Jägermeister

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pullo Jägermeisteriä.

Jägermeister on saksalaisen Mast-Jägermeister AG:n tuottama likööri, jonka alkoholipitoisuus on 35 %. Jägermeister valmistetaan 56:sta eri ainesosasta, joista yleisessä tiedossa on noin 25, muun muassa sitruunankuori, pomeranssi, tähtianis, inkivääri, kardemumma, lakritsi ja useat yrtit. Juomassa on 130 grammaa sokeria litraa kohden. Jägermeisterin etiketti kuvaa Hubertus-legendaa.

Historia ja yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilhelm Mast perusti Mast-Jägermeister SE:n 1878 Wolfenbüttelissä, Ala-Saksin osavaltiossa. Yrityksen pääkonttori on edelleen samassa kaupungissa. Jägermeister-yrttiliköörin keksi hänen poikansa Curt Mast vuonna 1934. Nykyään Jägermeisteria myydään yli 60 maassa.[1] Yhtiö on edelleen perheomisteinen, eikä sillä ole muita kansainvälisiä tuotteita omistuksessaan.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jägermeisterin ainesosat uutetaan ja sitten kypsennetään tammitynnyreissä noin 12 kuukauden ajan. Tuotteen valmistuksessa käytettävät ainesosat ja mm. tynnyreiden tammi ovat tarkkaan määritelty ja ne tulevat aina samalta alueelta ja samalta tuottajalta.

Etiketti ja legenda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etiketissä oleva Pyhän Hubertuksen symboli kuvaa metsästäjien suojeluspyhimystä. Hubertus oli eurooppalainen ylimys, joka eräällä metsästysretkellään näki saksanhirven jonka sarvien välissä hohti risti. Tästä seuranneiden tapahtumien jälkeen hän päätti kääntyä kristinuskoon ja alkoi varjella metsän eläimiä, jotta kannat säilyisivät myös tulevaisuuteen. Hänestä tuli myöhemmin piispa ja pyhimys. Curt Mast monien aikalaistensa tapaan harrasti metsästystä ja halusi kunnioittaa Pyhää Hubertusta laittamalla hänen symbolin tuotteen etikettiin. Etiketissä vihreässä kehyksessä kiertää myös tunnettu metsästäjien runo.

Saksaksi:

Das ist des Jägers Ehrenschild,
daß er beschützt und hegt sein Wild,
weidmännisch jagt, wie sich’s gehört,
den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.

Englanniksi vapaa ja riimitetty käännös on

This is the hunter’s badge of glory,
That he protect and tend his quarry,
Hunt with honour, as is due,
And through the beast to God is true.

Tuote on suosittu metsästäjien palkintojuoma joka nautitaan jahdin päätteeksi. Tästä perinteestä on myös muodostunut yleinen tapa nauttia tuotetta ryhmässä ja juhlistaa sillä jotain onnistunutta suoritusta tai jälleennäkemistä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jägermeisteria juodaan yleisimmin jääkylmänä shottina eli lyhyenä 4 cl:n paukkuna. Jägermeister sopii ainesosaksi myös moneen drinkkiin. Yleisimmin tunnettuja ovat energiajuomasekoitukset. Juoma jossa on upotettu Jägermeister minipullo Red Bull lasiin on nimeltään Jägerbomb[2]. Batteryä ja Jägermeisteria sekoittamalla juomaa kutsutaan Jekkubatteryksi[3]. Suosittu yhdistelmä on myös Jägermeister ja cola. Kaikkein suosituin yhdistelmä on Jäger-Combo joka sisältää jääkylmän shotin ja kylmän oluen, omissa laseissaan.lähde? Makunsa puolesta Jägermeister sopii myös cocktaileihin, kuten Mojito (korvaa rommi Jägermeisterilla), mansikkamargaritaan (korvaa puolet tequilasta Jägermeisterilla) jne. Tuotetta käytetään usein myös ruoanlaitossa, se sopii marinadeihin, liekittämiseen ja kastikkeisiin.

Vuosikymmenien saatossa Jägermeisteria on käytetty digestiiviksi ja jopa puudutusaineena sota-ajan kenttäsairaaloissa.

Suurin osa kulutuksesta tapahtuu nykyään jääkylmänä shottina ja sitä varten on tuotteelle kehitetty oma pakastinhanalaite. Se viilentää tuotteen jopa –20 °C asteeseen. Hanoja on jo yli 400:ssa suomalaisessa anniskeluravintolassa, sekä noin 100 000 koko maailmassa.lähde?

Suomessa Jägermeisteria myydään 0,04, 0,1, 0,2, 0,5, 0,7, 1,0 ja 1,75 litran vetoisissa vihreissä lasipulloissa.

Jägermeister maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jägermeister on maailman suosituin likööri.lähde? Vuonna 2010 se ohitti Bailey'sin myynnissä. Jägermeister on tunnettu koko maailmassa suosittuna musiikkitapahtumien tukijana ja yhteistyössä on ollut mm. Ozzfest, sekä Jägermeisterin omalla Music Tourilla on ollut esiintymässä Metallica. Myös Suomessa Jägermeister on useiden tapahtumien yhteistyökumppani, kuten Provinssirockin ja Sonispheren.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]