Erotuomari

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Jäähy)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jääkiekkoerotuomari Dean Morton

Erotuomari on eräiden urheilulajien sääntöjä kentällä valvova ja tapahtuman kulkua ohjaava toimitsija.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erotuomarin toimivalta kattaa myös ennen ottelua ja sen jälkeenkin tapahtuvat rikkomukset, järjestyshäiriöt jne. Erotuomari on mukana useissa mutta ei kaikissa joukkueurheilu- sekä yksilölajeissa. Erotuomari ohjaa ja valvoo, että pelin sääntöjä noudatetaan lajin sääntökirjan, ohjeiden ja tulkintojen mukaisesti. Mikäli pelaaja rikkoo sääntöjä, on erotuomarin puututtava siihen sääntöjen, ohjeiden ja tulkintojen määräämissä puitteissa.

Jääkiekkoerotuomarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erotuomaritoiminta jääkiekossa toimii eri tavalla tasosta riippuen. Käytössä on seuraavanlaisia järjestelmiä:

  • Neljän tuomarin järjestelmä, jossa on kaksi päätuomaria ja kaksi linjatuomaria.

Päätuomareilla on yhteinen päätäntävalta rangaistuksista. Linjatuomarit hoitavat paitsioiden ja pitkien kiekkojen viheltämisen. Tuomarit voivat kuitenkin yhdessä tulkita jonkin tietyn tilanteen ja päätyä ratkaisuun joukkueena. Kyseinen järjestelmä oli kaudella 2007-08 testikäytössä SM-liigassa, Mestiksessä ja A-nuorten SM-liigassa. Järjestelmä on nykyään virallisessa käytössä SM-liigassa, Mestiksessä ja muissa ylimmissä sarjoissa. Neljän tuomarin järjestelmä on nykyään korvannut kolmen tuomarin järjestelmän lähes kokonaan. Kyseinen järjestelmä on käytössä myös NHL:ssä ja vuodesta 2008 lähtien kaikissa IIHF:n järjestämissä otteluissa ja turnauksissa.

  • Kolmen tuomarin järjestelmä, jossa on yksi päätuomari ja kaksi linjatuomaria

Päätuomarilla on päätäntävalta koskien rangaistuksia. Linjatuomarit hoitavat paitsioiden ja pitkien kiekkojen viheltämisen. Tuomarit voivat kuitenkin yhdessä tulkita jonkin tietyn tilanteen ja päätyä ratkaisuun joukkueena. Järjestelmä on Suomessa käytössä Suomi-sarjassa, A-nuorten SM-liigassa ja Mestiksessä, B- ja C-nuorten SM-sarjoissa sekä naisten SM-sarjassa. Muissa, alemmissa sarjoissa käytetään kahden erotuomarin järjestelmää.

  • Kolmen tuomarin järjestelmä, jossa on kaksi päätuomaria ja yksi linjatuomari

Päätuomareilla on yhteinen päätäntävalta rangaistuksista. Linjatuomari hoitaa paitsioiden ja pitkien kiekkojen viheltämisen päätuomarien avustamana. Tätä järjestelmää käytetään lähinnä jos neljän tuomarin järjestelmässä toinen linjatuomari loukkaantuu, mutta se on myös vakituisessa käytössä joissain sarjoissa.

  • Kahden erotuomarin järjestelmä, jossa on kaksi tuomaria.

Heillä on yhteinen päätäntävalta koskien rangaistuksia, paitsioita ja pitkiä kiekkoja. Kyseinen järjestelmä on käytössä nuorten junioreiden peleissä sekä aikuisten alasarjoissa. Heidän tehtäviinsä kuuluu myös ilmoittaa toimitsijoille maalintekijät ja syöttäjät.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomitessaan erotuomarit tarvitsevat muun muassa seuraavia varusteita:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Erotuomari.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.