Jäänpuskijat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäänpuskijat
Pushing Ice
Alkuperäisteos
Kirjailija Alastair Reynolds
Genre tieteiskirjallisuus
Kustantaja Victor Gollancz Ltd
Julkaistu 2005
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 460
ISBN 0-575-07438-8
Suomennos
Suomentaja Hannu Tervaharju
Kustantaja Like
Julkaistu 2008
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 633
ISBN 978-952-01-0390-3
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jäänpuskijat (engl. Pushing Ice) on Alastair Reynoldsin vuonna 2005 ilmestynyt tieteisromaani.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin Alastair Reynoldsin aiemmat teokset, Jäänpuskijat on itsenäinen teos, eikä juonellisesti liity muuhun kirjailijan tuotantoon. Kivisirkka-nimisen jäänlouhinta-aluksen miehistö joutuu yllättävään tilanteeseen kun Janus, yksi Saturnuksen kuista, jättää luonnollisen kiertoratansa, ja suuntaa kiihtyvällä vauhdilla aurinkokunnasta poispäin. Kivisirkka on sijaintinsa puolesta ainoa alus, jolla on mahdollisuus lähteä seuraamaan ja tutkimaan Janusta. Tämä on kuitenkin vasta alkua, sillä tarinan edetessä kerronta saa lähes käsittämättömät mittasuhteet niin ajan, kuin avaruudenkin suhteen.

Teos kuvaa ajan ja avaruuden eeppisen suuruuden lisäksi ihmisten toimintaa kriisitilanteissa ja yhteisön hierarkista dynamiikkaa. Teoksen sosiologisen puolen keskiössä on kaksi päähenkilöä: aluksen kapteeni Bella Lind ja tämän alainen Svetlana Barseghian. Heidän välisensä monimutkainen valtataistelu ja ystävyyssuhde on merkittävä osa juonta läpi koko teoksen.

Arvostelut Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto Suomessa oli hyvä. Esimerkiksi Savon Sanomien arvostelussa teosta verrataan Arthur C. Clarken tuotantoon ja kuvataan ajatuksia herättäväksi. Myös Reynoldsin tapaa kuvata ihmisluonto kehutaan [2]. Tähtivaeltajassa ilmestyneessä arvostelussa tätä kuitenkin nimenomaan kritisoitiin. "Hahmot jämähtävät rooleihinsa", ja sivuhenkilötkin jäävät "yksiulotteisiksi toimijoiksi". Arvostelun lopuksi sen kirjoittanut Toni Jerrman silti toteaa, että lukija jää himoamaan tälle pohjalle rakennettuja tarinoita [3].

Jatko-osa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reynoldsin omien sanojen mukaan, hän toivoo vielä palaavansa Jäänpuskijoiden maailmankaikkeuteen. Toistaiseksi hän ei ole kuitenkaan julkaissut kirjaan liittyvää teosta, ja mainitsee nettisivuilaan vielä erikseen, ettei mikään ole varmaa vakaista aikomuksista huolimatta [4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reynolds, Alastair: Jäänpuskijat. (Pushing Ice, 2005.) Suomentanut Hannu Tervaharju. Like scifi. Helsinki: Like, 2008. ISBN 978-952-01-0390-3.
  2. Savon Sanomat, 3.1.2009, Alastair Reynolds - Jäänpuskijat
  3. Tähtivaeltaja Antikuvat: Alastair Reynolds - Jäänpuskijat
  4. Alastair Reynolds: novels

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]