 maassa.[1] Yhtiö on edelleen perheomisteinen, eikä sillä ole muita kansainvälisiä tuotteita omistuksessaan.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jägermeisterin ainesosat uutetaan ja sitten kypsennetään tammitynnyreissä noin 12 kuukauden ajan. Tuotteen valmistuksessa käytettävät ainesosat ja mm. tynnyreiden tammi ovat tarkkaan määritelty, ja ne tulevat aina samalta alueelta ja samalta tuottajalta.

Etiketti ja legenda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etiketissä oleva pyhän Hubertuksen symboli viittaa metsästäjien suojeluspyhimykseen. Hubertus oli eurooppalainen ylimys, joka eräällä metsästysretkellään näki saksanhirven, jonka sarvien välissä hohti risti. Tästä seuranneiden tapahtumien jälkeen hän päätti kääntyä kristinuskoon ja alkoi varjella metsän eläimiä, jotta kannat säilyisivät myös tulevaisuuteen. Hänestä tuli myöhemmin piispa ja pyhimys. Curt Mast monien aikalaistensa tapaan harrasti metsästystä ja halusi kunnioittaa Pyhää Hubertusta laittamalla hänen symbolinsa tuotteen etikettiin. Etiketissä vihreässä kehyksessä kiertää myös tunnettu metsästäjien runo.

Saksaksi:

Das ist des Jägers Ehrenschild,
daß er beschützt und hegt sein Wild,
weidmännisch jagt, wie sich’s gehört,
den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.

Suomeksi suora käännös on:

Tämä on metsästäjän kunnianlaatta,
jotta hän suojelee ja vaalii riistaansa,
rehti jahti, kuten sen kuuluu,
luojaa luoduissa kunnioittaa

Tuote on suosittu metsästäjien palkintojuoma, joka nautitaan jahdin päätteeksi. Tästä perinteestä on myös muodostunut yleinen tapa nauttia tuotetta ryhmässä ja juhlistaa sillä jotain onnistunutta suoritusta tai jälleennäkemistä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jägerbomb-drinkkejä

Jägermeisteria juodaan yleisimmin jääkylmänä shottina eli lyhyenä 4 cl:n paukkuna. Jägermeister sopii ainesosaksi myös moneen drinkkiin. Juoma, jossa Jägermeister-minipullo on upotettu Red Bull -lasiin on nimeltään Jägerbomb[2]. Batteryä ja Jägermeisteria sekoittamalla saatua juomaa kutsutaan Jekkubatteryksi tai akkuhapoksi[3]. Muita yhdistelmiä ovat mm. Jägermeister ja kola sekä Jäger-Combo, joka sisältää jääkylmän shotin ja kylmän oluen, omissa laseissaan.lähde? Tuotetta käytetään myös ruoanlaitossa: se sopii marinadeihin, liekittämiseen ja kastikkeisiin.

Vuosikymmenien saatossa Jägermeisteria on käytetty digestiiviksi ja jopa puudutusaineena sota-ajan kenttäsairaaloissa.

Suurin osa Jägermeisterin kulutuksesta tapahtuu nykyään jääkylmänä shottina, ja sitä varten on tuotteelle kehitetty oma pakastinhanalaite. Se viilentää tuotteen jopa -18 °C:een.[4]

Jägermeister maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jägermeister toimii musiikkitapahtumien tukijana, ja se on ollut yhteistyössä mm. Ozzfestin kanssa. Jägermeisterin omalla Music Tourilla on ollut esiintymässä Metallica. Myös Suomessa Jägermeister on useiden tapahtumien yhteistyökumppani, kuten Provinssirockin ja Sonispheren.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]